zaterdag 7 oktober 2017

Hypotheek aflossen is verslavend

Het is nu een paar maanden geleden dat we de laatste aflossing (van dit jaar) op onze hypotheek hebben gedaan. En serieus, ik mis het! De kick van het bij elkaar sparen van (in ons geval) 1000 Euro, en het dan overmaken naar de bank. De schuld die steeds een beetje kleiner wordt. Het maandbedrag dat steeds een beetje daalt. Hartstikke gaaf om te zien.

Wij hebben dit jaar in een paar etappes 7000 Euro afgelost. Een keertje 2000 Euro, een keertje 3000 en dan nog 2x 1000 Euro.

Inmiddels begin ik me af te vragen of je het niet beter in zeven porties kan verdelen, omdat je dan dus vaker dat gevoel hebt van 'wat ben ik goed bezig'.

Na de laatste aflossing gingen we verder sparen voor onze nieuwe keuken, die in 2018 of 2019 geplaatst moet gaan worden. Afhankelijk van hoeveel 'zin' we in de verbouwing hebben en de snelheid waarmee we het bedrag bij elkaar hebben natuurlijk.
Dus ook een heel nuttig en leuk doel, alleen motiveert het echt iets minder om voor een grote uitgave te sparen dan voor een vermindering van je schuld, merk ik in elk geval.


Sowieso gaat het veel minder hard omdat we geen extra inkomsten hebben van een belastingteruggave of vakantiegeld. (Herkenbaar?) Dus het is kruimelwerk. De ene maand verdien ik 15 Euro extra met verkopen op marktplaats, en de andere maand iets meer. Soms niks. Een uitbetaling van clix of panelwizard vindt ook niet elke maand plaats natuurlijk. Dus ik moet geduld hebben. Gestaag blijven sparen van wat ik bespaar door te letten op de kleintjes. Als de keuken er is kunnen we weer verder aan het grote doel: de aflossingsvrije hypotheek afgelost hebben.

Vindt jij het makkelijker om ergens voor te sparen, of los je ook liever af?

25 opmerkingen:

 1. De drang om af te lossen herken ik. Wij lossen elke maand €500 + bespaarde rente af op de hypotheek. Daarnaast zijn we een studieschuld van V aan het aflossen. Dat gaat ook met ongeveer €500 per maand. Ik kan niet wachten tot die studieschuld is afgelost zodat de aflossing van de hypotheek omhoog kan. Nog ongeveer 2 jaar is de verwachting.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ik los ook liever af dan dat ik spaar voor een grote uitgave. Maar alletwee is zeer nuttig..

  BeantwoordenVerwijderen
 3. we hebben nog nooit extra afgelost (pas anderhalf jaar een hypotheek.. annuitair.. duslossen sowieso al af) wel sparen we veel.. (en hopelijk als alle potjes vol zijn ook een beetje extra aflossen maar is niet heel noodzakelijk) we sparen niet voor een specifiek doel, maar heb alles verdeelt in potjes.. een potje zakelijk (voor mn belastingaangifte via de boekhouder en andere zakelijke aankopen en ooit weer een nieuwe bakfiets etc) vakantie, huis, electronica (laptop, mobiel, tv etc) auto, zorg enz. sparen lukt heel goed omdat er meer binnenkomt dan we maandelijks nodig hebben. beide wisselend inkomen. man 4wekelijks.. drama. dus eerst alles naar aparte spaarrekening zodra t binnenkomt en dan 1e van demaand verdeel ik . vast bedrag naar de betaalrekening en de rest over spaarpotjes. we leven op die manier van een vast bdrag elke maand ipv alles wat er binnenkomt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het scheelt om te weten dat je sowieso alles over 30 jaar hebt afgelost natuurlijk!

   Verwijderen
 4. Waarom zoveel aflossen met de lage rente. Ik investeer het geld liever.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Tegenwoordig is het toch gewoon sowieso 100procent aflossen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Onze hypotheek is al ouder dan die regel. Dus wij hebben een deel aflossingsvrij. Oftewel, die schuld blijf altijd bestaan tenzij je het aflost.

   Verwijderen
 6. Wij lossen wel iets meer af dan nodig is, maar niet zo heel veel. Steek dat liever in reizen en andere leuke dingen. Maar als jij je daar heel happy bij voelt, lekker doen. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat klinkt vanuit jouw oogpunt ook heel begrijpelijk hoor. Hoe kan je Italië verkennen zonder er veel te zijn? ;)
   Wij doen ook nog leuke dingen gelukkig!

   Verwijderen
 7. Buiten een hele grote aflossing in januari en deze maand nog 1000 euro, zullen wij niets meer aflossen. Ik wil eerst in huis alles af hebben. Het geld staat er wel maar dat wordt gebruikt als wisselgeld voor de verbouwing. Ik heb bv 2.000 euro nodig voor de kast. Dan wordt daarna weer de 2.000 euro gespaard voordat we verder gaan. Maandag komt de stucadoor dus het schiet nu wel heel erg op. Dan boven twee kamers verven en kan dochterlief omhuizen. En daarna pas gaan we de badkamer opbouwen. Daar hoeft alleen nog maar opgebouwd te worden. De rest is allemaal al klaar.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo blijf je bezig he, met sparen etc. Succes met de verbouwing. Kost vaak een hoop geld!

   Verwijderen
 8. Wat ben je goed bezig zeg!! Wij hebben nog niet veel af kunnen lossen helaas :( Dit wil ik wel binnenkort gaan doen!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik ben ook blij als ik op het eind alles heb afgelost.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Haha, ik heb nog nooit iemand gesproken die het leuk vind om af te lossen. Maar kleiner worden van een schuld is wel fijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee? haha, ik lees vrij veel blogs over financiën en daar hoor ik het juist vaak.
   Daarom extra leuk om ook eens in een andere categorie te lezen toch?

   Verwijderen
 11. Leuk om te lezen! Wij willen ook tussendoor extra gaan aflossen, echt sparen heeft met de rente van tegenwoordig weinig zin, al is wat op achterhand houden natuurlijk belangrijk. dus dit lijkt ons een goed doel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee voor je spaarrekening hoef je het niet te doen. Vreselijk lage rente. Aflossen wat je ‘over’ hebt is wel verstandig. Gegarandeerd rendement in elk geval.
   Zolang je niet alles aflost en altijd een potje voor noodgevallen hebt is het goed.

   Verwijderen
 12. Aflossen is zeker leuker dan sparen. Al vind ik het sparen voor Disneyworld ook wel heel erg leuk. Misschien is de wetenschap dat er een einddoel is wel het belangrijkste waardoor het 'leuk' blijft?

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je reageert!