woensdag 1 februari 2017

Andere auto, het dilemma

Wij zijn ons zachtjesaan aan het oriënteren op een andere auto. In september schreef ik een uitgebreide blog met daarin onze redenen om te blijven rijden in onze oude auto. Gelukkig kwam de auto perfect door de keuring heen, en hebben we geen haast. Toch overwegen we nu serieus een andere auto omdat we graag fatsoenlijk met z'n vijven ergens heen willen kunnen. Dus tripjes naar de familie, maar ook op vakantie. Er moeten twee zitverhogers en een peuterstoel naast elkaar op de achterbank kunnen. Tja...
Automatisch kom je dan bij een wat bredere auto uit, die uiteraard ook zwaar is en meer wegenbelasting kost. Plus natuurlijk de extra brandstofkosten.

Op dit moment zijn er een aantal kanshebbers.
De Ford Focus Wagon en Mazda Premacy. Deze zijn vergelijkbaar in aanschafprijs, gewicht en verbruik. (1 op 12, op z'n best).
Een andere kanshebber is van totaal andere orde.
Een Toyota Prius. Een hybride auto, dus duurder in aanschaf, wegenbelasting vergelijkbaar met de andere twee en een laag verbruik 1 op 20.

We moeten alle cijfers nog op een rijtje zetten, maar wat ik me afvraag is wat de onderhoudskosten zijn van zo'n hybride auto. Als die erg hoog zijn, is het alsnog niet gunstig. Heeft iemand ervaring?

Ook heb ik nog geen idee wat de verzekeringskosten zijn, zouden die ook hoger zijn voor een hybride?

24 opmerkingen:

 1. Goed dat je dit van te voren uitzoekt!
  Ik heb geen ervaring met een hybride auto. Zelf hebben wij een Skoda Fabia, waar wij gemakkelijk 1 op 22 mee rijden (in de winter!), goedkoop in belasting en verzekering.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Echt? Wow dat is heel netjes! Helaas passen er geen drie kinderstoeltjes op de achterbank van een fabia...

   Verwijderen
  2. wauw, hier ook een fabia.. maar 1:17, in de winter 1:15 rijden niet bizar hard of onzuinig.. flink verschil. uit welk bouwjaar ? die van ons 2006.. misschien dat t daardoor verschilt ? (ben nu erg nieuwsgierig waardoor dat grote verschil komt :p) verder super auto!! 36 euro wegenbelasting en we rijden 2 tanks per maand dus ongeveer 130 euro.. super :D (maar idd passen geen 3 zitjes in.. zitten wel 3 gordels op de achterbank.. maar gaat niet passen ;) is geen ruime auto idd

   Verwijderen
 2. Onze Ford Focus Wagon (diesel) rijdt 1op18.
  Met hybride hebben wij geen ervaring. Succes met uitzoeken. Wij zullen er ook een keer aan moeten geloven. Hopelijk pas ergens in 2018.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij rijden niet genoeg km’s voor diesel. Maar ik hoop dat jullie auto nog lang meekan!

   Verwijderen
 3. Ik rijd zelf Toyota (al een jaar of 10) en je kunt de onderhoudsprijzen per beurt precies op de website zien. Even zoeken bij het kopje onderhoud. Ik weet vooraf altijd precies waar ik aan toe ben en heb eigenlijk nog vrijwel nooit extra kosten gehad, behalve eens een keer een ruitenwisser en misschien eens banden, maar dat zijn ook slijtageonderdelen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb gekeken, maar het leek alsof ik het alleen kon inzien als ik een werkafspraak zou maken. Helaas.. Anders zou dit echt ideaal zijn!

   Verwijderen
 4. Ik zal het eens aan mijn zus vragen. Zij heeft een toyota prius (en vier kinderen). Wordt vervolgd.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Toyota verso, inmiddels al onze tweede Verso en Toyota al zo'n 15 jaar. Er passen net 3 stoeltjes op de achterbank. Niet goedkoop,,maar wel heel goed. Nog nooit mee langs de weg gestaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Vaak zijn de verzekeringskosten hoger aangezien de meeste verzekeringen de premie baseren op de nieuwprijs

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heb zelf een Prius. Betrouwbaarheid is zeer goed, het hybridesysteem heeft geen speciaal onderhoud nodig en ontlast juist de motor waardoor die langer mee gaat.

