dinsdag 27 februari 2018

Wat doet de kinderbijslag in 2018?

Goed nieuws voor de ouders in Nederland. De kinderbijslag gaat per 1 januari 2018 omhoog. Dit merk je pas bij de volgende uitbetaling. Omdat er altijd achteraf, aan het eind van een kwartaal, wordt uitbetaald. In januari kwam dus het geld van het laatste kwartaal van 2017 op je rekening.

De volgende uitbetalingen zijn op 3 april, 2 juli en 1 oktober.

De nieuwe bedragen per 1 januari 2018 zijn: 
 • 0 t/m 5 jaar wordt 201,05 Euro (was per 1 juli € 200,59) 
 • 6 t/m 11 jaar wordt 244,13 Euro (was per 1 juli € 243,57) 
 • 12 t/m 17 jaar wordt 287,21 Euro (was per 1 juli € 286,55)

Al met al toch een 0,50 Euro per kind erbij! Uiteraard is dat welkom bij alle ouders, vermoed ik :) Klein bedrag, maar die is toch 18 jaar lang, en je hoeft er niks voor te doen.
Zelf heb ik de mazzel dat een van mijn kinderen 6 geworden is, en dat scheelt meteen 44 Euro. Dit vind ik zelf attent van de overheid.

Nieuwe ontdekking
Wat ik niet wist is dat de kinderbijslag eigenlijk elk halfjaar wordt aangepast. Op 1 januari en op 1 juli. Kinderen kosten geld, al geven we dat graag aan ze uit.
Op de website van de Sociale Verzekerings Bank (SVB) staat: "met kinderbijslag betaalt de overheid mee aan de kosten die horen bij de opvoeding van een kind". Dus dit is een tegemoetkoming voor alle ouders in Nederland voor de kosten.
Hier staat ook tegenover dat je het kind ‘voldoende’ moet onderhouden.

Voor alle ouders
Ik vind het een mooi initiatief zodat het minder van je inkomen afhankelijk zou moeten zijn of je wel of geen kinderen kan hebben. (Uiteraard ligt het niet alleen aan je inkomen, maar het is een begin) Tot nu toe is het nog steeds voor alle ouders, arm of rijk. Ik ben benieuwd of ze dat toch ooit eens gaan aanpassen. Uiteraard gaan er stemmen op om de allerrijksten geen kinderbijslag meer te geven. Of dat er ooit doorheen komt? Geen idee! 


Zelf heb ik nog geen concrete plannen met die Euro's. Bij ons gezin gaat het mee op de grote hoop. Ik spaar de kinderbijslag bewust niet volledig voor mijn kinderen, om diverse redenen die in de blog staan uitgelegd. 

Waar gebruik jij de kinderbijslag voor? Reken je erop, of ben je steeds verrast als het gestort is?


16 opmerkingen:

 1. Wij zijn ook eigenlijk steeds verrast als het gestort wordt. We zijn er gelukkig niet van afhankelijk.
  Waar we afgelopen najaar achterkwamen is dat de kinderbijslag stopte voor onze 17-jarige dochter omdat ze inmiddels een HBO-studie doet. De redenatie was dat ze kon lenen voor haar studie als ze dat nodig zou hebben. Zo ‘missen’ we dus een jaar kinderbijslag, want ze wordt pas 18 in augustus.
  Hier had ik nooit rekening mee gehouden. Ik dacht dat je het altijd kreeg tot je kind 18 werd.

  Moeder van 4

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit wist ik ook niet! Ik vind het eigenlijk heel raar zelfs.. Nu moetje dus gaan lenen, terwijl je eigenlijk nog een jaartje recht zou hebben op kinderbijslag. Vreemde regel. Maarja, dat stamt vast nog uit de tijd dat stufi een gift was.

   Verwijderen
 2. Wij gebruiken het voor kleding van onze dochter, ook al komen we daar eigenlijk niet mee uit. Vooral schoenen hakken er in en ze groeit overal nog zo snel uit...
  Om het in perspectief te plaatsen, de verhoging is voor ons nog geen kwartje per week dus heel veel zoden zet het niet aan de dijk...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vervelend zeg dat het niet voldoende is voor jullie. Ik herken dat (gelukkig) niet. Moet wel zeggen dat ik vaak ook kleding krijg of tweedehands koop. Schoenen wel altijd nieuw, maar vaak in de sale.

   Een kwartje per week klinkt niet veel. maar voor die 13 Euro per jaar heb je toch weer een extra shirtje ;)
   Of als je die 13 Euro nou 10 jaar zou beleggen tegen 6%...
   Voor ons tikt het meer aan, want de middelste is 6 geworden dus dat is al 40 Euro erbij tov eerste tarief, en dan nog een paar euro's voor de andere twee. Dus zo'n 50 Euro extra per kwartaal.

   Verwijderen
 3. Ach, alle kleine beetjes helpen, toch? :) Al is het maar een kwartje per week, dat maakt mij niets uit.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad, veel kleine beetjes maken samen een grote hoop!

   Verwijderen
 4. Wij zetten het wel opzij voor onze zoon en vullen het aan tot 1000,00 per jaar. Als hij iets ouder is, gaan we daar proberen om 2000,00 per jaar van te maken. Dat geld krijgt hij niet zelf, maar gaan we gebruiken voor autorijlessen en studie.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat zijn flinke bedragen inderdaad! Handig om dat voor jezelf te sparen voor studie en rijles.

   Verwijderen
 5. Ik wist altijd wel dat het er aan kwam, en was daar ook altijd blij mee. Het ging op de spaarrekening en werd gebruikt voor kleding voor de kinderen.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij mij thuis vroeger ook. Shoppen kon altijd na de kinderbijslag ;)

   Verwijderen
 6. Altijd fijn als iets omhoog gaat. Bij ons komt het op de grote hoop en is zeker welkom. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat het bij jullie ook op de grote hoop gaat! Dat hoor ik niet zo vaak.

   Verwijderen
 7. Toch een opmerking. Mijn dochter is 16 en ik ontving 286,55 en geen 282,21.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wij gebruiken het voor de kinderen om goede schoenen van te kopen en evt. andere belangrijke zaken in die maanden.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wij boeken alles direct door naar de spaarrekeningen van de kinderen. Kleding haal ik altijd in de uitverkoop of ik koop tegen de seizoenen in.

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je reageert!