dinsdag 6 oktober 2015

Bestaande bouw vs nieuwbouw

De meeste mensen zijn erg enthousiast over nieuwbouw. Het idee dat je zelf helemaal alles kunt bepalen van stopcontact, tot muurtje tot handgreepje spreekt mensen aan.
Daarnaast is natuurlijk ook alles nieuw, en de eerste paar jaar sowieso onderhoudsvrij. Klinkt ideaal toch?

Wij waren eerst ook erg enthousiast over nieuwbouw, totdat we de kosten gingen berekenen. Om in elke kamer een vloer te moeten leggen was best prijzig. Soms nog ingewikkeld vanwege vloerverwarming. Daarbij moest elk raam nog raambekleding, elke kamer heeft een lamp nodig en alle muren moesten gedaan worden om maar even wat te noemen. Een stukadoor kost ook een bak met geld... Al met al heeft een nieuwbouwhuis ook nog een hoop werk erin zitten omdat het zo goed als kaal is. Er hangt natuurlijk nog geen plankje tegen de muur. Tegenwoordig kun je wel vaak ook huizen krijgen met al wel een badkamer en keuken erin, maar wil je hierin iets wijzigen dan is het vaak buitensporig duur.

Uiteindelijk hebben wij gekozen voor bestaande bouw. Hoewel niet alles (of bijna niks in dit geval) naar onze smaak was, hoefden we niet meteen alles tegelijk aan te pakken. In elke ruimte lag een vloer, in elke ruimte was verlichting en alles werkte. Wij hebben er toen voor gekozen om alleen de onderste twee verdiepingen aan te pakken, en de zolderetage dus pas later te doen (nu). Dit kon prima, omdat er boven geen kale betonnen vloer lag oid. Wij vonden dat best handig want je kon wel meteen je spullen parkeren. Op de zolder hebben ook een paar jaar de prachtige retro lampen van de vorige eigenaars gehangen, maar dat was prima want het werkte. Hierdoor hebben we geen extra hoge hypotheek af hoeven sluiten voor onze verbouwing, maar hebben we deze gewoon zelf weer bij elkaar gespaard in de afgelopen jaren. Dat voelt toch wel heel fijn en heel veilig. Wij zijn blij dat we het minimale hebben geleend toen we dit huis kochten, zodat we zo min mogelijk schuld hebben.

Ik vermoed dat het net zo duur is om een bestaande woning te veranderen naar jouw smaak, of een nieuwbouw woning te betrekken. Wat denk jij?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Leuk dat je reageert!