zaterdag 17 januari 2015

Banksparen (hypotheek)

Onze hypotheek bestaat uit meerdere delen. Een deel noemen ze 'banksparen'. Je betaalt rente over het hele bedrag (en krijgt dus ook maximale hypotheekrenteaftrek) en tegelijkertijd leg je elke maand een vast bedrag in op de bankspaarrekening. Hierover ontvang je net zoveel rente als dat je aan hypotheekrente betaald. Als de looptijd voorbij is, dan wordt dit hele bedrag gebruikt om in een klap dat stuk hypotheek af te lossen.
Deze hypotheekvorm kun je nu niet meer krijgen, maar toen wij ons eerste huis kochten wel. Best een gunstige regeling, alleen eerder aflossen is niet echt mogelijk. Extra inleggen kan ook niet meer omdat we al een eerste storting hebben gedaan die de maximale bandbreedte benutte.
Ach, het is op dit moment ook nog totaal niet van toepassing hoor. Eerst de aflossingsvrije hypotheek aflossen natuurlijk, en we zijn daarvoor nog hard aan het sparen voor de zolder, dakkapel en 'someday' de nieuwe keuken...

Nu is onze bank bezig om alle stukjes hypotheek en de hypotheekbedragen zichtbaar te maken bij het internetbankieren. Dus ik keek even bij de stand van onze spaarrekening, en schrok van een enorm bedrag tussen de andere rekeningen. Huh, wat is dat? Hoe komen we aan zoveel spaargeld?!
Nader onderzoek wees uit dat dit dus onze bankspaarrekening was, gekoppeld aan de hypotheek. Dus ik kon de huidige stand van zaken even bekijken. Erg leuk en handig!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Leuk dat je reageert!