zondag 31 december 2017

Financiele doelen 2018

Uiteraard is december ook voor ons een periode om vooruit te kijken naar het volgende jaar. Op persoonlijk gebied, maar ook zeker op financieel gebied. Natuurlijk vind ik dat heel erg leuk! 

Mijn man is trouwens de absolute held op gebied van Excel, en hij heeft ooit veel tijd gestoken in onze spreadsheet. Hierin staat een werkelijke 10 jaren planning, en als je in een jaar bijvoorbeeld de inkomsten wijzigt zie je dat doorwerken in je spaarsaldo van de komende 10 jaar. Ideaal. 
Zo zie je ook dat 'grote' kostenposten als een andere auto of keuken flink invloed hebben, of de geboorte van een kind en extra luiers (een paar jaar geleden). Voor ons helpt dit heel erg om ook de wijsheid van keuzes af te wegen. Zo haalden 'zonnepanelen' het niet in 2016, ondanks dat we er toen wel geld voor hadden maar de jaren erna het geld voor dringender zaken nodig zouden hebben. 

We hebben dus onze doelen op een rijtje gezet. Op deze volgorde.
- zorgkosten sparen 75 Euro per maand
- buffer aanvullen met 500 Euro 
- nieuwe keuken 3000 Euro extra
- hypotheek aflossen als het kan

Buffer
De reden dat we de buffer opnieuw wat willen aanvullen heeft oa te maken met onze auto. Afgelopen juni kochten we een andere auto, dus was dat potje voor de auto leeg. We kregen helaas de laatste maanden te maken met heel veel reparaties die niet meer onder de garantie vielen. Dus opeens was onze buffer een stuk lager. Toen kwam er een rekening voor een lekkage in de kruipruimte en toen ging de droger kapot. Alles bij elkaar flinke sommen geld. Tja, hoewel je niet op alle pech tegelijk rekent, hebben we wel het gevoel dat een iets hogere buffer toch wel fijn is! In december spaarden we al 500 Euro bij de buffer, en dat hopen we komende maanden ook nog eens te doen.
Gelukkig is de auto nu weer gerepareerd, en overwegen we nog even wat we ermee gaan doen.Keuken
We zijn al een tijd aan het sparen voor een andere keuken. Er lijken steeds meer dingen kapot te gaan en hij is ook al ruim 17 jaar oud. Momenteel werken nog maar 2 gaspitten goed. Best onhandig. We zijn dus al een eind op weg met sparen, maar moeten nog zeker 3000 Euro erbij om te kunnen beginnen. We hopen dat het totaal niet duurder zal worden dan 12.000 Euro inclusief plaatsen.
We verwachten dus de tweede helft van het jaar de keuken te laten plaatsen. In mei/juni is het natuurlijk gunstig met extra inkomsten dus dan hopen we die 3000 Euro bij elkaar te hebben. Levertijd van een keuken is drie maanden, dus we zullen 'm eerder gaan bestellen. 

Hypotheek
Hoewel we natuurlijk dolgraag ook zoveel mogelijk aflossen elk jaar is dat door de andere spaarplannen waarschijnlijk niet zo makkelijk. Afhankelijk van hoeveel we overhouden tegen het einde van het jaar kunnen we nog aflossen.

Inkomsten en uitgaven
De kinderopvang kosten gaan behoorlijk omhoog. De toeslag gaat ook wel wat omhoog. Omdat de jongste pas na de zomer naar de BSO zal gaan hebben we dus nog een tijd lang hoge kosten daarvoor. Hoe het daarna gaat zijn overzie ik nu nog niet.

Vanaf 2018 krijg ik ook pensioen bij mijn werkgever. Hier moet ik uiteraard zelf ook wat voor inleggen, dus mijn netto salaris zal lager uitkomen. Hoeveel is onbekend tot nu toe. Uiteindelijk is dit voor de toekomst wel heel fijn natuurlijk. Ik heb nu nog helemaal geen pensioen omdat ik overal maar kort werkte en steeds het bedrag uitgekeerd kreeg.

Mijn contract loopt af in augustus. Ik verwacht dat ik mag blijven en een vast contract krijg, maar 100% zeker weet ik dat niet. Voor de financiële situatie is blijven natuurlijk gunstiger.

Heb jij al wat plannen en doelen voor 2018? Vind je dat leuk of lastig?

