maandag 11 september 2017

Boodschappen: meer budget nodig

Een tijd geleden deed ik eens een soort 'onderzoekje' over wat mensen aan boodschappen uitgaven. Het was superleuk om van zoveel verschillende mensen en gezinssamenstellingen te horen wat hun budget is. Als je dat artikel terug wilt lezen (soort van gluren bij de buren..) kun je hier kijken.

Ons eigen budget stond op jaarbasis op 80 euro per week, voor vijf personen. Onze budget was inclusief luiers, een deel van de verzorgingsproducten (iig wasmiddel, shampoo) en uiteraard eten en drinken.

Sinds een paar maanden gaan we flink over budget heen elke week. Dus ik vroeg me af waardoor dat komt. Nu ben ik een aantal redenen tegen gekomen.

1. We eten anders dan toen.
2. De kinderen zijn weer ouder, en eten flink meer.
3. De prijzen zijn gestegen.

We eten meestal vegetarisch, dus dat is voordeliger geworden. Maar andere dingen zijn vrij duur. Bijvoorbeeld veel meer bijzondere (lees duurdere) fruitsoorten, omdat ik niet zo goed tegen simpele dingen als appels en peren kan. Daarnaast eten we meer groente tussendoor, bijvoorbeeld fruit en groente mee naar school. Mijn moestuin levert helaas weinig op dit jaar, dus die paar bramen en cherrytomaten hebben eigenlijk weinig effect op mijn uitgaves.


Waar we eerst nog voldoende hadden aan 6 wraps bij een maaltijd, hebben we er nu 8-9 nodig. Sowieso is er meer groente nodig, omdat de kinderen grotere porties eten.
Flink meer brood 5-6 per week want ze eten opeens veel, allemaal. Meer brood is ook meer beleg.
Ik koop momenteel wel voor ruim 6 Euro yoghurt per week. Voorheen was dat allemaal aanzienlijk minder omdat ze na de maaltijd geen behoefte meer hadden aan yoghurt.

De prijzen zijn ook wel echt omhoog gegaan. Melk, eieren en brood is duurder, en dat merk je toch.

Allemaal logische redenen waarom we meer kwijt zijn aan boodschappen elke week. Ik ga daar niet moeilijk over doen. Daarom schroef ik mijn budget wat op, zodat ik niet steeds het gevoel heb dat ik het niet haal. Want boven alles wil ik dat we als gezin gezond en gevarieerd kunnen eten, en blijkbaar kost dit meer dan een jaar geleden.

Hoe gaat het bij jou met je boodschappenbudget? Merk jij iets van de prijzen of zijn er bij jou andere oorzaken?

11 opmerkingen:

 1. Wij hebben geen boodschappenbudget maar ik merk wel dat veel producten duurder zijn geworden. Ook bleven tomaten, sla, zomerfruit etc duurder dan meestal in de zomer. In onze super(s) dan. Aldi of Liddl zijn niet in de buurt. Ik heb echte vleeseters hier (man en zoon), dochter en ik eten niet zoveel vlees. Ik ga naar een fijne slager en dat is een bewuste keuze. Verder kies ik voor het gemak van de supermarkt. We houden er wel van om in het weekend naar bijv. de Landmarkt of de foodmarkt in Amsterdam te gaan. Daar staan lokale aanbieders met lekkere worst, vis oid. We wonen naast Amsterdam dus ver is het niet. We geven redelijk veel uit aan onze boodschappen maar het kan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gelukkig ben ik niet de enige die dat heeft gemerkt, van die hogere prijzen! Jammer he!
   Fijn dat jullie kunnen eten wat je wilt, toch?