  Verzekering is niet duurder dan een gewone benzine-auto. Wegenbelasting kan een paar euro hoger zijn, maar dat verdien je snel terug door de lage brandstofkosten. Een diesel kost vele malen meer aan wegenbelasting!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor je reactie Energiepionier! Heb je een indicatie van de onderhoudskosten per jaar voor me?

   Verwijderen
  2. Kleine beurt is 175 en grote beurt 300 bij de in Toyota gespecialiseerde garage. Vorig jaar zijn de remmen voor het eerst vervangen. Dat kostte wel € 400.

   Vrij normale prijzen voor zo'n grote auto. Hij staat namelijk op het onderstel van een Toyota Avensis.

   Maak maar eens een proefrit. Het hybride rijden zal echt bevallen.

   Verwijderen
 8. Wij rijden al 8 jaar een Prius, met twee kids. Vriendjes mee gaat prima, qua ruimte, een volwassene en twee kids gaat voor niet te verre afstanden. Manlief houdt alles secuur bij, qua verbruik en onderhoud. Wij kochten dit model (2009, 70.000 op teller) in 2014 van de Toyota dealer voor €8000, inclusief inruil van onze oude Prius, die na 350.000km er de brui aan gaf. Wij zijn gemiddeld zo'n €300 per jaar kwijt aan apk, grote beurt enz. We rijden 18.000 km per jaar, waarvan de helft voor ons beider werk. Hij rijdt gemiddeld 1 op 20, in de zomer meer dan in de winter. Verder geen extra kosten qua hybride systeem. We hebben sinds 3 jaar onze tweede Prius, nooit gekke dingen gehad. Distributieriem, die in andere auto's vaak veel geld kostte, heb je niet, dus dat scheelt. ;) wegenbelasting betalen wij per maand, €43. We hebben een all risk verzekering voor €450 per jaar. Volgens mij niet duurder dan bij onze vorige auto, een Volkswagen. Nadeel kan zijn dat je geen trekhaak hebt, wij hebben er één voor de fietsendrager, maar een aanhangwagen past er niet aan. Scheelt mij weer kamperen, want daar heb ik een hekel aan en man niet. Er kan wel een dakkoffer op. Wij vinden het een ideale auto, hoewel dromen altijd blijven, we zouden het liefst een elektrische auto willen. Nog even heel lang sparen..
  Succes met je zoektocht! Ben benieuwd naar de uitkomst!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik bedoel dat hij in de zomer zuiniger rijdt, dan in de winter.

   Verwijderen
  2. Bedankt voor je uitgebreide reactie Grace! Dit is echt nuttige info voor ons. Ik ga het eens goed nakijken. Superfijn!

   Verwijderen
 9. Wij rijden, net als Grace, al 8 jaar in een Prius. Wij hebben hem nieuw de showroom uitgereden (als destijds verplichte lease-auto), maar verder is ons verhaal grotendeels hetzelfde. Het is een hele fijne auto in ieder geval.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Merci, goed om te weten. Jullie hebben geen 3 kinderstoelen/verhogers op de achterbank toch? Weet je toevallig of dat past?

   Verwijderen
  2. Ik heb het niet nagekeken, maar onze buren hebben drie kids en zeggen dat als het niet past, een Stoelverhogers in het midden niet hoeft volgens de regelgeving. Dat scheelt ruimte! Maar nogmaals, ik heb het niet uitgezocht.

   Verwijderen
 10. geen idee of jullie lid zijn van de ANWB, maar er stond deze keer (wij kregen hem gisteren) een stuk in de kampioen over een tweedehands prius. Kwam er redelijk goed uit.
  Als je de kampioen niet hebt wil ik hem wel scannen en mailen hoor..

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je reageert!