vrijdag 28 april 2017

Goedkope kinderkleding, nieuw of tweedehands?

De afgelopen tijd was het natuurlijk een goed moment om de zomergarderobe van jezelf en/of je kinderen weer eens onder de loep te nemen. Een dagje moest je zelfs al je korte broek uit de kast halen en de zomerjas! Dus dan word je met je neus op de feiten gedrukt...

Ik snuffelde op een vrije middag in de kringloopwinkel. Daar kocht ik een t-shirt met korte mouwen voor mijn dochter, voor 2 Euro. Het was een merkloos shirtje, dus ik vond het wat aan de dure kant. Maar een leuk kleurtje en verder nog netjes. In de kringlopen hier wordt afdingen niet op prijs gesteld, dus ik betaalde het ervoor. Nog altijd beter dan een nieuw shirt voor 10 Euro natuurlijk.

Even later liep ik door naar de He.ma en daar waren diverse kledingstukken in de sale. Zo kocht ik daar een t-shirt voor mijn zoon. Hoeveel? Ook slechts 2 Euro. Bizar weinig.

Natuurlijk was dat een vreemde gewaarwording. In een middag, twee shirts kopen voor 2 Euro per stuk, allebei ongeveer even groot. Maar de ene nieuw, en de ander gebruikt. Op zo'n moment begrijp ik echt wel dat iemand liever nieuw koopt.


Tegelijkertijd is tweedehands ook weer beter voor het milieu, en zou er theoretisch gezien minder nieuwe kleding geproduceerd hoeven worden. Al vraag ik me af of dit echt zo werkt.

Wat zou jij doen? Toch tweedehands blijven kopen, of alleen nog maar voor nieuw gaan als je het zo goedkoop kunt vinden?

7 opmerkingen:

 1. Lastig dilemma inderdaad. Tweedehands is sowieso beter voor de wereld, maar nieuw is ook fijn. Alhoewel... zo'n goedkoop nieuw shirt ziet er na 5 keer wassen slechter uit dan het tweedehandsje bij aankoop gok ik.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is het voordeel inderdaad. Als de tweedehands niet is verwassen, blijft hij nog wel een tijdje goed natuurlijk ;)

   Verwijderen
 2. Tja... hangt ervan af. Het meest milieuvriendelijk is inderdaad je kleding goed en zo lang mogelijk gebruiken. Ik ga voor een mix van tweedehands en nieuw. Net wat ik tegen kom en als ik weet dat het kort gebruikt gaat worden heb ik een voorkeur voor tweedehands. En als ik er lang plezier van wil hebben juist nieuw en dan mag het ook best wat kosten. Een paar jaar terug heb ik een kleuradvies laten doen en ik doe daardoor eigenlijk amper miskopen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kleuradvies klinkt goed zeg. Ik hoor er wel meer mensen over dat het hen helpt! Misschien ook eens overwegen..

   Verwijderen
 3. Ik kocht voor mijn kinderen bijna altijd nieuw omdat er destijds geen kringloopwinkel was waar ik woonde en online kopen bestond al helemaal niet. In mijn vorige woonplaats kocht ik vaak tweedehands bij de kringloop. Maar als je daar vijftien euro voor een shirt moet betalen, dan kies ik liever voor iets nieuws. Ik doe heel lang met mijn kleding.
  Voor mijn zoons kocht ik later af en toe iets uit de kringloop, maar het aanbod van jongenskleding was erg klein. Ik heb twee zoons en de jongste kreeg het eea van de oudste. Ze hebben een tijd dezelfde maat gehad en toen droegen ze ook wel kleding van elkaar.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 15 Euro voor een tweedehands shirt bij de kringloop vind ik duur! Zelfs voor merkkleding zou ik het duur vinden. Fijn dat je lang met kleding doet, dat scheelt in de kosten.
   Kinderen natuurlijk meestal niet... ;)

   Verwijderen
 4. Ik doe beide. Tweedehands merk kleding waar ik daarna zelf ook weer wat aan kan verdienen. Dan koop ik liever duurzame kleding van merken die wat duurder zijn zoals: smafolk, mini rodini, mango, lindex, tiny cottons enzo in de uitverkoop (is dan nog steeds wel prijzig) maar dan weet ik wel dat het origineel, anders en duurzaam is. Die kleding kun je vaak zelf ook weer voor bijna het bedrag wat je in de uitverkoop hebt betaald er weer voor terug krijgen. En het blijft een mooie pasvorm en kleur houden.

  BeantwoordenVerwijderen