maandag 30 januari 2017

Single point-party

Je hebt van die politieke partijen die zich voornamelijk op een punt richten. Bijvoorbeeld Partij van de Dieren. Super duidelijk; een single point-party. Natuurlijk wordt er nog wat bij verzonnen om ook andere mensen aan te spreken, maar ze zijn er voornamelijk om de dieren beter leven te gunnen.Je hebt ook blogs die heel duidelijk een doel hebben. Bijvoorbeeld hun studieschuld van 40.000 Euro aflossen, of hun studieschuld van een 100.000+ Euro aflossen. Of hun onder water gelopen huis, boven water krijgen of hun huis aflossen of ... noem maar op.
Deze blogs gaan over hun reis daar naar toe. En het is leuk om mee te lezen, omdat je dus van begin tot eind mee kan op hun reis. Een single-goal blog dus.Ik vraag mij af of het makkelijker is om een heel duidelijk doel te hebben en daar naartoe te werken. Want zodra je dat doel behaald hebt, of het door omstandigheden wordt gewijzigd ben je 'doel-loos'.Zelf merk ik dat het best een uitdaging is om aan meerdere doelen tegelijk te werken. Omdat het kan voelen alsof je nergens echt iets bereikt. Zoals bij ons willen we graag aflossen, we spaarden voor een andere auto, we sparen zachtjesaan voor een andere keuken. Oftewel, het voelt een beetje alsof we teveel tegelijk willen. Terwijl we niet zoveel bereiken, gevoelsmatig. Want er is natuurlijk een maximum aan geld wat je kan 'vrijmaken' voor je doelen. Verder moet je ook nog leven en dat kost ook geld.Zou het niet makkelijker zijn om eerst bijvoorbeeld je grootste doel te behalen, en daarna door te gaan voor een ander doel. Eens behaald dan weer door voor een ander doel? Maarja, als je pas kunt sparen voor bijvoorbeeld een andere auto als je huis is afgelost, dan ben je heel wat jaren verder. Stel dat je 10% mag aflossen per jaar, kost je dus 10 jaar om die hypotheek af te lossen. Dan kan je pas na die 10 jaar kun je iets anders gaan aanpakken. Voelt ook wel erg lang. In ons geval is het niet eens mogelijk om die 10% per jaar te halen, omdat het gewoon teveel geld is. Dan heb je een heel lange adem nodig om het doel te behalen, en daarna pas een ander doel te kunnen najagen.Hoe denken jullie daarover? Is een doel makkelijker of voel je je oké bij meer verschillende doelen tegelijk.

9 opmerkingen:

 1. Een doel stellen zorgt voor focussen. Ren blog schrijven helpt daarbij. De laatste tijd is de tendens iets aan het verschuiven. ,mesen wier huis niet meer onder water staat zijn gestopt of minder actief over iedere duizend euro die nu weer is afgelost.

  Voor mij geldt dat ik het jammer vind dat ik niet mijn complete huis heb afgelost en dat ik met minder inkomen die last mee moet zeulen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het viel mij ook op dat er wat minder actief over wordt geblogd. Misschien is de noodzaak minder geworden. Of beseffen mensen dat de boog niet altijd gespannen kan staan.

   Ik kan me voorstellen dat je baalt dat je huis nog een grote laat is met minder inkomen. Heb je dan achteraf het gevoel dat je je geld eerder over de balk gooide?

   Verwijderen
 2. Waar ons blog begon met één doel, namelijk de hypotheek aflossen draait het nu meer om 1 thema, financieel onafhankelijk worden. Met een heleboel subdoelen erbij, zoals sparen, beleggen en aflossen.
  Ik denk dat het goed is om voor meerdere doelen tegelijk te sparen, zoals jullie doen. Je weet namelijk nooit wanneer iets nodig gaat zijn. De auto kan eerder kapot gaan of total loss gereden worden. Het is dan wel zaak dat je genoeg spaargeld hebt om die te kunnen vervangen, ook als het nog niet op de planning staat. En misschien is het dan ook wel nodig om het geld uit een ander potje te halen tijdelijk.
  Want wachten op de auto vervangen tot het huis is afgelost... Dan moet je veel geluk met de auto hebben..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Financieel afhankelijk worden is een heel groot thema. Daar past een hoop onder die 'paraplu'.
   Waarom is je doel anders geworden?

