donderdag 15 september 2016

Hoe bepalen wij onze doelen?

Wij zijn nog jong, en hebben nog een (hopelijk) heel lang leven voor ons. Omdat we graag verstandig met onszelf en ons gezin en onze middelen omgaan, maken wij elk jaar doelen.
Zowel op persoonlijk vlak, als op financieel vlak.

Ik dacht dat het wel interessant zou zijn om met jullie te delen hoe wij dat doen.

Elk jaar stellen wij onze jaarbegroting op, meestal in de kerstvakantie. Aan de hand van de te verwachten uitgaven, de inkomsten en eventuele andere wijzigingen kunnen wij een redelijk plan maken voor het nieuwe jaar.
Dan kiezen we een focus voor dat jaar, en dan gaan we daarvoor sparen. Vorig jaar was dat de zolderverbouwing + dakkapel. Dit huidige jaar was dat voor de aflossingsvrije hypotheek.
We proberen dan ook in te schatten hoe 'zuinig' aan we dat jaar gaan doen. Gaan we voor een low-budget vakantie of mogen de teugels een beetje meer vieren. Oftewel, gaat al het vakantiegeld op aan de vakantie, of proberen we er nog wat vanaf te snoepen voor ons grotere doel van het jaar?

Dit jaar kozen we dus voor een focus op de aflossingsvrije hypotheek. We wilden even een lekkere klapper maken in het aflossen daarvan, en hebben dus een goedkope vakantie gedaan.
De focus van het jaar helpt ons om bewust om te gaan met uitgaven, en zorgt ervoor dat we er ook echt zin in hebben. Dit hoeft dus niet elk jaar zo te zijn! (met name voor de mensen die denken dat wij nooit wat leuks doen of geld uitgeven)
Op deze manier hebben wij het gevoel dat we een goede balans hebben. Zo kun je het ene jaar de broekriem wat strakker aanhalen, en het andere jaar wat losser zijn. Als het niet elk jaar superzuinig hoeft, blijf je er meer lol in houden. Komende december zullen wij vast weer gaan zitten om de focus voor volgend jaar te bepalen, en de rekensommetjes te maken.

Hoe doe jij dat? Altijd even zuinig, of wat meer balans? (en hoe creëer je die balans?)

14 opmerkingen:

 1. Het is interessant om te lezen hoe jullie dit aanpakken. Heel herkenbaar, voor wat betreft de financiële aanpak. Dat jullie per jaar de focus op één onderwerp houden, vind ik knap. Wij merken al snel dat wij teveel tegelijkertijd willen. En aflossen, en woningverbeteringen. En daarnaast ook willen genieten van het leven in het hier en nu. Een zoektocht naar een goede balans. Laatst schreef ik er zelf al een blog over ten aanzien van onze doelen voor 2017.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. We herinneren onszelf ook regelmatig aan die focus hoor. Want als mens wil je vaak teveel tegelijk, en dat kan niet.

   Verwijderen
 2. Het ligt eraan. Als er echt een noodzaak is, dan ga ik het liefst voor volledige focus. Ik vind het alles of niets vaak duidelijker en dus makkelijker. Maar die noodzaak moet er wel écht zijn. Die was er bij weinig inkomsten en bijvoorbeeld een nieuw dak dat er moest komen (en betaald moest worden), maar die is er nu minder. Nu is mijn doel veel meer gericht op prettig leven en een fijne bijkomstigheid is dat ik daardoor wat makkelijker spaar. In mijn plaatje van een fijn leven hoort namelijk niet allerlei zooi, dus qua spullen kopen sta ik nu echt op de rem. Aan de andere kant gaat er straks wel een hoop uit (vermoed ik) tijdens de vakantie; daar willen we samen echt van genieten. Dat hoeft dan niet automatisch duur te zijn, maar als je veel rijdt en ziet, ben je vaak toch automatisch ook meer kwijt aan brandstof en toegangskaartjes. Maar ook daar zal de focus veel meer liggen op ervaringen dan op materiaal.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ervaringen zijn onbetaalbaar natuurlijk. Mooi dat je nu meer die balans ervaart.

   Verwijderen
 3. Ik vind het ook knap, focus is hier vaak ver te zoeken. We sparen wel, maar niet voor een concreet doel. Gelukkig is er genoeg wat een hoop geld kost, dus doen we het zeker niet voor niets :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Werkt het wel voor je om zonder focus te sparen?
   Voor mij is het dan iets te verleidelijk om aan zomaar iets uit te geven ;)
   Opeens wil ik dan een nieuwe bank ofzo..

   Verwijderen
 4. Heeft u een lening nodig? toepassing met ons nu met
  BEDRAG DAT NODIG IS
  E-mail ons vandaag voor uw leningen

  Wicklaurelscapitalsoughtfirms@gmail com

  UW E-MAILADRES
  VOLLEDIGE NAAM
  Bedankt

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zo doen wij dat ook. Elk jaar in december kijken we naar ons hoofddoel. We hopem dat er geen grote reparaties aan het huis komen, maar zetten wel altijd een stelpost in de begroting. Onze vakantie zal volgend jaar wat dichter bij huis zijn en Normandie is dan goedkoper dan een vakantiehuis in UK. Verder ligt bij ons de nadruk op het extra aflossen op de hypotheek. En dat zal de komende jaren wel zo blijven.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Goede blog! Wij doen het inderdaad ook zo. Elk jaar eens kijken wat er kan en wat er niet kan, en dan bijstellen als het leven toch wat anders loopt. Dit jaar maakten we een prachtige reis en losten we wat minder af. Volgend jaar is het nog even zien wat er gebeurt met mijn eigen bedrijf. Als alles verloopt zoals gehoopt gaan we lekker extra aflossen en wat minder spectaculair op vakantie.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Reizen is ook heel gaaf! Mijn kinderen zijn nog klein dus we doen het nu nog niet vaak.

   Verwijderen
 7. En wat een vreemde spam-reacties ineens? Hoe komt dat nou?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. zou wel willen, maar altijd meer onverwachte (meestal luxe hoor :p) uitgaven en totaal geen enkel idee hoeveel mijn inkomen is als zzper.. en ook geen idee wat man precies verdient met zn overuren... dus we gaan uit van een minimum en hebben tot nu toe als enige doel een koophuis gehad.. geen idee wat te verwachten aan eigen kosten.. nu is het koophuis er dus kunnen we nieuwe doelen gaan maken.. voor t eerst.. dus ben benieuwd :)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Inspirerend stuk, doelen kunnen denk ik motiverend werken,hoe leuker en niet alledaagser het doel, hoe beter denk ik. Want sparen voor een wasmachine, afwasmachine of droger is wel wijs, maar dan wel gewoon via de 'ongemerkte' automatische spaaropdracht. Misschien ook maar eens beginnen met kleine spaardoelen bepalen, wie weet waar het toe leidt....ik begin al dromerig te worden.

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je reageert!