donderdag 20 augustus 2015

Eigen huis, eigen geld

Als je een koophuis wilt aanschaffen kun je natuurlijk een hypotheek afsluiten. Dit doe je (meestal) omdat je de benodigde financiën niet volledig kunt ophoesten.

Een aantal jaar geleden kon je makkelijk een heel hoge hypotheek afsluiten. Soms kon je hier zelfs een auto van kopen, naast je huis. Bizar natuurlijk. Zo kreeg je een erg hoge hypotheek met heel hoge risico's in het geval van waardevermindering of gelijkblijvende waarde. Want op het moment dat je huis weer verkocht (moet) worden, moet je de hypotheek aflossen. Dit doe je met het geld wat je van de kopers krijgt, en een eventuele restschuld moet je zelf betalen. Heb je een auto extra gekocht, maar is je huis niet zoveel in waarde toegenomen dat dit elkaar opheft, dan heb je een probleem.

Gelukkig is dit inmiddels niet meer mogelijk. Je kunt in 2015 een hypotheek krijgen voor de taxatiewaarde van je woning, plus nog 3%. Totaal 103%.
Elk jaar gaat er 1% van dit percentage af. Dus vanaf 1 januari 2018 kun je nog maar maximaal 100% lenen.
Toch zijn de kosten van een nieuwe woning hoger. Je hebt de overdrachtsbelasting (2%), de notariskosten, het taxatierapport en een bouwkundige keuring, de kosten voor de hypotheekakte en eventueel kun je nog NHG afsluiten.
Kortom, je moet aardig wat eigen geld meenemen als je een woning gaat kopen. In de toekomst wordt dat alleen maar meer. Al met al kan dat behoorlijk oplopen.

Een woning van 200.000 Euro heeft een overdrachtsbelasting van 4.000 Euro. Een taxatierapport is zo 500 Euro en een bouwkundige keuring ook. NHG is 1% van je hypotheek, dus in dit voorbeeld 2.000 Euro. De overige kosten kunnen erg variëren. Dus 10.000 Euro ben je minimaal wel kwijt, maar eerder 15.000 Euro.
En dan heb ik het nog niet eens over de kosten die je moet maken om je huis klaar te krijgen. Verf, gordijnen, vloeren etc zijn lang niet altijd overbodige luxe. Helaas!

Wist jij dat je elk jaar 1% minder hypotheek kan krijgen? Heb jij er al over nagedacht of je genoeg spaargeld hebt om in de (nabije) toekomst een koophuis te kunnen financieren?

In mijn volgende blog zal ik wat tips geven om de focus te houden op sparen.

1 opmerking:

  1. we hebben nu 28.000 eigen geld.. en we blijven flink doorsparen.. we wilden een hypotheek met nhg, maar ben bang dat het verplicht zonder wordt omdat je dan meer hypotheek kan krijgen... :( we zitten gewoon in een te mooi huurhuis ;) (jammer dat dat niet te koop is..) we houden er dus zeker rekening mee! jammer alleen da thet sparen neit echt beloond wordt, omdat er elk jaar meer nodig is.. dus het sparen zelf levert hierdoor niet zo heel veel op :(

    BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je reageert!