maandag 1 juni 2015

Aflossingsvrije hypotheek: lekker goedkoop!

Aflossingsvrije hypotheek, dat klinkt onwijs aantrekkelijk. Alsof je deze niet hoeft af te lossen, toch?

Dit klopt slechts ten dele. De aflossingsvrije hypotheek hoef je tijdens de looptijd van je hypotheek (30 jaar) niet af te lossen. Dus je betaalt alleen maar rente over het leenbedrag, en geen extra aflossing. Hierdoor zijn de maandlasten relatief laag.

Heb je wel eens de kleine lettertjes gelezen die horen bij de aflossingsvrije hypotheek? Er staat iets in als dit:
"De aflossingsvrije hypotheek kost in de looptijd geen aflossing. Je betaalt alleen rente. Je kiest ervoor om zelf het vermogen bij elkaar te sparen om aan het einde van de looptijd deze hypotheek in een keer af te lossen. Mocht dit bedrag er niet zijn, dan kan het huis worden verkocht om deze schuld af te lossen."

Ehm, pardon? Eigenlijk wordt er dus van je verwacht dat je aan het eind van de looptijd dat volledige hypotheekbedrag ergens vandaan kunt halen om die hypotheek af te lossen. Heb je dat niet, dan kan het zijn dat de bank van je verwacht dat je je huis verkocht om dit af te lossen.

In de huidige praktijk wordt er vaak niet moeilijk over het opnieuw afsluiten van een hypotheek. Deze sluit je af, hiermee los je je oude hypotheek af, en je gaat weer een nieuwe periode in. Deze hypotheekrente zal niet meer van de belasting af te trekken zijn, dus je gaat het volle pond betalen. Hypotheekrente is maximaal 30 jaar aftrekbaar van de belasting. Blijft het huidige beleid hetzelfde, dan kun je dus wel onder de voorwaarde van aflossing in een klap uit.
Maar als je goed leest, en de bank zou je geld heel hard nodig hebben, zou het kunnen dat je je huis moet verkopen om de aflossing in een keer te voldoen, aan het eind van de looptijd.
Ik vond het best heftig. Een goede reden om echt extra af te lossen al tijdens de looptijd. Wist jij dit?

4 opmerkingen:

 1. Ik wist er inderdaad van, al was dat bij aankoop van onze eerste woning niet zo. Ik denk dat je er een aflosplan voor moet maken, wil je ervoor zorgen dat het aan het eind van de looptijd echt afgelost is. De jaren vliegen immers zo voorbij...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het was mij in grote lijnen bekend; daarom is het goed om extra af te lossen of een spaarproduct aan de hypotheek te hangen zodat je aan het eind van de looptijd een groot deel (of zelfs alles) kunt aflossen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. wij hebben nog geen hypotheek, maar (helaas?) een koophuis.. maar op zich logisch toch dat je ook een aflossingsvrije hypotheek moet aflossen.. mn vader wil bijv ook niet extra aflossen.. hij is 62 nu.. heeft 3 jr terug een appartement gekocht met zijn partner.. ergens verwacht hij er dan toch niet meer te zijn ;) ik snap zijn berederning niet helemaal.. :p ik zou juist iets aflossen zodat ze restschudl zo min mogelijk is oid.. maar of dat financieel het verstandigst zou zijn geen idee :p

  dat je huis ook daadwerkelijk verkocht zou kunnen worden aan het eind van de 30 jr.. had ik nooit zo bij stilgestaan maar op zich wel logisch als je idd geen andere hypotheek kan krijgen of dus niet hebt afgelost.. maar op zich de logica van na 30 jr moet t afgelost zijn.. vind ik gewoon logisch....

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik weet het nu wel, maar volgens mij is dat bij het afsluiten van de hypotheek niet zo duidelijk gezegd. Daar werd meer de nadruk gelegd op de lage maandlasten. Volgens mij staan maar heel weinig mensen hierbij stil. Zelf vind ik mijn aflossingsvrije delen nu heerlijk, omdat ik daar per jaar 20% op af kan lossen (wat ik niet red), zonder boete. En omdat de maandlasten natuurlijk wat lager zijn. Maar als je er dus niet bij stil staat en oversluiten om wat voor reden dan ook niet kan, dan zit je straks wel mooi!

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je reageert!