dinsdag 17 oktober 2017

Gezinsleven en de ballen in de lucht

Wat ik veel terughoor van moeders, en met name moeders die ook buitenshuis werken, is dat ze moeite hebben om alle ballen in de lucht te houden.

Op de dagen dat je werkt is het relatief rustig, als je eenmaal je kroost hebt afgedropt en op je werk bent gearriveerd. Maar na werktijd begint het carrousel weer, met ophalen, snel eten, huiswerk opdrachten, klaarmaken voor bed en daarna nog de chaos weer fatsoeneren. Voordat je op de bank zit ben je echt wel even verder, en jij had ook een werkdag. Best een dingetje dus.

Vergis je niet. De 'vrije' dagen zijn niet zo vrij als ze lijken. Er zijn natuurlijk de tandarts-, huisarts- of logopediebezoekjes. De afspraken met de juf, zwemles, sport of muziekles. De speelafspraakjes, de hulpouder-momenten.
Dan moet je het huis schoonmaken, de wassen wegwerken, de boodschappen doen en avondeten bereiden. Dit zijn natuurlijk puur de basics. Ik noem nog niet eens reparatieklusjes van kleding, fietsen, kleine klusjes in huis.
Dan zijn er nog de extra schoonmaakklussen zoals ramen zemen, keukenkasten van binnen doen. Er is nog opruimen, een grotere kledingmaat voor je kind opscharrelen, bedden verschonen, nieuwe gymschoenen kopen (want eentje kwijt) -of sjaal, handschoenen, muts- etc.

Dus ja, er zijn best wel wat ballen in de lucht te houden. Nu kan je wel zeggen dat dit ook grotendeels een gezamenlijke verantwoordelijkheid is met je partner. Dat is ook zo. Alleen... meestal is die partner een man, en meestal hebben zij wat minder zicht op dit soort taken. De meeste vrouwen zijn heel goed in al die kleine dingetjes, en hebben ook een heel goed overzicht over wat er moet gebeuren. Het kost alleen erg veel tijd en energie.



Om die ballen beter in de lucht te kunnen houden moet je dus ergens kiezen voor tijdwinst. Want tijd is wat je nodig hebt. Als ik om me heenkijk kom ik verschillende manieren daarvoor tegen.

- Sommigen schakelen hun ouders in. Wanneer opa/oma oppast is dit natuurlijk een perfecte oppas voor je kind, maar als bonus wordt er vaak ook nog wel iets in huis gedaan. Vaatwasser uit/inruimen, eten koken, wasje doen. Of alles wordt op z'n minst netjes bijgehouden die dag.
- Een schoonmaakster. Zodat je op je dagen thuis, niet ook nog eens de boel grondig hoeft te poetsen. Er blijft trouwens nog genoeg over om te doen.
- Boodschappen thuis laten bezorgen. Diverse winkels bieden dit aan, en ik zie veel moeders er gebruik van maken. De standaardboodschappen staan al in de lijst, even aanvullen, verzenden en een paar dagen later staat het in je keuken. En dat zonder dat je moet sjouwen of met jengelende kinderen door de supermarkt loopt.
- Tuinman of glazenwasser, handig voor de grote klussen.
- Kant en klaar eten. Ook een tijdwinner is kant en klaar eten. Of alles voorgesneden kopen. Kipstukjes, roerbakmix, roerbaksaus, 5 minutenrijst en klaar. Duurder dan zelf snijden, maar het scheelt een hoop tijd.

Heb jij trucs om tijd te winnen in je leven? Welke is jouw favoriet?

Mijn truc is trouwens de schoonmaakster. Dolblij mee! Thuiskomen na je werkdag in een schoon huis is 'the best'. Bovendien moet ik de dag ervoor wel opruimen. Dat is een mooie stok achter de deur.
Bovenstaande is niet per se mijn verhaal. Het is wat ik om me heen zie & hoor van andere hardwerkende moeders. Thuis, of op het werk. 

17 opmerkingen:

  1. Ik moet het eerst toch even opnemen voor mijn soort, hoor de man. Die kun je best laten koken, stofzuigen, boodschappen laten doen etcetera. Ten minste, ik doe dat regelmatig.
    Al die kleine klusjes en dingetjes zien we misschien niet altijd, maar we zijn echt niet te beroerd om ze te doen als je het vertelt.. 😉

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is zeker niet bedoelt als een terechtwijzing voor de man! Het is vooral wat ik om me heen zie en hoor.
      Zelf ben ik gezegend met een man die ook de was doet en de wekelijkse boodschappen, dus ik weet dat die er ook zijn!
      Hoe doen jullie dat in huis? Welke truc hebben jullie om tijd te besparen?

      Verwijderen
    2. Ik ben het helemaal met je eens.
      Mijn man is zo enorm behulpzaam.
      Ik zou niet weten wat ik zonder hem zou doen.

