maandag 8 oktober 2018

Offerte zonnepanelen

Een tijdje geleden speelden we met de gedachte om zonnepanelen aan te schaffen voor ons dak. Dat ligt heel gunstig op het Zuid-Oosten. Bovendien is het rendement op zonnepanelen best hoog. De schatting van de leverancier ligt op 14,9 % maar dat is natuurlijk de optimistische schatting.
Terugverdientijd zou ongeveer zeven jaar moeten zijn, en daarna kun je dan nog 10-20 jaar profiteren van je eigen opgewekte energie.

Voor ons betekent de aanschaf van zonnepanelen dat er een tijdje niet afgelost wordt op de hypotheek. Iets met geld dat niet op onze rug groeit... Keuzes maken dus.

Samenwerken
Toevallig kwam er kort na ons idee over zonnepanelen, een buurman langs. Hij wilde graag met een groepje zonnepanelen kopen om zo extra korting te kunnen krijgen. Het voordeel was dat hij erg veel offertes heeft opgevraagd, en dat dit ons tijd bespaarde. Alleen nog kiezen welke we het fijnst vonden en accepteren.
Helaas was er weinig korting te krijgen, ook niet met meerdere buren tegelijk. Dus het is weer ieder voor zich. Volgens mij gaan er niet veel buren meedoen op dit moment.

Afgelopen weekend accepteerden we een offerte voor zonnepanelen. Dezelfde als onze buurman ook koos, dit levert 50 Euro korting op. Dus niet echt de moeite. Maar gelukkig hoeven we niet tegelijkertijd de panelen te laten plaatsen. We kozen voor 10 panelen van 300 wp, compleet inclusief installatie en lange garantie. Een mooi aanbod, voor netto minder dan 4000 Euro. (Omdat je nog btw terugkrijgt op de aanschaf.)

Ik moest wel even slikken toen ik de prijzen zag, dit is toch een flink bedrag. Een tijd niet aflossen!
Maar daarna zou het ons ongeveer 600 Euro per jaar aan energiekosten kunnen besparen. Volgens de berekeningen leveren de panelen 3000 kwh per jaar op. Op dit moment gebruikten wij slechts 2500 kwh per jaar, maar sinds we in de nieuwe keuken op inductie koken zal dat wel omhoog zijn gegaan. Dat weet ik nog niet zeker. Omdat de kinderen groter worden zal daar in de toekomst ook meer verbruik in gaan zitten, dus we zitten zo wel safe.

Betalen
Pas bedacht ik dat ik in 2019 wilde gaan sparen voor zonnepanelen, maar waarschijnlijk worden ze nog dit jaar geplaatst. Dus dat is niet meer relevant voor volgend jaar. In plaats daarvan moeten we direct na plaatsing dit bedrag ophoesten. Even puzzelen dus.

De extra kinderopvangtoeslag die we kregen over 2017 heb ik vast in het nieuwe potje voor zonnepanelen gestopt, en ook het andere geld wat we konden sparen. De rest zullen we voorschieten uit de buffer. Misschien kiezen we er nog voor om het geld wat klaarstaat voor een volgende aflossing van de hypotheek, vast voor zonnepanelen te gebruiken.  Dan kunnen we in 2019 weer sparen voor de hypotheekaflossingen.

Ik ga toch nog maar wat spulletjes op marktplaats zetten, waar ik eerder nog geen zin had. Nog even wat extra inkomsten bij elkaar sprokkelen.

Herken je dat? Wanneer er een flinke uitgave aankomt, ga je toch even je schouders eronder zetten om toch wat extra inkomsten bij elkaar te krijgen en je uitgaven te verminderen.


13 opmerkingen:

 1. Zeker herkenbaar. We hebben ons huis te koop staan en ik probeer nu zo veel mogelijk bij elkaar te sparen voor het nieuwe huis. Ook bij uitgaven denk ik extra na of we het echt wel nodig hebben.
  Succes met het verkopen op Marktplaats! Het lijken soms kleine beetjes, maar sinds half augustus leverde dit ons ook al weer €300 op.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Toevallig. Wij hadden via het duurzaamheidsplatform van onze gemeente informatie opgevraagd over zonnepanelen, maar kregen een hele uitgebreide offerte.
  Bij ons boden ze 12 panelen aan, de totaalprijs was dan ook net wat duurder.
  Wij twijfelen nog heel sterk....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kan ik me voorstellen. Ik moest ook even goed nadenken, want het gaat toch ten koste van andere dingen.

   Verwijderen
 3. Ja, heel herkenbaar! Het is dan soms toch ineens fijn om iets eerder geregeld te hebben. Dan kun je ook direct beginnen met besparen. En als ik jou goed begrijp, moet je ervoor schuiven, maar hoef je niet te lenen. Dan had ik in dit geval ook deze keuze gemaakt, zeker als je van plan bent om hier nog lange tijd te wonen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gelukkig hoeven we niet te lenen! Anders zouden we het ook niet doen hoor. Het is inderdaad een kwestie van schuiven met potjes, en daarna de buffer weer aanvullen natuurlijk. Uiteraard is het prettig dat het geld er is.

   Verwijderen
 4. Ook ik vind het herkenbaar. Met een nieuw huis en baby in aankomst let ik ook extra op de kleintjes, om zo te compenseren voor de enorme uitgave. Alle kleine beetjes helpen toch :).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt, bij elkaar opgeteld toch vaak een mooi sommetje!

   Verwijderen
 5. Goed om te lezen wat zoiets kost. 4.000 vind ik nog wel goed te doen!

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mee eens, 4000 netto is goed te doen. Jammer dat je natuurlijk eerst bruto moet voorschieten ;)

   Verwijderen
 6. Ik denk dat je een hele goede keuze hebt gemaakt qua zonnepanelen. Ik baal alleen er van dat het vastrecht en de belasting op de energie maar blijft stijgen. Ik vraag me af of mensen die al 10 jaar in de zonnepanelen zitten hun terugverdien tijd wel halen.

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je reageert!