maandag 1 mei 2017

Besparen door focus

Je weet natuurlijk wel dat je niet op alles tegelijk kunt focussen. Sterker nog, als je dat probeert gaat het vaak helemaal mis.
Wanneer je probeert te lijnen, te stoppen met roken en tegelijkertijd meer te bewegen is de kans groot dat het plan mislukt. Dat je ontredderd achterblijft en weer een 'big failure' op je lijstje hebt staan.

Dit werkt net zo met geld. Wanneer je opeens op de ultieme bespaarstand drukt, en van jezelf niet meer uit eten mag. Plus geen uitjes met vriendinnen meer kunt doen (als ze geld kosten), en je ook nooit meer een bloemetje mag kopen voor jezelf is de kans groot dat het misgaat. Want alles tegelijk aanpakken werkt niet. Wanneer er dan een ding misgaat, maakt het voor de rest ook niet meer uit, zegt je gevoel. Heel misleidend!

Focus heeft een grote kracht. Je richt je op een ding, en de rest is minder belangrijk. Dit kan je ook heel goed toepassen op je financiën.

Natuurlijk, begin bij je vaste lasten en kijk hoe je daarop kunt besparen. Pleeg telefoontjes naar maatschappijen, vraag om korting. Zeg dingen op. Zoek een goedkoper alternatief etc.
Maar daarna is het lastiger. Hoe houd je variabele lasten in toom?


Pick one

Mijn advies is, kies een budgetpost waar je graag op wilt besparen. Kies er een waarvan je vindt dat je maandbedrag te hoog is, en waarvan je vermoed dat je hier nog op kunt besparen.
Wij hadden zo'n post en noemden die 'overig'. Bij ons vallen hier de kleine boodschapjes onder van de drogist, de luiers, de bedragen die uit de pinautomaat komen, cadeaus, dingetjes bij de hema of blokker, postzegels etc.

Toen ik besloot om met deze post aan de gang te gaan, koos ik ervoor om het bedrag wat ik er maximaal maandelijks aan kwijt mocht zijn contant op te nemen aan het begin van de maand.
De afspraak was dat wat er overbleef aan het eind van de maand, naar de spaarrekening zou gaan voor aflossingen. Je kunt natuurlijk ook een ander (leuk) doel kiezen.

Focus

Omdat ik van mezelf alleen maar contant mocht betalen voor al die boodschappen die eronder vielen, kwam het regelmatig voor dat ik iets dus niet kon kopen omdat ik mijn geld niet had meegenomen. Of niet genoeg.
Zodra ik het geld contant ging beheren hield ik veel vaker over. De eerste maand 50 Euro. De tweede maand 30 Euro en de maand erna 35 Euro. Omdat ik focus had op dit onderdeel in onze begroting, ging het heel goed. Ik vroeg me vaker af dan eerst, of ik iets wel nodig had. Sommige dingen kon ik op een andere manier oplossen. Zodra het geld contant in mijn handen lag, voelde ik me meer bezwaard om het uit te geven.


TIY (Try it yourself)

Dus, heb jij een variabele uitgavenpost waarvan je vindt dat je teveel uitgeeft? Probeer het eens een paar maanden. Focus erop, neem het geld contant op en geef jezelf een beloning als je het goed doet. Inmiddels neem ik het niet meer contant op, maar ben ik nog steeds veel zuiniger met deze uitgaven dan voorheen. Nu kan ik weer op iets anders focussen, om zo een goede balans te krijgen.

Heb jij hier voorbeelden van? Denk je dat dit voor jou zou kunnen werken?

3 opmerkingen:

 1. Ja, goed idee. Zo werkt het ook voor mij/ ons. Die pinpas lijkt op de 1 of andere manier een eindeloze hoeveelheid aan geld te kunnen geven, je blijft gewoon pinnen dan, terwijl je met
  35 euro contant veel zuiniger en bewuster bent. Ik wil mijn kindje ook leren (liever niet) dat ik met geld betaal bij een kassa, een pinpas zegt een kind veel minder. Zo kan ze dan thuis weer kassa'tje spelen en houdt mama de euro's binnen budget. Ik heb het liefst die pas nooit mee, alleen soms om goedkoop te tanken heb ik een pas nodig😉

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heel slim Sanne! Voor kinderen is het inderdaad heel raar dat je boodschappen krijgt door te pinnen. Goed om dar bewust bij te brengen!

   Verwijderen
 2. Wij betalen de boodschappen ook altijd contant. Soms moet ik wel bij pinnen en dat voelt dan erg naar, 1 omdat we dus over budget zijn gegaan en 2 omdat je in delen moet betalen bij de kassa en dat geeft gedoe voor mijn gevoel.

  BeantwoordenVerwijderen