dinsdag 18 september 2012

Financiële tips (voor iedereen)

Ik ontving veel positieve reacties op de vorige blog. Leuk natuurlijk! Er werd zelfs gevraagd om meer over dit onderwerp. Geen probleem, ik deel het graag.

Hoe kun je geld in je budget vrijmaken om af te lossen?


-         Niet op vakantie gaan.
Hoe durf ik dat zelfs maar te opperen, vraag je je misschien af. Niet op vakantie gaan is de snelste manier om veel geld te besparen. Een vakantie kost al snel je volledige vakantiegeld, dus reken maar uit hoeveel je dan opeens overhoudt. Natuurlijk kan je wel vakantiedagen opnemen, en uitrusten. Je kunt ook in het huis van iemand anders gaan oppassen op de planten tijdens hun vakantie, zodat je toch in een andere omgeving bent. Talloze opties die weinig tot geen geld kosten. Zo kun je je vakantiegeld gebruiken om je schulden te verminderen.

-         Een jaar geen kleding kopen
Dit is echt een brug te ver voor sommige mensen (m.n. vrouwen). Maar eigenlijk is het heel erg haalbaar. Je kast barst uit z’n voegen, feitelijk heb je genoeg, en niemand merkt het als je een jaartje geen nieuwe items koopt. Stop het geld wat je bespaart op een spaarrekening en los leningen af. Hoeveel je kan besparen in een jaar? Kijk je rekeningen van vorig jaar maar na... Elke keer H&M, Bijenkorf en schoenenwinkels bij elkaar optellen en schrikken maar.

-         Minder uit eten gaan/lunchen/koffiedrinken
Stel jezelf als doel dat je alleen met je trouwdag uit eten mag, en de rest van het jaar niet. Kassa!
Koffieleuten of lunchen met vriendinnen kost ook meer dan je denkt. Doe een picknick in het park, neem allebei wat mee. Net zo leuk en veel goedkoper. Of nodig ze bij jou thuis uit. Lekkere broodjes uit de oven en verse jus voor een prikkie. Kostenbesparing? Al snel 10 euro per keer.

-         Sparen
Aan het begin van elke maand een bedrag naar je spaarrekening overmaken. Zorgt ervoor dat je eerder denkt: even oppassen, de maand is nog lang.

-         Budgetteren
Een overzicht maken van je inkomsten en uitgaven, en wat je wilt uitgeven voor elke post. En dan elke maand trouw bijhouden hoeveel je uitgeeft. Is het toegewezen budget op? Dan niks meer uitgeven op dat gebied. Zo zie je vanzelf waar bij jou de pijnpunten zitten, waar je belachelijk veel geld aan uitgeeft, of hoeveel je zou kunnen sparen.

-         Extra werken, en dat geld in afbetalingen stoppen
-         Geen nieuw meubilair aanschaffen (ook niet naar IKEA)
-         Overbodige abonnementen opzeggen (kan je écht niet zonder de Flow?)

Binnenkort meer tips speciaal voor ouders.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Leuk dat je reageert!