maandag 28 september 2015

Schoolactiviteiten

Mijn kinderen zitten op een hele leuke school. We staan helemaal achter de doelstelling, en we kennen een aantal van de juffen persoonlijk. Dat maakt het extra fijn.
Zo zit mijn dochter nu toevallig bij een van mijn goede vriendinnen in de klas, een dagje per week. Leuk vind ik dat! Mijn dochter vindt dat trouwens ook erg leuk.

Scholen willen natuurlijk de ouderparticipatie verhogen. Dit om meer draagvlak te creëren maar ook om de kosten te beheersen. Dus er worden heel regelmatig allerlei hulpouders gevraagd, of bijdragen van ouders in de vorm van tijd/geld/baksels.

Mijn dochter is zich al erg bewust dat er dus een beroep op mij gedaan wordt. Ze krijgt een briefje mee met een hulpvraag en verwacht dat ik daar altijd op kan reageren. "Mam, jij moet dit doen van de juf..."
Nu ben ik natuurlijk thuisblijfmoeder, heb geen zak te doen en heb alle tijd van de wereld. Onee, toch niet! Ik heb nog twee kinderen die ik niet mee kan slepen naar elke schoolse activiteit van dochterlief. Dus ik doe niet overal aan mee.

Soms schaam ik me daarvoor. Al is dat nergens voor nodig. Lang niet alle ouders kunnen helpen vanwege werk, of andere kinderen, of hebben er gewoon geen zin in. Dat begrijp ik ook. Alleen ik vind het sneu dat het werk dus altijd op dezelfde ouders neerkomt. Dezelfde actieve ouders die elke keer klaar staan om de school een helpende hand te bieden.

Ik heb uitgelegd dat ik doe wat ik kan. Dus gisteravond bakte ik nog snel wat cupcakes voor de Open Dag. Het is niet veel, maar ik kon het thuis doen terwijl de kinderen op bed lagen. Het is voldoende om mijn schaamtegevoel een halt toe te roepen, en mijn dochter is blij dat ik ook meedoe.

Hoe doen andere moeders dat, vraag ik me af. Wat denk jij?

5 opmerkingen:

 1. herkenbaar! ik werk als gastouder, kan mn werk dus niet eventjes afbellen (dan zitten die ouders met t zelfde probleem :p) van 1 opvangkindje weet ik pas vrijdag/zaterdag t rooster voor de komende week.. ik kan dus bijna nergens mee helpen.. elke maandag hebben ze 2 ouders nodig voor de zwembus, maar ook dan kan ik niet ook als ik niet werk, omdat mn zoontje om 9u bij psz moet zijn en t zwemmen van 8.30 (vertrek 8.10...) tot 9u is, dus 9.30 ofzo weer bij school.. voel me er best schuldig om omdat ik wel thuis ben, maar ook aan t werk.. lastig soms... gelukkig iets minder ouders nodig vanaf gr 3 waar dochter nu in zit.. heb soms wel kunnen helpen gelukkig, ik vind t ook erg leuk om te doen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vind het een lastig onderwerp ook omdat ik al die activiteiten overdreven vind en onrustig. Dus als ze niet door kunnen gaan door gebrek aan hulpouders vind ik dat prima. Ik ben voorstander van gewone rustige lessen.

  En thuisblijfmoeders hebben ook een leven!

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 3. In het begin hielp ik met alles. Nu als het kan en als ik het ook leuk vind. Sport dag vond ik altijd vreselijk, ben er mee gestopt, doe wel iets anders. Ik denk zelf dat scholen ook dingen anders kunnen inrichten, maär dat is weer een ander verhaal.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoe zou het anders ingericht kunnen worden? Ben benieuwd naar je ideeën!
   Wel heel goed dat je nu balans erin houdt voor jezelf

   Verwijderen

Leuk dat je reageert!