maandag 17 september 2012

Financiele tips voor (a.s.) ouders

Kinderen krijgen kost geld. ‘Bakken met geld’ als je de een moet geloven, ‘het gaat wel’ is een ander z’n mening. Naast dat je kind natuurlijk kleding, luiers en eten kost, spelen er ook vaak andere financiële gevolgen mee bij het krijgen van een kind. Niet iedereen heeft dat in de gaten, met als gevolg dat je in een financiële spagaat terecht kan komen.

Hoe kan je jezelf financieel voorbereiden op de komst van een kind?
Mijn belangrijkste tip is: los je schulden af voordat je aan een gezin begint. Autolening, creditcardschulden, lening voor je bruiloft en ook je studieschuld. (en als je durft...ook een stuk hypotheek aflossen?)
Alle schulden van tevoren aflossen zorgt ervoor dat je heel wat relaxter aan je reis als gezin kunt beginnen.

Meestal zorgt de komst van een kindje ervoor dat er wat geschoven moet worden met werktijden, een van de twee gaat minder werken of zelfs allebei. Minder werken kost geld. Daarbij komen de kosten voor kinderopvang, hoewel je een deel terugkrijgt via werkgever en de overheid, betaal je ook nog steeds een deel zelf. Dus blijven werken kost ook geld.
Afgeloste leningen zorgen ervoor dat je maandelijkse verplichtingen minder hoog zijn, en minder verplichtingen betekent ook minder ‘moeten’. Het is vervelend als stellen door schulden of een te hoge hypotheek verplicht zijn om samen bijvoorbeeld acht dagen te blijven werken, ook als het kind er is. Want het kan voorkomen dat je meer tijd bij je kind wil zijn, of zelfs moet zijn door omstandigheden. Sterker nog, hoe meer kinderen, hoe liever een moeder wil stoppen met werken heb ik eens gelezen in een onderzoek.

Waarom zou je het jezelf onnodig moeilijk maken? Schuldenvrij leven levert je vrijheid op, zorgt ervoor dat er geen onnodige druk op je gezinsbudget ligt en voorkomt met grote tegenzin veel uren werken.

4 opmerkingen:

 1. Als je meer wilt weten, stuur even een berichtje, wie weet kan ik je helpen of ken ik mensen/organisaties die je kunnen helpen. Zelf zit ik in een team wat eens per jaar een cursus geeft over verstandig omgaan met je geld.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. I can't agree more... eind dit jaar zijn we eindelijk van onze leningen af. Dan blijft alleen de studieschuld nog over. Ik zie er enorm naar uit om schuldenvrij te leven!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wow, goed om te horen Hannah! Een voorbeeld voor mensen uit deze tijd!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ik werk als gastouder thuis.. dus wel inkomen en toch er zelf zijn voor de kids (al moeten ze me wel wat meer delen ;) ) maar geen kosten voor kinderopvang.. en erg fijn achteraf want dochter is hoogsensitief, ze vind school al druk.. denk dat kdv ook niet geschikt zou zijn voor haar ;) dus fijn dat dat nooit nodig is geweest in ons geval. en we sapren nu meer dan ooit ;) wel grappig juist. terwijl we niet extreem zuinig leven, wel bewust van onze uitgaven (en inkomsten)

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je reageert!