donderdag 8 september 2016

Status een knauw?

Recent kwam er even iemand ons huis binnen die zelf in een huis van zes ton woont, en er ook nog eens flink aan gaat verbouwen. Verbaasd vroeg die persoon naar onze verbouwing die we toch recent hadden gehad...

Ik kan er wel om lachen, of op z'n minst om glimlachen. Wie in ons huis binnenkomt- zeker als de kinderen pas net op bed liggen- komt binnen in een gewoon huis. Een hoekwoning op een geweldige plek weliswaar, maar toch lijkt het niet heel speciaal van binnen.

Je zou zelfs kunnen denken dat we er beneden niets aan gedaan hebben toen we het kochten, maar dat is niet waar. Alle deuren en kozijnen zijn vervangen, de schrootjes eraf en alles is gestuct, leidingen weggewerkt, een raam weer doorgebroken, nieuwe vloer, moderne lampen etc, toilet van boven tot onder opnieuw gedaan.

Blijkbaar had die persoon toch iets andere verwachtingen na onze verbouwing.
Onze meubels zijn een mix van stijlen, de eettafelstoelen zijn tweedehands, de tafel is nieuw maar met zo'n doorzichtig zeiltje erover oogt het toch niet heel hip. Er is speelgoed, en dat ligt uiteraard deels op de grond. De salontafel is tweedehands en charmant beschadigd. De leren stoelen zijn ook al oud (maar dat zie je niet).

De keuken is duidelijk nog van de vorige bewoners, en is nu 15 jaar oud. Hij ziet er nog aardig uit, maar is niet onze smaak en begint wat gebreken te vertonen. Zolang alle belangrijke dingen nog werken is er geen haast bij om de keuken te vervangen. Ja, tuurlijk zou ik diep in mijn hart wel een kant en klaar af vt-wonenhuis willen op de dag dat ik erin ga wonen. Maar dat is niet realistisch. Ik zou ook best nu een mooie strakke, van alle gemakken voorzien keuken willen, maar ook dat is nu niet realistisch.

Wij kiezen ervoor om geen bouwdepot te nemen om de keuken aan te pakken, we gaan ervoor sparen. Onze schuld aan de bank willen we zo laag mogelijk houden. Onze status is misschien minimaal als je het vergelijkt met iemand die helemaal op de top zit qua huis en inrichting. Toch is onze status enorm als je het vergelijkt met een flatje in een achterstandswijk, waar ook hele gezinnen wonen en de veiligheid maar matig is. Of als je het vergelijkt met een Afrikaans hutje, waar geen wc of stromend water is. Het is maar waar je het mee vergelijkt!

Ben jij gevoelig voor wat anderen van jouw huis denken?

24 opmerkingen:

 1. Nee, daar ben ik niet gevoelig voor. ik vind het belangrijk dat ik me thuis voel in mijn eigen huis.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben daar niet gevoelig meer voor. Het belangrijkste is, zoals Amandjuh hierboven ook al aangeeft, dat wij ons echt thuis in ons eigen huis voelen.
  Het is groot genoeg (eigenlijk een beetje te groot voor drie personen) en bij elke woningverbetering voelt het nóg meer als 'thuis'.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Was je er vroeger wel gevoelig voor?
   Thuis zijn is idd het belangrijkste!

   Verwijderen
 3. Nee ik ook niet. En ook niet als ik hoor dat vrienden een huis gaan kopen van 7 ton. Ik denk dan: succes met de hypotheek :). En zelf elke keer weer wat aanpakken, zo wordt het steeds meer thuis zoals bespaarbalans al schreef.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja dat denk ik ook altijd. Hoe kun je zo'n hypotheekbedrag aangaan met je volle verstand?