   Verwijderen
 3. Zelf merk ik dat het hebben van maar 1 doel er voor zorgt dat ik meer gefocust ben en m'n doelen makkelijker behaal. En het hebben van maar 1 doel zorgt er ook voor dat ik dingen daar makkelijker voor over heb.

  Er over bloggen scheelt ook een hele hoop, want je hebt toch een soort van belofte gedaan richting je volgers en iets niet nakomen wat ik heb beloofd, daar kan ik lastig mee om gaan. Dat zorgt bij mij dus voor nog meer focus.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kan me voorstellen dat het helpt in de focus ja! En dat je dus iets meer je best doet.
   Maar is het haalbaar voor de langere termijn? Hoelang heb je al dit ene doel?

   Verwijderen
 4. Ook voor mij zorgt bloggen voor meer focus. En nadat ik eerst één doel had, namelijk aflossen, probeer ik nu balans te vinden tussen "sparen voor later" en "nu al genieten".
  Dat is nu het doel. Dat betekent echter ook meteen dat er meerdere "uitgavedoelen" zijn. En nóg meer onderwerpen om over te schrijven.

  Ik vind dat eigenlijk veel boeiender dan alleen maar zo weinig mogelijk uitgeven en zo veel mogelijk aflossen: van ééndimensionaal naar meerdere dimensies.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hier kan ik me ook wel in vinden.
   Ik denk ook dat ik het mijn kinderen niet zou aan willen doen om alleen maar met later, bezig te zijn. Want dan mis je de lol van nu, en de geneugten van het 'onderweg zijn'.

   Verwijderen
 5. grappig.. we hadden voorheen 1 doel..zo veel mogelijk sparen zodat we de bijkomende kosten zelf konden opvangen als we een huis gingen kopen.. en dat is gelukt! vorig jaar februari hebben we een huis gekocht! de notaris konden we zo betalen vanaf de spaarrekening, zo'n fijn gevoel!! (ok dat er zo'n enorm bedrag van de rekeing ging niet.... maar dat t zomaar zonder lening of moeite kan was heerlijk!!) daarna nog geklust in huis, alles op eigen kosten, zo fijn dat t kan! en nog spaargeld over. heerlijk. voorheen 1 grote pot op 1 spaarrekening, lekker overzichtelijk...

  maar nu.. dat doel was bereikt.. en toen.. tja nu ben ik overgestapt op verschillende doelen.. juist om t wat overzichtelijker te houden. grote doelen opgedeeld in een doel voor dit jaar.. kleine doelen gewoon een max bedrag, ook te halen dit jaar. aflossen wil man niet dus daar heb ik geen potje voor nodig (wie weet als alle potjes vol zijn :p ooit ... :p ) maar een potje gemaakt voor orthodontie/zorgkosten (beter op tijd gaan sparen.. oudste is nu 7... ) voor mn bakfiets (net gekocht dus nu wordt dat een potje onderhoud.. hou m nog wel apart.. bang dat ik t anders niet laat doen dat onderhoud of een nieuwe accu uitstel.. nu is t potje daarvoor...) buffer, electronica/gadgets zoals laptop mobiel enz (misschien geowon bij buffer.. dit is mn eerste jaar met potjes dus even uitproberen wat werkt) vakantie, huis (onderhoud/klussen) en sparen voor een nieuwe auto/onderhoud van de huidige. voorheen ging dat allemaal van de grote hoop ;)

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je reageert!