donderdag 11 juni 2015

gezond vs ongezond

Pas was ik in het ziekenhuis met een van mijn kinderen. Gewoon voor een controle, niks bijzonders. Na die tijd gingen we even vieren dat alles goed was. Dus we wij naar het restaurant en namen daar wat lekkers.

Aangezien ik geen melkproducten neem vielen alle taartjes en hapjes voor mij af. De kinderen genoten wel van een gebakje. Ik koos voor een lekker bakje fruit. Het was een erg klein bakje, maar ja, dat nam ik voor lief.

Eenmaal bij de kassa schrok ik. Ik betaalde 2,00 Euro voor het kleine bakje fruit, dat ook nog eens niet geheel rijp was en dus harde stukken bevatte. (eigenlijk had ik terug moeten gaan, maar dat deed ik niet) Een gebakje voor mijn dochter was 2,60 Euro en het saucijzenbroodje van zoonlief was ook 2,00 Euro.

Ongelofelijk dat een plek die zieke mensen beter wil maken, ongezond eten aanmoedigt met hun prijsbeleid. Je zou toch denken dat juist het ziekenhuis de plek bij uitstek is waar gezond eten wordt aangemoedigd!

Hoe je dat kunt doen?
Maak de gezonde dingen wat goedkoper, en de ongezonde dingen duurder. Heel simpel. Dus in mijn voorbeeld wordt het saucijzenbroodje 2,50 Euro en de fruitsalade 1,50 Euro.
Grote prijslijsten maken een hoop duidelijk. Meer mensen letten op hun portemonnee dan je misschien denkt.

Dit soort praktijken kunnen ook makkelijk in de kantine van school of bedrijven worden toegepast lijkt me. Misschien zou dit ook best in de supermarkt kunnen werken. Want een bakje fruit voor 2,00 Euro is misschien niet onwijs veel geld, maar als je beseft hoeveel snoep of chips je voor datzelfde geld kunt kopen dan is het wel duidelijk waardoor de consument verleid wordt.

Zou jij dit een goed idee vinden voor jouw kantine? Waarom wel of niet?

2 opmerkingen:

 1. ik werk thuis gelukkig en koop mn fruit dus in de supermarkt en snij het zelf.. dagelijks voor mn opvangkinderen (ik ben gastouder), mn eigen kinderen (dochter verplicht fruit mee naar school! super! geen discussie!!) en mezelf. heerlijk!

  maar ergens anders kies ik door de prijs ook eerder ongezond dan fruit omdat het belachelijk duur is idd! als het voordeliger zou zijn, zou ik dan ook voor fruit kiezen! nu kies ik ook regelmatig niets, meestal nemen we iets van thuis mee, vindt alles onderweg sowieso duur ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk om van je te horen! Normaal nemen wij ook snacks mee van thuis en fruit snijden we thuis ook. Hier gelukkig ook verplicht fruit op school

   Verwijderen

Leuk dat je reageert!