dinsdag 12 februari 2019

Zonnepanelen geinstalleerd! (plus de nadelen)

De zonnepanelen die we in oktober hebben besteld zijn afgelopen week op ons dak gelegd. Het duurde helaas wat langer dan verwacht omdat het druk was bij het installatiebedrijf. Het voordeel van dat uitstel was dat we wat meer tijd hadden om het geld bij elkaar te sparen. Al waren we er nog niet helemaal. We 'leenden' geld uit onze buffer, dus die vullen we weer aan de komende maanden.

Statistisch gezien levert februari 4% van de verwachte jaaropbrengst dus we hopen op een mooi beginnetje.

Het proces
We kozen een bedrijf voor de panelen, spraken een prijs af. Ze maakten een mooie tekening van de locatie van de panelen en lieten ons weten dat we vooral niet op de dakkapel moesten laten plaatsen. Vanwege kans op lekkage. Prima, helemaal mee eens.


De installatie zelf was zo gepiept. Een ochtendje lang was vier man aan het werk, en toen lag het allemaal. Dezelfde dag nog konden de panelen ons energie leveren. Via de slimme meter kun je zien hoeveel je teruggeleverd hebt. Dit is ook bij te houden via een website en een app. Bovendien kun je op de omvormer dit ook nakijken.

Lekkage
Een paar dagen na de installatie regende het lekker, en opeens kwam er allemaal water uit onze dakkapel zetten in dochters slaapkamer. De muur was nat, de grond stond blank en er drupte water uit het plafond. Ik snapte er niks van, we hadden nog nooit lekkage gehad.
Dus ik liep naar zolder om te kijken of er iets aan de hand was op onze lager gelegen dakkapel, stonden er twee zonnepanelen op! Ik was hoogstverbaasd, want dat was niet wat we hadden afgesproken. Dus we belden de leverancier, en zij gingen het met de installateur oppakken. We waren best een beetje pissig.


De volgende dag stonden er netjes twee mannen op de stoep om de lekkage op te lossen en de panelen naar de afgesproken plek te verplaatsen. Er bleek een dakpan niet te zijn teruggelegd. Matig! Gelukkig is het wel heel netjes opgelost.
Uiteraard moet de binnenkant van het huis nog wel worden aangepakt. Een doorgezakte plafond-plaat, watervlekken, loszittend en vies behang, opgebold laminaat. Een verbouwingsfeestje dus. Op kosten van de opstalverzekering of van de zonnepanelen-leverancier.

Dus het liep niet allemaal als een zonnetje!

Hoe zijn jullie ervaringen met zonnepanelen leggen? Fouten gemaakt, of niet?

14 opmerkingen:

 1. Ai.. Hopelijk valt t hier mee. Ze worden volgende week donderdag geplaatst. Aan die kant geen dakkapel gelukkig . Zal wel iets langer duren omdat ze ook een raam en schoorsteen weg halen die we niet gebruiken (geen open haard ook geen wens voor )

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Succes. Als je kunt, even alles goed controleren na de installatie. Wie weet scheelt het in de 'verrassingen'.

   Verwijderen
 2. Goed om te lezen dat zonnepanelen in een ochtend gelegd kunnen worden. Wij hebben nu twee offertes binnen, dus we komen langzaam maar zeker ook verder.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Geen lekkage oid, wel andere plaatsing dan op de tekening. Wij wilden graag 12 panelen. Dat ging niet passen volgens de leverancier, ivm afstand tot dakrand etc. Tekening gemaakt en er pasten er maar 8. Ok 8 dan.
  De installateur heeft de panelen heel anders neergelegd, niks zoveel cm van dakrand (is ook niet nodig, zien we nergens). We hadden dus toch 12 panelen kunnen nemen, dat is wel balen:(

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh, dat is heel erg balen. Heb je daar ook over geklaagd? Kan me voorstellen dat ze daarin nog wel iets voor je hadden kunnen betekenen toch?
   Ik merkte ook met offertes dat de ene leverancier er heel anders over dacht dan de ander qua randen etc.

   Verwijderen
 4. Oei! Geen lekker begin! Maar gelukkig dat ze het wel snel netjes opgelost hebben. Mag ook wel. Wel balen van het vele werk dat jullie er nu nog aan hebben om alles binnen weer helemaal op te knappen, suc6!
  Hopelijk krijgen jullie gelijk lekker veel zon, dat maakt het mss weer een beetje goed voor het gevoel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt, ik hoop idd dat de zon lekker gaat schijnen en dat er vanaf nu alleen maar voordeel van komt :)

   Verwijderen
 5. Oh balen zeg. Zo naar uit gekeken en dat gebeurd er dit. Mmmh niet zo een heel fijn begin. Nu maar hopen dat et zonnetje snel gaat schijnen en je kan genieten van je opbrengst ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja ik baalde enorm! En al het werk wat eruit voortkomt... toch altijd meer dan je denkt.

   Verwijderen
 6. Wat een gedoe. Dat is wel een flinke wolk voor de zon met al die schade in huis. De kosten zijn misschien wel verzekerd, maar het gedoe eromheen blijft. Hopen dat het leed snel geleden is. Succes met je gedwongen interne verbouwing.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hier liggen ze sinds donderdag! Nog geen regen gehad dus ff Fwachten.. (schoorsteen eraf en een dakraam erui. Dus hopen dat dat netjes afgewerkt is) Nu al heel blij met de panelen met als die zon!

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je reageert!