woensdag 21 februari 2018

Ontspullen goed voor je spaarsaldo


Bij vlagen is het weer een trend: ontspullen. Zo ook nu. De opruimchallenges vliegen je om de oren, inclusief de afstreeplijstjes. (Vind ik leuk hoor!) Minimalisme-blogs en facebookgroepen zijn opeens overal te vinden, je kunt er zelfs veel boeken over kopen -al past kopen dan weer minder in die trend-. Zolders en bergingen gaan overhoop, de keuken gaat leeg en wordt gesopt -eindelijk- en de kledingkasten uitgemest.
De weggeefhoeken worden volgeplaatst, en gelukkig zijn er nog genoeg mensen die wel blijven verzamelen. Sommige van die mensen zie ik ook nooit iets weggeven, dus hun huis is vast stampvol!

Ik wil ook mijn huis wat minder vol, dus volg die challenges en groepen met genoegen. Want ik merk dat ik een beetje onrustig word van overal spullen in huis. Nu heb ik ook kinderen en een man, en dat maakt het weer wat lastiger. Ik houd van hen, dus zij mogen blijven. Maar zij houden van spullen. Op elke plek.
Als ik nu rondkijk zie ik geen enkel leeg oppervlak, of stilistisch vormgegeven stilleven in huis. VT Wonen durft hier geen ‘binnenkijken’ te maken. Het is eerder een wirwar van dingen, met daarin verschillende functies, en tussendoor frutsels en lego. Veel lego.

Omdat ik dus rust wil, probeer ik dingen weg te doen of mijn huisgenoten te motiveren om dingen weg te doen. Ik heb voor die spullen drie bestemmingen: 

1.       Weggooien

2.       Weggeven

3.       Verkopen

Hoe bespaart ontspullen dan geld?
Nadat je lekker hebt opgeruimd, wil je die ruimte juist koesteren. Dus je zult niet snel iets nieuws aanschaffen om de ruimte te vullen.
Daarnaast is het ook zo dat wanneer je minder waarde aan spullen hecht, zul je ook minder nieuwe spullen aanschaffen. Je wilt ook minder bezit hebben, omdat je het niet nodig hebt. Omdat je merkt dat je eigenwaarde hierdoor niet vergroot of verkleind wordt. Hierdoor bespaar je geld. Veel geld!

Omdat je die spulletjes die niet mochten blijven, ook weer probeert te verkopen, merk je hoe hard de waarde gedaald is. Soms mag je blij zijn met een paar Euro, terwijl jij er toen een dag voor moest werken. Balen!
Je loopt minder snel de goedkope winkels in om wat frutsels te halen voor je huis. Ruimte is het nieuwe hip! De laatste gadgets zijn voor jou niet meer van belang. De nieuwste meubels niet. Kleding heb je, om niet in je nakie te lopen. Dus moeten het dit seizoen de bloemetjes van 2 cm zijn, of de grote bloemen van 15 cm? Rokje boven of onder de knie? Who cares! Jij niet in elk geval.
Door rust en ruimte te creëren ga je dit koesteren. Dit zorgt ervoor dat jij je geld in je zak houdt. Je spaarsaldo kan zelfs groeien. Helpt dit niet voldoende? Dan heb je misschien nog wat aan deze tips om meer te gaan sparen.
Heb jij al eens gemerkt dat opruimen ervoor zorgt dat je minder geld wilt uitgeven?

4 opmerkingen:

 1. Ja, opzich wel. Vooral qua hobby materiaal. Dan besef ik me opeens weer hoeveel ik al heb én dat ik lang niet alles gebruik. Dus dat ik wat kritischer moet zijn in wat ik koop :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja ik heb het inderdaad ook gemerkt. De moeite die ik doe om te ontspullen wil ik niet in 1x teniet doen door weer nieuwe dingen te kopen :).

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik moet er ook weer eens werk van maken. Toen we net in het appartement gingen wonen waren alle oppervlakten op kastjes, bijzettafels en de salontafel mooi leeg en nu staat alles vol. :o

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Aantal jaren begonnen met ontspullen. Van te voren durfde ik dit niet. Maar door omstandigheden 2e woning verkocht 2 dingen er uitgehaald en de rest allemaal met de woning verkocht. Dit was een hele absurde manier van ontspullen.....Dit maakte dat ik in het eerste huis ook meer ging kijken wat heb ik nodig en wat niet. Veel spullen weggedaan. Meer ruimte meer overzicht. En inderdaad minder belang hechten aan de hoeveelheid spullen, meer belang hechten hoe het gemaakt wordt en hoelang het mee kan. Dus steeds minder nodig. Hierdoor veel heel veel kunnen sparen. Hypotheek flink naar beneden, veel milieu vriendelijker, beter weten wat belangrijk is voor jezelf. En meer rust.......

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je reageert!