vrijdag 8 februari 2019

Hoe kun je de energiekosten verlagen?

Elk jaar stap ik over van energieleverancier voor gas en elektra. Ja, elk jaar!
Dit levert zoveel meer geld op dan 'blijven zitten waar je zit', dat ik er zelfs naar uitzie om over te stappen. Zo'n 6 weken voordat mijn contract afloopt begin ik met rondkijken. Het lijkt vaak moeilijker dan het is. Elk jaar levert dit zo'n 100-200 Euro aan overstapbonus op. 

Hoe?
Ik begin vaak met een of twee vergelijkingswebsites, daarna kijk ik of ik ditzelfde 'beste' aanbod ook via Euroclix kan krijgen. Zo vang ik namelijk twee vliegen in een klap. De beste deal, en nog een aantal clix als bonus. Dan sluit ik het af, en binnen een paar weken is het geregeld. Online wat invullen, niks meer per post. Handig!

1. Ga naar een vergelijkingswebsite zoals pricewize of gaslicht.com. 
2. Wanneer je Euroclix hebt, sluit je het abonnement via hun website af. Zo ontvang je extra clix.
3. Vul alles in, binnen een paar weken is het rond. Ze zeggen ook je oude leverancier op.
4. Zet je verbruik iets hoger dan verwacht, zo krijg je geld terug ipv bijbetalen.
5. Zet in je agenda wanneer je weer kan overstappen, zo krijg je volgend jaar weer een goede deal!


Nu we een slimme meter hebben, hoef ik de meterstanden niet eens meer door te geven aan mijn nieuwe of mijn oude leverancier. Appeltje, eitje dus!

Om ervoor te zorgen dat ik niet hoef bij te betalen zet ik altijd ons verbruik wat hoger dan het jaar ervoor. Zo rekende ik voor 2018 op 2800 kWh aan elektra, en 1100 m3 aan gas voor ons gezin met 5 personen.
Uiteindelijk gebruikten we minder, namelijk 2674 kwh stroom en 993m3 gas in 2018. De totale kosten hiervoor waren 1186,01 Euro. 

Vergelijkbaar?
Op Milieucentraal staat: "Een Nederlands huishouden verbruikt gemiddeld 1.470 m3 gas en 3.000 kWh elektriciteit per jaar." Daar zitten wij gelukkig aardig onder, vooral qua gas gebruik (het duurste component van je rekening). Wij stoken redelijk zuinig denk ik. Overdag 18,5 graden en in de avond alleen twee uurtjes op 19,5 graden. Daarnaast is onze thermostaat zo ingesteld dat op onze werkdagen de verwarming uit is, plus in de avonden gaat hij automatisch omlaag. Wanneer je het dus te koud krijgt, en een dekentje niet meer helpt is het tijd om naar bed te gaan ;) Werkt prima voor ons. 

Je kunt hier ook jouw energieverbruik vergelijken met andere Nederlanders. Als ik onze getallen invul, ook qua huis en personen dan is de uitslag dat we bij de 10% huishoudens horen die het laagste energieverbruik hebben. Daar ben ik best trots op!


Het nieuwe jaar
Voor 2019 gaat de energiebelasting flink omhoog, en ook wat andere kosten stijgen voor energie. Iedereen gaat dus wat meer betalen per maand aan energie. (Pas eventueel je maandbedrag daarop aan, terugbetalen is niet fijn) Hierover zegt Milieucentraal: "In 2019 is de gemiddelde energierekening 2.100 euro per jaar." Dit is dus een flinke rekening voor mensen met het gemiddelde verbruik. Zaak om zo energiezuinig als mogelijk te gaan leven. Je kunt hier een aantal van mijn persoonlijke tips lezen om energie te besparen, gordijnen dichtdoen in de avond bespaart bijvoorbeeld zo'n 20 Euro per jaar. Kleine moeite toch?


Hier gaan onze nieuwe zonnepanelen aan de slag om ons een mooie opbrengst te geven dit komende jaar. (Meer over de zonnepanelen volgt binnenkort) Misschien komen we zelfs op nul uit, qua stroomverbruik. Of meer opwekken dan we verbruiken, dat mag ook natuurlijk. Nu we een volledig jaar niet meer op gas zullen koken, zal dat vast ook een beetje schelen in ons gasverbruik en misschien wat geld besparen. Uiteraard zijn we weer overgestapt, en ligt er een mooie welkomsbonus voor ons in het verschiet. 

Hoe ga jij je energiekosten beheersbaar houden dit komende jaar?

6 opmerkingen:

 1. Mn man heeft 2 enkelglas klapraampjes vervangen voor vaste dubbelglas raampjes Di scheelt heel veel tocht en warmteverlies! De cv kan alleen al een halve graad lagen zonder verlies van comfort! En zonnepanelen zijn besteld. Worden binnen een maand geplaatst.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Fijn zeg! mooie stappen lijkt me! Mijn zonnepanelen zijn ook geplaatst. Binnenkort schrijf ik er wat over.

   Verwijderen
 2. We hebben een offerte aangevraagd voor zonnepanelen en ook eentje voor dubbel glas!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dubbelglas is zo fijn! Soms zit er nog subsidie op dubbelglas, afhankelijk van je regio. Zou het even nakijken als je dat nog niet hebt gedaan.

   Verwijderen
 3. Wij zijn dit jaar voor het eerst van ons leven overgestapt met een bonus van € 350 euro. Dat is bijna de helft van onze energierekening, dus ik benieuwd hoe het gaat uitpakken, ik vind het best spannend. Bedankt voor de tips, volgend jaar maar weer eens rond kijken en ik ben benieuwd naar jullie zonnepanelen. Heel veel succes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goed zo! Dat is echt een mooie stap.
   Fijn zeg, dat jullie rekening zo laag is! Jullie wonen zeker in een A label woning? Hier was onze rekening ongeveer 300 Euro voor stroom, en 800 voor gas afgelopen jaar. Dus wij gaan die 300 Euro hopelijk besparen ;)

   Verwijderen

Leuk dat je reageert!