vrijdag 23 februari 2018

Besparing op billendoekjes

Met de komst van mijn jongste zoon kochten wij wasbare billendoekjes. Dit was 3,5 jaar geleden. Dit zijn doekjes die je in water en olie drenkt en dan gebruikt bij het verschonen.

Ik had van tevoren mijn twijfels, maar ik ben heel blij dat ik het heb geprobeerd. Achteraf gezien was dit een heel goede keus, die ook nog eens voor flinke besparing heeft gezorgd bij ons in huis.
Zelfs nadat ik ging werken, en ik toch wegwerpdoekjes ging kopen!


De vergelijking
Ik kocht toen twee sets van 15 stuks, en een flesje olie. Hiervoor was ik ongeveer 40 Euro kwijt. Later heb ik een nieuw (groot) flesje olie gekocht voor 18 Euro. Dit flesje is inmiddels nog steeds niet leeg, maar mijn zoon is al zindelijk. We gebruiken de doekjes dus niet meer. (En ook geen luiers meer. Jippie! Dit scheelt ook elke week nog eens 7 Euro aan luiers)

De olie en doekjes zien er zo uit.

Totaal hebben we in 3,5 jaar tijd hier dus 58 Euro voor uitgegeven. Hartstikke goedkoop eigenlijk, als je dit vergelijkt met wegwerpdoekjes.

Sinds ik werk hebben we wegwerpbillendoekjes gekocht voor op de opvang. We moeten zelf luiers en doekjes meegeven. Voor twee dagen opvang kochten we gemiddeld een pak per twee weken. Dus we kochten zo'n 40 pakjes wegwerpdoekjes van 1,50 Euro per stuk (Lidl). Dit komt neer op 60 Euro in anderhalf jaar.
(Dit is zelfs nog meer dan ik totaal heb uitgegeven in die jaren ervoor aan de wasbare doekjes en olie!)

Als je dagelijks billendoekjes gebruikt heb je denk ik twee pakken per week nodig. Dan kost het je 3 Euro per week en 156 Euro per jaar.

Wanneer ik 3,5 jaar alleen wegwerp doekjes had gebruikt was ik 546 Euro kwijt geweest. En nu slechts 116 Euro. Dit komt voornamelijk doordat ik ben gaan werken en we daardoor wegwerp nodig hadden.

Ik kan het je dus echt aanraden om wasbare billendoekjes te overwegen, zelfs als je parttime werkt levert het je nog een flinke besparing op!

Ik geef toe dat ik ook wasbare luiers heb geprobeerd, maar dat dit voor mij niet werkte. De mama's die dit doen zijn echte helden. Voor het milieu en voor hun portemonnee. Ik accepteer dat ik op dit gebied maar een 'halve held' was.

Heb jij wasbare billendoekjes wel eens overwogen? Waarom wel of niet?


12 opmerkingen:

 1. klinkt wel interessant. ben gastouder, koop nu huggies doekjes in de aanbieding 1 euro per pak, vind ze erg fijn (niet te glad) maar tegelijkertijd geen tijd voor extra wassen en met 3 opvangkindjes in de luiers erg veel doekjes nodig dus ook duur... en wat veel een pak doekjes per 2 weken voor 2 dagen opvang ? wat doen ze ermee ? opeten ? ik heb dus 3 opvangkindjes in de luiers, werk fulltime als gastouder en ik denk dat ik zelfs langer dan 2 weken met een pak doekjes doe.. dus voor 3 kinderen in de luiers fulltime.... ??

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb geen idee wat ze ermee doen! Regelmatig gaf ik een pak mee, en was het na twee dagen weg. Dus ik vermoed dat het ook voor andere kinderen werd gebruikt. Ondanks dat ik zijn naam er groot op had staan..
   Ik was toch 2 60-graden wassen per week, dus die doekjes kunnen er zo bij. En in een dichte billendoekjes-doos (zo'n standaard-ding) ruik je niks van ze.

   Verwijderen
 2. Ik vind het wel het overwegen waard. Snoetenpoetsers komen er hier bijvoorbeeld al niet in. Gewoon een doekje onder de kraan en poetsen maar. Hier gaan de doekjes gelukkig wat langzamer. Ik denk dat ik haast wel vier/vijf weken met een pakje doe. Ik koop ze bij Kruidvat, daar zijn ze €0,75.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik had er 30, maar ik denk dat 20 genoeg zou zijn voor 1 kind. Omdat je minder doekjes gebruikt per poetsbeurt heb je dan wel genoeg. Dat had ik niet verwacht, daarom had ik er 30.

   Verwijderen
 3. Wasbare billendoekjes niet, maar ik heb hier wel zelf wasbare snoetenpoetsers gemaakt van hydrofiele doeken die ik toch amper nog gebruik. Ik vouw ze in elkaar op een stapel, in zo’n plastic doos met gat aan de bovenkant, schoolbeker vullen met water en wat zachte douchegel en die giet ik er dan in. Zo heb ik altijd vochtige doekjes bij de hand. Moet wel bekennen dat de vlekken er niet altijd goed uitgaan, maar ach. Ze zijn vooral om handjes en snoetjes schoon te vegen. Hoeveel ik ermee bespaar durf ik niet te zeggen :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen
  2. Ook een goed idee! Zelf maken ben ik niet zo handig in, maar sommige lezers misschien wel :)

   Verwijderen
 4. Ik kan me eigenlijk niet herinneren dat ik zoveel billendoekjes heb gebruikt.... :O

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tja, ik weet ook niet waar ze bleven, vooral op de opvang verdwenen ze in grote getale!

   Verwijderen
 5. Ik gebruikte ze in het begin niet, toen wel nu weer niet al is dat niet heel bewust (mn water bakje is verdwenen en ik vergeet telkens een nieuwe neer te zetten). Wasbare luiers doe ik ook maar alleen overdag en niet altijd. Rond 1e verjaardag lekte alles door dus nieuwe inleggers, dat hielp niet voldoende, toen weer nieuwe luiers. Kostbare grap maar dat is wegwerp uiteindelijk ook.
  Ik vind het wel erg belangrijk omdat luiers echt troep zijn voor de afvalberg maar begrijp t heel goed als mensen t niet zien zitten of t voor hen niet werkt!
  Dat je t geprobeerd hebt is al heel tof!

  Marieke

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik had hier nog nooit van gehoord, maar het klinkt eigenlijk niet gek!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik wil ook wasbare billendoekjes gaan proberen! Wel eerst alleen thuis. Voor op de opvang en onderweg lijkt het me niet zo handig.
  Helaas twijfelt mijn man nog. Ik weet alleen nog niet goed welk merk ik aan wil schaffen.

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je reageert!