zaterdag 24 september 2016

Auto-keuzes

Onze auto (Mazda) is uit het vorige millennium. Nog net. Jaja, hij is uit 1999. Tot een paar jaar geleden leek dat nog niet eens zo oud vond ik. Maar als je nu iemand tegenkomt uit bouwjaar '99 is die persoon toch al 17 jaar! Onze auto dus ook. Bijna volwassen.

Waarom rijden wij in zo'n oude auto? Heel simpel. Het is voordelig en hij doet het.
Toen we hem over kochten van familie, 5 jaar geleden ongeveer was hij nog niet eens zo oud. Bovendien was hij erg goed onderhouden en had maar weinig kilometers op de teller. De marktwaarde was laag, en daarvoor kochten wij hem.

Al deze jaren hebben wij er relatief weinig kosten aan gehad en daarom rijden we hem nog steeds. Zelfs toen we drie kinderen kregen zijn we erin blijven rijden. Dit levert wel wat meer uitdaging op als we met het hele gezin weg gaan. Dan moet namelijk een van de volwassenen, achter in het midden zitten. Omdat daar een heupgordel zit, en dat mag niet bij kinderstoeltjes. Erg onhandig uiteraard, maar het kan!

Ik geef toe, dit is niet ideaal, en ook wat krap bij een lange reis. Maar het is te doen. Wanneer wij een nieuwere, ruimere auto zouden aanschaffen zou dit een behoorlijke kostenpost zijn. Qua aanschaf, maandlasten en vermoedelijk ook benzine. Op dit moment kiezen we er nog voor om in te leveren op comfort, en dus nog lekker te besparen. Hij rijdt 1 op 13 (veel in de stad), kost aan verzekering zo'n 30 Euro per maand en ook 30 Euro aan wegenbelasting. Veel goedkoper kan het niet voor ons.

Door de weeks rijden wij er zelden met zijn vijven in, dus is de auto prima. Hij begint wat moeilijk te doen met starten, maar ook dit is nog geen groot probleem. Dit onderdeel vervangen zou wel erg duur zijn, dus dat doen we niet. Hij moet soms twee of drie keer starten ipv slechts een keer.
We blijven dus nog even doorrijden en sparen ondertussen voor een andere auto. Want uiteraard hebben we geen idee hoe lang de auto nog door kan.

Hoe oud is jouw auto? Wat zijn jouw overwegingen geweest met aanschaf/vervanging?

6 opmerkingen:

 1. Onze auto is uit 2009, evenoud als mijn oudste. We maakten een proefrit toen hij 3 weken was, en reden deze auto nieuw de showroom uit, toen hij 3 maanden was. Toen was het een leaseauto, vandaar. We zouden nooit zelf een echt nieuwe auto kopen, zo zonde van het geld. We hebben hem overgenomen uit de lease toen hij 5 jaar was, en eigenlijk nog altijd heel nieuw voelde. En nu begint hij er wel wat minder stralend uit te zien, maar hij is nog steeds van allerhande leuke snufjes voorzien. Voorlopig willen we hem nog wel een flink aantal jaartjes houden. Hij rijdt 1 op 20 ongeveer (in de stad, daarbuiten zelfs 1 op 22 ongeveer).
  Ik snap wel dat jullie je auto nog niet kwijt willen. Als het zo goed gaat, dan kun je je geld beter sparen toch? Alleen op een gegeven moment is het wel goedkoper denk ik, als deze auto veel onderhoudskosten krijgt, en je een zuiniger rijdende auto kunt krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat laatste denk ik ook. Tot nu toe is het steeds nog erg meegevallen.

   Verwijderen
 2. Leuk. Mijn auto is ook uit 1999. Er zit nog een luxe carkit in voor een Nokia 5110. Overweging was em niet te vervangen omdat ie het nog prima doet... en weinig kost.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, handig die luxe carkit! Welk merk auto heb jij? Grappig dat het uit hetzelfde jaar komt.

   Verwijderen
 3. Heel goed bezig, scheelt klauwen met geld zo'n auto (mits je geen gekke dingen gaat krijgen qua onderhoud). Die van ons is van 2013, maar gekocht aan de anderekant van de oceaan en mee terug genomen naar Nederland. Ik Nederland zouden we hem niet gekocht hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Idd zolang het onderhoud goed gaat, kunnen we er lekker goedkoop mee rijden.
   Een auto laten invoeren lijkt me ook niet goedkoop...maar misschien goedkoper dan hier een andere aanschaffen?

   Verwijderen

Leuk dat je reageert!