      Verwijderen
    3. mn man doet idd de grote boodschappen (omdat hij met de auto naar zn werk is, hij krijgt netjes tassen legge flessen en een lijstje mee :p), brengt t vuilnis naar de ondergrondse container en straks als jongste 5 is regelt hij de zwemlessen net als hij bij dochter heeft gedaan (wederom omdat hij de auto heeft en een vaste middag vrij kan nemen, ik lastiger..en dan nog zou ik de auto nie thebben :p) maar logopedie, t huis schoon hebben voor mn werk, de kids (3x per dag eten maken en ook alles daarvan opruimen de vaatwasser legen omdat er weer nieuwe vieze vaat in moet overdag (kan wel wachten tot man om 17u thuis komt maar dan ontploft mn aanrecht ondertussen :p) opruimen na t eten overdag t zelfde.. hij helpt zeker, veel!! ook savonds vaak nog wel opruimen tafels schoonmaken en vegen als ik met de kids bezig ben naar bed brengen of op maandagavond sport ik, dan doet hij dat idd ;) heerlijk!! maar er zijn ook zat situaties waarbij de man lang weg is voor werk of er uberhaupt niet is ? maar los daarvan.. werken, kids etc, is gewoon druk :p

      Verwijderen
  2. Wat wij doen is regelmatig gewoon niet opruimen en schoonmaken. Maar ik denk dat dat lastiger is als er kinderen zijn. Niet zozeer omdat die meer troep maken, maar wel omdat die geprikkeld raken door troep en niet zelf in kunnen schatten wanneer iets onhandig of ongezond vies is. Zelf kan ik er prima tegen als de keukenvloer een dikke week niet gedweild is, maar kinderen kunnen dan niet bedenken dat het dan even geen goed plan is om tijdens het verstoppertje spelen plat op de keukenvloer te gaan liggen (wat ook niet zo'n heel goede verstopplek is, maar dat terzijde).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. heerlijk als dat kan :) zelf ook geen moeite mee, maar als gastouder vind ik het niet kunnen :p

      Verwijderen
    2. Voor kinderen is dat inderdaad lastig. Zelf ben ik er (ook noodgedwongen) makkelijker in geworden. Voorheen zoog ik het hele huis zodra ik de stofzuiger in m'n handen had. Nu veeg ik na elke maaltijd rond de tafel en stofzuig ik af en toe de hele boel. Veel tijdswinst!

      Verwijderen
    3. idd ik veeg elke dag 1 of 2 x (afhankelijk van hoe vies en wie er zijn.. bij kruipende baby wat vaker bij vooral peuters of alleen mn eigen vaak maar 1 x en dat is dan savonds als alles in bed ligt of net voor t naar bed brengen :) maar hier dus erg afhankelijk van wie er is.. maar doordeweeks vegen en de hulp laat ik stofzuigen en dweilen, ideaal!!! en vooral bijhouden.. routines opbouwen.. steeds een klein stapje erbij ipv alles in 1x goed willen kunnen.. en idd wat je zelf schrijft.. opruimen voordat de hulp komt (ik wil dat ze schoonmaakt niet opruimt ) is een fijne stok achter de deur.. elk weekend probeer ik de woonkamer (voor mn werkweek ook) en de kinderkamers etc op te ruimen, heerlijk!!!

      Verwijderen
  3. Dit is precies de reden waarom ik ben gaan consuminderen en ontspullen. Minder spullen hebben, is minder opruimen en poetsen. Mijn ogen zijn geopend toen mijn man 3 jaar geleden ziek werd en alle zorgtaken voor onze 9 maanden oude dochter op mij aankwamen naast mijn 24 urige werkweek, en de poetstaken. Gelukkig is mijn man weer gezond en staat de vloer te dweilen op dit moment;) Anders was een schoonmaakster de truc geworden. Nu kunnen we samen de schoonmaak taken aan.
    Groeten, Antoinette

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor je verhaal, Antoinette! Ik kan me voorstellen dat zoiets je ogen opent inderdaad.
      Hoe doe je dat nu? Ik merk dat kinderen echte verzamelaars zijn! Ik zou graag een nog groter deel van het speelgoed weg doen, maar ze willen er geen afstand van doen. (Stiekem doe ik wel eens kleine frutsels weg die je gratis krijgt ergens..)

      Verwijderen
  4. Ik zal wel heel ouderwets zijn, maar wij hebben bewust gekozen voor kinderen, en om ervoor te zorgen dat wij van 1 salaris zouden kunnen leven, zodat er 1 ouder fulltime aanwezig kon zijn als ouder. Dat gaf rust, reinheid en regelmaat. Waarom kiezen voor kinderen, als al het geregel enz wat erbij komt kijken, blijkbaar een opgave is.
    Marije

