maandag 24 september 2012

Financiele tips voor (a.s) ouders (deel 2)

Tweedehands is niet besmettelijk

Je wilt je kinderen toch het beste geven, dus tweedehands is geen optie. Deze gedachtekronkel hoor ik wel vaker. Soms heb je geen keus, maar soms heb je die wel. Het is goed voor je portemonnee en voor het milieu om voor gebruikte spullen te kiezen. Op welke manier kan je besparen als er een kind aankomt, of je al kinderen hebt?

Meubels
Je kunt je gek laten maken door alle reclame of meelevende omstanders met duidelijke meningen, en toch alles nieuw kopen. Dat kan. Het is natuurlijk niet handig, als je niet veel te makken hebt. Bovendien is het ook niet nodig. Sommige dingen zou ik wel nieuw kopen, of aanraden nieuw te kopen, maar de meeste dingen kun je prima van iemand overnemen.
Denk aan bed, box, commode, kinderwagen, wipstoeltje. Allemaal van die dingen die mensen een paar jaar gebruiken, en dan te koop of te geef worden aangeboden. Een nieuwe babykamer-meubelset kan 1200 euro kosten, of 100 euro en een pot verf. Het is maar wat je belangrijk vindt.

Kleding
Baby’s groeien zo snel, dat sommige maten maar een week passen, en andere maten een paar maanden. Je hebt dus geheid elk jaar een nieuwe winterjas en schoenen nodig voor je kind. Reken maar uit...
Laat mensen in je omgeving weten dat je openstaat voor tweedehands kleding. Je zult zien hoeveel er aan je aangeboden wordt. Opeens heb je vier jassen in dezelfde maat. Kun jij er mooi weer een paar weggeven. Sommige kleding is niet jouw stijl, prima, gewoon weer doorgeven aan een ander. Je merkt zelfs dat het leuk gaat worden om in een zak met kleding te snuffelen voor je (ongeboren) kindje.

Lenen
Soms willen mensen je dingen niet geven, bijvoorbeeld omdat ze het zelf nog willen bewaren, maar willen ze je best iets lenen. Welke dingen hiervoor geschikt zijn? Bad en standaard, autostoel, kinderstoel, speelgoed, fietsje of kleding. Duidelijke afspraken over maken en naam erop zetten, dan kan er niks mis gaan.

Persoonlijk zou ik een matras wel nieuw kopen, omdat je dat niet kunt wassen. Maar alles wat te wassen is, kan je volgens mij prima overnemen of lenen. Voordat je dingen aanschaft kun je ook even bij vrienden informeren of je dit echt nodig hebt. Er bestaan van die leuke kraamlijsten die je overal kunt vinden. Helaas stammen ze uit het jaar ‘nul’. Er staan minstens vier dingen op die je allang niet meer nodig hebt in deze tijd. Ik zal er twee verraden... flanellen luiers en navelbandjes. Bingo, nu heb je weer 10 euro kunnen besparen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Leuk dat je reageert!