11 opmerkingen:

 1. Ik heb er toevallig vandaag over geschreven, zie: https://lekkerlevenmetminder.nl/2017/12/31/dag-2017-welkom-2018/ :-) En eigenlijk hangen al mijn concrete plannen en doelen weer enigszins af van wat daar allemaal uit voortkomt. Ik hoop daar in de loop van januari nog concreter over te kunnen zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jemig, kan je die spreadsheet (leeg natuurlijk) niet eens delen? Klinkt echt ideaal. Ik heb wel doelen maar geen zicht op hoe die de komende jaren doorwerkten Sinds de zomer werk ik met Profit First, een manier om niet de omzet van je bedrijf leidend te laten zijn maar de winst. En om geld te verdelen over kleinere 'potjes' zodat je beter zicht hebt op je bestedingsruimte. Mijn doel voor 2018 is om beter na te denken over kleine investeringen die bij elkaar tot nu toe steeds wel een flink bedrag waren...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Stuur me maar een mailtje. Dan kijk ik even of het lukt!
   Ik ken profit first niet. Klinkt wel als nuttig. Je moet toch ook van de winst leven? (en dus weten hoeveel je te besteden hebt?)

   Verwijderen
 3. Wat een leuke doelen. Ik hoop dat je ze allemaal kan behalen en ik duim mee voor de nieuwe keuken.
  Groetjes,
  Debbythechocoholic

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel. Ik neem aan dat jij een keuken ook erg belangrijk vindt ;)

   Verwijderen
 4. Handig zo'n spreadsheet. Wij zijn druk aan het sparen voor ons huwelijk in augustus. Daar gaat bijna al ons spaargeld nu naartoe. Ik wens je alvast veel plezier met je nieuwe keuken. Toch fijn als alles het dan weer helemaal doet en naar je wens is!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel. Logisch dat al je spaargeld daarheen gaat. Het is voor een goed doel gelukkig!

   Verwijderen
 5. Een paar weken geleden zag ik een opmerking over Dr.Azaka Solution Temple, iemand die vertelde hoe hij haar heeft geholpen in zijn relatie.Ik nam ook contact met hem op omdat ik in mijn relatie met hetzelfde probleem werd geconfronteerd, vandaag kan ik Dr.Azaka Solution moedig aanbevelen. Tempel voor iemand die ook wordt geconfronteerd met het verbreken van zijn of haar relatie om vandaag contact met hem op te nemen voor hulp omdat hij me heeft geholpen mijn relatie weer normaal te maken, hier zijn de contactgegevens: Azakaspelltemple4@gmail.com of whatsapp hem +1(315)316-1521, dank u meneer God zegene u.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hallo Dame & Heren, Heeft u financiële hulp nodig? Ik ben Susan Benson. Ik ben een geldschieter en ook een financieel adviseur.

  Heeft u een zakelijke lening, persoonlijke lening, hypotheeklening of een lening nodig om uw project te voltooien? als uw antwoord ja is, raad ik u aan contact op te nemen met mijn firma. We verlenen allerlei soorten leendiensten, waaronder langlopende en kortlopende leningen. Voor meer info, schrijf ons via e-mail: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com) of stuur me een bericht rechtstreeks op WhatsApp via: +447903159998 en ontvang direct een reactie.

  Wij zijn een uitgebreide financiële dienstverlener en we zijn toegewijd om u te helpen bij het verbeteren van uw financiële doelstellingen op korte en lange termijn. Wij zijn gespecialiseerd in het bieden van gestructureerde financieringsoplossingen aan individuen en bedrijven op de meest effectieve en snelste manier.

  Hier zijn enkele redenen waarom u contact met ons zou moeten opnemen voor een lening;
  * Gemak - U kunt altijd en overal een lening aanvragen.
  * Flexibel bedrag - u beslist hoeveel u wilt lenen.
  * Snelle directe financiering - Ontvang uw lening binnen 24 uur na goedkeuring.
  * Flexibel rentepercentage van 3%.
  * Hoge goedkeuringspercentages
  * Flexibele terugbetaling - u krijgt de kans om de terugbetalingsdatum te kiezen, wekelijks, maandelijks of jaarlijks voor een periode van 1-30 jaar.
  * Eenvoudige online applicatie.
  * Persoonlijke begeleiding en expertise.
  * Geen verborgen kosten

  Loop een kans niet mis door gebrek aan geld. Neem nu contact op met mijn bedrijf, we kunnen u helpen met een lening omdat we talloze individuen en organisaties hebben geholpen die over de hele wereld in financiële moeilijkheden zijn gekomen

  Voor meer informatie over ons kredietaanbod kunt u ons uw kredietaanvraag sturen via:
  E-mail: sunshinefinancialgroupinc@gmail.com
  WhatsApp: +447903159998

  Tussenpersonen / Consultants / Makelaars zijn welkom om hun klanten mee te brengen en zijn 100% beschermd. In alle vertrouwen werken we samen voor de voordelen van alle betrokken partijen.

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je reageert!