   Verwijderen
 4. Nee, totaal niet. We zitten op een mooie locatie, een mooi appartement etcetera. Zeker ook omdat het gehuurd is. Als ik een koophuis zou hebben en men zou het echt lelijk vinden qua inrichting zou ik dat minder leuk vinden, maar eigenlijk zou dat meer een aanval op m'n smaak dan op het huis zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja misschien is het idd meer een aanval op smaak dan op het huis. Wel jammer uiteraard, maar geen ramp ;)

   Verwijderen
 5. soms.. mn huis is ook mn werkplek, dus er komen bijna dagelijks andere mensen in huis.. en dus zeker mijn opvangruimte wil ik zo leuk mogelijk hebben voor mn opvangkinderen en ben ik idd op dat punt wel gevoelig van wat ouders ervan vinden ;) net als dus de tuin (die nog lang niet af is) maar ook wij zijn geen big spenders.. man wil t liefst alles zelf doen.. is dus 9 weken bezig geweest in t huis voordat we erin konden (werken in een klushuis gaat neit als gastouder :p ) dus het is wel af, veilig, bewoonbaar. maar nog lang niet af als in buiten moet nog geschilderd worden, de tuin is vlak, maar daar is alles mee gezegd (was niet vlak, stonden veel onnodige schuurtjes enz.. nog lang niet af.. ) en een andere keuken zou ik ook wel willen idd.. maar deze is nog vrij nieuw (helaas :p hij is helemaal wit.. witte kastjes, wit aanrecht enz.. erg wit... ) maar ach we pakken dingen in ons tempo aan :) als wij er maar happy mee zijn en dat zijn we!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja dat begrijp ik. Als wij bezoek krijgen doe ik ook altijd m'n best om het toch even netjes/leuker te maken. Lijkt me wel lastig als gastouder.

   Verwijderen
 6. Nee, helemaal niet. Wij zijn super tevreden en heel gelukkig in ons huis. Wij gaan aankomende winter een aanvang maken om beneden te slapen. En de kids boven. Dus ons huis zijn wij langzamerhand klaar aan het maken voor onze oude dag. De broers van manlief hebben vele grotere huizen en veel meer grond dan wij. Ik gun het hun van harte, maar laat ons maar fijn wonen waar wij wonen. Wij zijn met ons pensioen hypotheekvrij en dat kan niet iedereen zeggen.
  Tevreden zijn wij zeker en heel gelukkig en blij met wat we hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Aan het klaar maken voor jullie oude dag? Zo oud zijn jullie toch nog niet? (Al kan ik me wel voorstellen dat het fijn is om beneden te slapen, en de kids boven trouwens).

   Verwijderen
  2. Hypotheekvrij zijn rond je pensioen is geweldig lijkt me. Geeft zoveel rust en vrijheid!

   Verwijderen
 7. Nee, daar maak ik me ook niet zo druk om. Ons huis is prachtig, we wonen er heel fijn. En het is zeker niet volgens de laatste stijlregels of altijd netjes opgeruimd. Of eigenlijk nooit. :-) Maar het is ons huis. Het huis waar we zulke mooie herinneringen aan hebben al en vast nog velen zullen krijgen. En daar gaat het om.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik vind het wel leuk als mensen mijn huis gezellig vinden!

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Nee, niet echt. Ik had hiervoor een huis 'met status' en nu totaal niet. Maar ik voel me er fijn, het is makkelijk betaalbaar, super overzichtelijk voor als je met z'n tweeën bent, meer dan genoeg ruimte en we kunnen nu sparen om eventueel een stapje hogerop grotendeels zelf te betalen. En met hogerop bedoel ik dan niet in status, maar voor onszelf zou vrijstaand nog wel fijn zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk om het verschil te horen tussen huis met status en huis zonder.

   Verwijderen
 10. Ik ben al blij als het proper is als er mensen komen ;-)


  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. haha, ik ook! gelukkig was de schoonmaakster geweest die dag :)

   Verwijderen
 11. Ik vind jullie huis geweldig! Of jij er nou gevoelig voor bent of niet. Ik vind mijn huis ook geweldig; en daar kan iemand anders ook anders over denken; mensen kijken met hun eigen filter. Je hoeft mijn filter of die van die ander niet perse mooi te vinden toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wij hebben maar een klein huis, maar wel knus en gezellig zonder wurghypotheek. Sommigen kijken er op neer maar ik zelf ben er heel tevreden mee, voel mij er thuis en op mijn gemak. Bovendien zijn we maar met drie mensen en hebben we helemaal niet meer ruimte nodig. Het huis voelt voor mij als een warme jas. Ik merk zelf dat hoe ouder ik word, 50 plus, hoe minder gevoelig ik word voor de mening van anderen, de tijd gaat zo snel en het leven is zo kort, leef je eigen leven zoals jij dat wilt en niet dat van anderen.

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je reageert!