   Verwijderen
 2. wij geven juist wat minder uit.. mogelijk omdat er nu wat minder opvangkinderen mee eten door vakanties.. maar ook denk ik omdat we bestellen bij jumbo, boodschappen zijn wel iets duurder dan lidl, maar we kopen juist mninder omdat er bijna geen impuls aankopen zijn wat je bij lidl wel vaak hebt.. wel slaan we daar nog frisdrank in, bier en afhankelijk of t dan kan ook vlees etc. maar over t algemeen geven we nu ietsje midner uit dus budget laat ik nog even t zelfde

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Interessant experiment. Ik zou niet weten of ik minder uitgeef als ik boodschappen zou bestellen.. ik merk wel als ik een keertje alleen naar de AH ga, dat ik veel duurder uit ben voor groente en fruit (en dat eten we veel)

   Verwijderen
  2. was niet als experiment ;) meer uit noodzaak. man deed wekelijks de lidl boodschappen (met mijn lijstje, ik zet tassen klaar etc :p) maar dat kost hem een uur. komt gewoon niet uit. hij moet nu ook al op maandag met jongste naar zwemles en lost nog wel meer logistieke probleempjes op hier ;) (iets met maar 1 auto en ik werk als gastouder dus met kindjes, die ook opgehaald worden enz op soms onhandige tijden dat ik me niet in 2en kan splitsen) dus toen besloten om het ons een stuk makkelijker te maken ook als dat iets duurder zou zijn. gekke is dat we gewoon minder kwijt zijn (maar man nam ook altijd wel extra lekkers mee wat in de auto op ging en ik dus nooit zag haha ) maar door bestellen koop ik minder dan in de winkel zelf

   Verwijderen
 3. Ik kom nog steeds vrij goed uit met mijn budget. 4 volwassen eters, 85 per week. Op maandag begin ik met mijn boodschappen. Maak een weekmenu a.d.h.v. de aanbiedingen bij ah.
  Wij zitten ook aan 4-5 broden, 4 yoghurt/pudding. Yoghurt en pudding koop ik altijd zaanse hoeve, 65 en 69 cent. Broden, volkoren brood, ook basic. Ik tel mijn boodschappen thuis al altijd op. De laatste tijd gaat het goed. Wel krijg ik geregeld groente van mensen die wel weten dat ik dat ook echt gebruik.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mooi dat dit lukt! Ik hoop in te toekomst ook wel weer wat lager uit te komen. Als de jongste uit de luiers is scheelt dit toch weer 7,50€ per week.
   Basic brood lijkt me niet lekker, maar bevalt het jou wel?

   Verwijderen
 4. Alleen maar beter om je budget dan iets omhoog te doen, vind t sowieso knap hoor! Wij zijn hier al €6 per week aan yoghurt/vla kwijt met 2 volwassenen en een baby (die allen erg van toetjes houden, maar dan nog :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, ja ik ben momenteel ook zo'n 7€ per week kwijt aan yoghurt. We eten Griekse of biologische volle yoghurt. 'Luxe' dus, maar beter voor mijn lijf. Voordeel is dat er niks in hoeft, zo lekker!

   Verwijderen
 5. Waarschijnlijk zak je binnenkort nog wel met budget wanneer je geen luiers meer hoeft te kopen, dat is een forse aanslag op je budget denk ik. Ik merk nog niet echt dat kids ouder worden omdat ik bijv minder vlees eet en geen siroop meer drink met de kids (alleen nog water). Ik moet wel iets meer moeite doen, omdat ik koopzegels binnen budget wil kopen, dus toch 10% minder te besteden heb. Joh, voel je niet schuldig, ik kan me voorstellen dat het niet leuk is om steeds 'tekort' te hebben aan je budget... succes ermee!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja klopt. Luiers van 7,50€ er binnenkort af. Doekjes koop ik alleen voor de opvang, want gebruik zelf wasbaar. Kinderen drinken ook alleen maar water, en wijzelf koffie/thee/water. Ik heb ook koopzegels trouwens, die 3€ per week zit ook in m'n budget. (Doe net alsof het boodschappen zijn dus)

   Verwijderen

Leuk dat je reageert!