woensdag 2 september 2015

Hardlopen

Ik ben sinds twee weken begonnen met hardlopen. In het verleden heb ik het ooit eens geprobeerd, maar het was geen succes. Sindsdien had ik altijd een soort nare bijsmaak, bij het woord 'hardlopen'. Ik dacht: dat kan ik niet, dus ik ga het niet meer proberen. (Achteraf gezien was dat in een periode dat ik langdurig ziek was, dus waarschijnlijk kon mijn lijf dat toen gewoon niet aan.)

Toch begon het aan me te knagen. Ik wil wel sporten, maar zie niet hoe dat in mijn leven past. Ik heb volle dagen met de kinderen, geen oma/opa in de buurt die best even een uurtje wil oppassen terwijl ik me uitleef in de sportschool etc. Zowel mijn man als ik hebben ook gevulde avonden, en zijn vaak niet allebei tegelijk thuis. Oftewel, een abonnement op de sportschool zal niet echt uit kunnen. Ga dan hardlopen, zeggen mensen vaak. Dat is flexibel en kan ff tussendoor. Maar zoals ik al zei, had ik daar dus echt geen trek in.
Een paar weken geleden probeerde ik het. Met twee vriendinnen, als stok achter de deur. Ik trok wat sportkleren van mijn man uit de kast, en een oud t-shirt van mezelf, mijn man z'n hardloopschoenen zelfs! Ik ga geen geld uitgeven aan sportkleren als ik er na een keer mee stop natuurlijk.

We deden een programmaatje van 'Evy hardlopen'. Dan loop je 1 min hard, 1 min wandelen, dan 3 min hard, en 3 min wandelen etc. Drie minuten dacht ik? Dat kan toch niet? Ik kon vroeger niet eens 1 minuut achter elkaar rennen.
Het lukte, en ik maakte het programma van totaal 24 min vol. Eigenlijk voelde dat best goed.
Dus later in de week liep ik nog eens 20 minuten, met een zelfverzonnen schema. En deed ik op een vroege ochtend een bootcamp (met de nodige spierpijn als gevolg).
Ik liep afgelopen week weer twee keer, en wat voelt het goed! Je kunt echt je hoofd leegmaken. En inmiddels merk ik ook dat ik al wat sneller kan, en me niet helemaal op voel aan het eind van het lesje. Eerst nog een lesje 24 min en de volgende serie zal 27 min gaan duren. Ik ben zeer benieuwd.

Hoe zijn jouw ervaringen met hardlopen? Gebruik jij een programma?

11 opmerkingen:

 1. Ik heb programma het tot en met week 3 volgehouden ooit en daarna werd het me te zwaar en stopte ik. Toevallig zei ik gisteren nog tegen mijn man dat ik weer wilde proberen. Stukken goedkoper dan de sportschool en net wat jij zegt: flexibeler om te doen.


  Ps. Ik vond je blog via de trefwoorden ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat je me gevonden hebt!
   Succes met hardlopen, als je het weer oppakt. Ik ben ook heel blij met de flexibiliteit!

   Verwijderen
 2. Hoi Ik heb Evi vorig jaar gedaan tot les 17 daarna begon het voetbalseizoen weer en had ik geen behoefte meer aan evi erbij
  Ik vond het goed te doen. werkt zeer motiverend groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja dat snap ik! Loop je nu helemaal niet meer hard of gebruik je Evy niet meer?

   Verwijderen
  2. nee ik hou het bij voetbaltraining 2x en dan nog wedstrijd, vind ik wel genoeg ;-) en af en toe doe ik nog een lunchwandeling in de pauze van werk groetjes Sonja

   Verwijderen
 3. wanneer loopje hard...? ik heb nl ook nooit eemn uurtje geen kids en savonds om 20/21 u echt geen puf meer...?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik loop meestal rond 19.30u dan liggen de oudste twee er net in, en als man dan nog thuis is kan het.
   Bootcamp doe ik zaterdagochtend om 8u! Erg vroeg maar anders komt het er niet van.

   Verwijderen
 4. wow knap hoor! hier lukt dat helaas echt niet.. dochter slaapt pas om 20/20.30 dan is bij mij mn energie wel echt op.. moet dan ok nog t huis weer netjes maken voor mijn werkdag erna, super als t kan!! ik vraag me wel eens af of ik nou zo lui ben dat ik nergens tijd kan vinden, maar ik werk flex, eigen kids moeten naar bed, man heeft regelmatig avonddienst (min 1x per week) 1 of 2 zaterdagdiensten per maand, dochter op za ochtend scouting, zelf werk ik ook af en toe avonden/dag in t weekend oid, dus niet zo gek dat t niet lukt..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Snap ik hoor!
   Het is hier ook elke week zoeken hoor, wanneer het kan. Gelukkig kan mijn man flexibel werken en soms ook thuis, dat helpt. En het lukt me ook niet elke zaterdag, maar wel 2 of 3 keer per maand (in theorie in elk geval). Als je het leuk vindt om te proberen kun je toch gewoon met 1x in de week beginnen, en dan agenda erbij wanneer het kan :)

   Verwijderen
 5. t kan echt pas savonds na 20.30.. dat trek ik zelf niet na een dag van 6.15/7 tot 20.30.. ? wie weet ooit, als mn eigen kids groot genoeg zijn om even alleen te laten oid :p 1x per week gaat sowieso niet opschieten met mijn slechte conditie.. :p hou nu nog geen 1 minuut rennen vol haha.. ooit eens geprobeerd om met Evy op te bouwen net als jij, maar kwam echt niet verder dan 2,5/3 minuten achter elkaar.. het is niet voor me weggelegd denk ik.. terwijl ik zondag na maanden niet gezommen te hebben baantjes ging zwemmen, hou dat dan weer makkelijk vol zonder rusten oid. maar hardlopen heb ik nooit geod gekund, ook op de middelbare niet, alleen bij 1 gymleraar die het goed opbouwde en trainde.. we hadden 1x per jaar bosloop van 1,5 km, bij die gymleraar voor t eerst vol kunnen houden op slakkentempo.. maar zonder echt te wandelen ;) ach wie weet ooit, als ik graag genoeg wil ;)

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je reageert!