    BeantwoordenVerwijderen
  5. hier iets andere situatie maar dezelfde ballen om hoog te houden.. ik werk thuis als gastouder.. ;) dus mn huis is mn werkplek en moet dus schoon en netjes zijn (zou mn kruipende baby niet willen afgeven als de vloer nog volligt met stukjes brood of pasta van de vorige dag :p)
    mijn truc is idd een huishoudelijke hulp (nadeel is dat ik dus thuis ben als zij er is en je al gauw een kwartier of langer zit koffie te drinken samen... :p)

    soms denk ik wel eens hoe fijn t zou zijn als ik niet zou werken (omdat dat al druk genoeg is!! jongste heeft schoolzwemmen waar ik help met omkleden, wekelijks logopedie idd alle andere drukke dingen die je opnoemt) maar mn man wil niet op 1 salaris leven.. dus een duurder huis ivm ruimte voor mn werk ;) (valt qua prijs nog mee, was gedwongen verkoop) en flink sparen omdat er meer binnenkomt dan nodig is. ik ben er wel voor de kids ook al is t soms druk (gelukkig ben ik zzper, bepaal als gastouder zelf hoeveel kinderen ik aanneem in mijn opvang ;) )

    BeantwoordenVerwijderen
  6. ik werk bijna fulltime als gastouder, maar alle kindjes komen flexibel dus soms ook een dag of ochtend vrij. geen vaste dagen. dus een huishoudelijke hulp idd al ruim 2 jr. (was de keus of minder werken maar ja contracten van flexkindjes opzeggen geeft niet perse meer vrije dagen juist omdat ze allemaal flex komen...) of huishoudelijke hulp.. dit gaf me ruim 3 u vrije tijd in t weekend nl... en idd boodschappen bestellen. man haalt ze dan met de auto zodat ik er geen 3 u voor thuis hoef te blijven (aangezien ik de kids moet halen uit school en ook met de opvangkindjes buiten wil spelen is dit voor ons t handigste) .. ondertussen ging mn werk mee naar logopedie elke week en elke 3 maanden gaan ze gewoon mee naar de orthoptist. slechts 1 x oma ingeschakeld voor logopedie omdat er toen staking was van de leraren en ik anders wel heel veel kindjes mee moest nemen die dag :p (neem er max 2 mee, die dag zouden t er 3 of zelfs 4 zijn.. wordt veel te druk ahah) verder vooral routines aanleren.. aangezien mn huis altijd peuter en babyproof moet zijn en dus netjes voor de ouders die hier elke dag komen (maar ook gewoon voor de kindjes die hier elke dag spelen) maar dankzij het bijhouden is t zo klaar. man helpt wel maar ook hij maakt veel uren. we dragen elk ons steentje bij, de een soms meer dan de ander en dat wisselt wel eens, afhankelijk van hoe druk ieder t heeft of hoe moe iemand soms is.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Slim dat je het zo behapbaar maakt voor jezelf!

      Verwijderen
    2. langzaam leer ik t wel.. vond t wel moeilijk om zoveel geld elke maand aan mezelf uit te geven, maar dat maakt t uberhaupt mogelijk om te bijven werken. merkte dat t te veel werd.. en t huis niet schoonmaken is niet echt een optie als je thuis werkt, dus zo geen stress meer elk weekend en vooral als er eens een weekend geen tijd was zoals afgelopen weekend een weekend weg geweest.. we kwamen maandag in een heerlijk schoon huis thuis, ipv dat je eigenlijk een dag vrij zou moeten nemen om je huis te poetsen.. zou ook wel bizar zijn toch ;) maar anders werk je in een vies huis. ook geen optie met kinderopvang...

      Verwijderen
  7. Ik vond de dagen met de kinderen thuis rustiger dan de dagen op mijn werk :-D
    Thuis was ook druk - met een tweeling had ik mijn handen vol en was van 's morgens vroeg tot 's avonds laat in touw, maar daar konden de kinderen en ik ons eigen ritme volgen. Dat vond ik relatief rustiger dan op kantoor met ook allemaal mensen die iets van je willen en zelf niks kunnen :-D.
    Tegenwoordig heb ik een hulp in de huishouding, voor de extra klussen zoals koelkast schoonmaken, deuren afnemen, ramen wassen. Maar echt heel prettig vind ik het niet. Het geeft ook weer veel geregel en de avond van te voren heb ik het druk omdat ik moet zorgen dat alles (dweilen en doeken weer gewassen, trappen leeg, vloeren van de kinderkamers leeg, zorgen voor contant geld) klaar staat zodat de hulp aan de slag kan. Daarom denk ik dat het maar weer op zeg. Dan maar vies, maar dan heb ik wel meer rust. Ik bedoel maar te zeggen: de een koopt rust door kinderen naar de BSO te doen. De ander koopt rust door thuis te blijven bij de kinderen. De een koopt gemak door kant-en-klaar eten te kopen. De ander koopt gemak door alles zelf te maken.

    Het enige dat voor alles geldt - zo heb ik ontdekt - is dat als je jezelf rust en ruimte geeft dat je meer van het moment kunt genieten. Met aandacht spelen met de kinderen, met aandacht naar de zwemles gaan, met aandacht koken. Dan blijf je beter overeind.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je reageert!