donderdag 6 augustus 2015

Vrije avond

Wat doe jij nou graag op een vrije avond?

Ik ben gewoon benieuwd. Een avondje dat jij thuis bent, in je eentje. Hoe vul je die in?

Zelf heb ik meestal veel meer plannen voor zo'n avond, dan tijd om het uit te voeren. Helaas moet ik dus voortijdig stoppen met mijn bezigheden of wel erg laat naar bed gaan. Op zich kan ik heel goed inschatten hoeveel tijd iets kost. Alleen heb ik gewoon teveel te doen voor die momenten. Ik denk dan dat ik nog wel even een wasje kan doen, of even opruimen. Een leuk boek lezen of die ene film kijken, of bloggen! Of beginnen aan iets voor mezelf, wat ik al te lang uitstel. Lekker lang douchen, of heerlijk op tijd m'n bed in kruipen...
Maar voordat de kinderen allemaal op bed (blijven) liggen, de keuken een beetje aan kant is en de woonkamer ook, is het al een stuk later dan gehoopt.
Volgende week weer een nieuwe kans.

12 opmerkingen:

 1. Ik heb in principe elke avond van de week voor mezelf. Ongewild heel vaak zit ik op de bank, en hoor ik de buren hun kinderen naar bed brengen. Of ik moet iemand spreken en als ik bel zijn ze altijd de kinderen in bed aan het leggen. Of het nou half zeven of half tien is. Ik mail die mensen tegenwoordig.
  Ik ga regelmatig drie uur wandelen in de zomer. Soms samen met mijn man, soms alleen. Ik drink wijn bij een boek of film. Ik sport. Ik ga naar de sauna. Ik zwem in open water. Ik lig in bad. Ik kook jam en saus om weg te geven en voor eigen gebruik. Maar twee personen eten nou eenmaal geen twee potten jam per week. Ik maak koffiesiroop die ik verkoop. Ik leer italiaans. Ik heb muziekles.
  En dan nog heb ik tijd om verdoofd op de bank al dat kinderwerk bij anderen te betreuren.

  Petra

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wow, wat doe je een hoop @Petra! Maar als ik het goed begrijp vind je het toch niet voldoende voldoening geven?
   Het zijn wel heel leuke dingen om te doen lijkt me.
   Ik ken ook een aantal mensen die half 9 nog niet klaar zijn met kinderen op bed leggen. Best onhandig met bellen idd. Ik probeer dan overdag een moment te vinden.

   Verwijderen
  2. ik voel veel irritatie in je reactie... ? komt t voort uit verdriet?

   Verwijderen
 2. een avond alleen thuis ?? mn man werkt wel regelmatig vanuit huis of een avond naar darten, maar echt een vrije avond ? nee geen idee meer wat dat is haha.. kids naar bed brengen (als man weg is, moet ik beide brengen, anders doen we beide 1 kind) daarna nog opruimen, evt nog vaat in de vaatwasser, aanrecht netjes, tafels schoonmaken, vloer vegen of zuigen, evt dweilen etc, vaak nog een was ophangen of was vouwen en opruimen enz. t huis moet weer netjes zijn voor de volgende dag opvang..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben vrij vaak thuis zonder mijn man, maar vaak ook lang bezig dan met de klusjes om de boel aan kant te krijgen..

   Verwijderen
  2. dat ervaar ik niet als een vrije avond omdat de kinderen wel gewoont huis zijn, naar bed moeten, t huis aan kant moet voor een nieuwe dag werken en ik dan rond 20 (maar als man er niet is, eerder 21u) op de bank plof en dan echt nergens meer toe in staat ben als ik van 7 tot 21 bezig ben geweest ? een vrije avond zie ik als een avond zonder verplichtingen als huishouden, opruimen, kinderen die naar bed moeten (zie mn kids niet als werk oid, maar vrij ben je ook niet als je een uur bezig bent met naar bed brengen :p) en zulke avonden komen gewoon niet voor ;) of nauwelijks iig. niet erg hoor, die tijd komt ooit wle weer ;) geniet er nu ook wel van. vind het soms zwaar en vermoeiend, vooral met temperamentvolle (lees vaak boze buien, driftbuien, enorm sterke eigen wil, maar ook gevoelig en hierdoor veel moe) dochter, enorm flexibel werk (hierdoor vaak lange dagen) maar toch ook wel blij dat ik dat allemaal kan doen! heb vaak periodes gehad met enorme moeheid.. kwam nauwelijks van de bank.. dus zo blij dat ik dit allemaal kan doen

   Verwijderen
 3. Ik ben heel vaak alleen in de avond thuis, dan lees ik lekker een boek of kijk een mooie film op netflix.
  Maar even goed ga ik opeens lekker de huiskamer veranderen of zo ;-) tis maar net hoe mijn bui is.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Eh.... totaal total loss zijn en te moe zijn om iets leuks te willen doen. Ook omdat het dan al vaak half elf is. De burn-out heeft er ook giga ingehakt. Mijn jongste gaat zelf naar bed. Met hem heb ik de afspraak gemaakt dat hij op zijn kamer is als wij klaar zijn met de verzorging van de oudste. En hij kan zichzelf redden met persoonlijke verzorging. Mijn oudste kan dat niet, die is motorisch zwaar gehandicapt. Maar wil ook niet om 8 uur al naar bed. En dat begrijp ik ook, hij is tenslotte 18. De regering heeft het financieel ook heel spannend gemaakt om zo maar hulp (verpleegkundige) erbij te halen voor de verzorging omdat die ook betaald moet worden. Voordat er heel veel goedbedoelde raad komt van hoe ik het regelen moet. Dus verzorgen wij mijn zoon zelf. Verplegen en verzorgen, van tanden poetsen tot wondverzorging. Als hij op bed ligt had ik, om aan mijn rust te komen, zelf al een half uur moeten slapen. Maar van het werken (net fitness) kan je niet meteen je bed in omdat je nog te opgedraaid bent. Het leven vind ik gewoon even niet leuk. 's Ochtends om zes uur op, zoon verzorgen. Werken buiten de deur, snel naar huis anders staat mijn zoon voor een dichte deur, zoon helpen, koken, iets van huishouden doen, andere zoon aandacht geven, oudste zoon verzorgen balblabla. Sorry voor de negatieviteit.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat klinkt wel heftig!
   Ik heb helemaal geen verstand van welke zorg de overheid wel of niet vergoed, dus zou daar ook niks over durven zeggen.
   Het klinkt wel alsof je nu een erg pittige tijd hebt. Zijn er geen opties om wat meer aan jezelf toe te komen af en toe? Want burn out is natuurlijk ook geen gewenste situatie! Misschien af en toe de zorg aan iemand anders overlaten? Of een dagje vrij nemen van je werk en lekker naar een saunacomplex ofzo gaan? Ik heb geen idee of zoiets mogelijk is natuurlijk. Succes in elk geval! (En bedankt voor je reactie!)

   Verwijderen

Leuk dat je reageert!