maandag 11 augustus 2014

Uitdaging: aangenomen

Nadat we een tijdje geleden een heel kleine aflossing op onze hypotheek hadden gedaan, kregen we een briefje van de bank met ons nieuwe maandbedrag. Hoewel de maandlasten maar weinig daalden, was het toch mooi meegenomen op jaarbasis. En als je uitrekent wat je dus de rest van de looptijd (iets van 25 jaar) bespaart door deze relatief kleine aflossing, dan is het zeker de moeite waard!
Hoe eerder je aflost, hoe meer je bespaart.

Toen we dit weekend een financieel avondje hadden waarbij we onze budgetten weer doornamen en de stand van zaken bekeken kwam dit ook ter sprake. Aflossen smaakt naar meer dus. Toch is het niet zo dat we echt geld overhebben om extra af te lossen, omdat er eerst nog een zolderverbouwing aan zit te komen. Hmmm, dat is jammer.
De blogs van serieuze bespaarders motiveerden, zoals je ook zag in een vorige blog. Kunnen wij niet een tijdje zuinig leven om wat extra geld te kunnen aflossen op onze hypotheek? Ja, dat kan.
Willen we dat? Durven we dat?

Een snelle rondblik langs onze budgetpotjes leerde ons dat er nog wel wat ruimte zit. Bijvoorbeeld 'uit eten' is een potje waar we meestal iets teveel in uitgeven. Bovendien is het een potje wat eigenlijk helemaal niet hoeft. (Al vinden we het heel leuk!) Het is niet zo dat we vaak uit eten gaan, misschien 2x per jaar. Maar even een koffie doen in een cafeetje, of een patatje halen voor de lunch, dat tikt toch een stuk harder aan dan gedacht. Wat wil je liever: lekker koffie's blijven drinken in restaurantjes of je hypotheek voortijdig afgelost (en dus meer financiële vrijheid)? Keuzes, daar draait het om als het gaat om financiën.

Tot het einde van het jaar gaan we proberen nog bewuster over onze aankopen en levensstijl na te denken. En al het geld wat we extra sparen boven ons richtbedrag voor de zolderverbouwing, maken we over naar onze hypotheek. Spannende uitdaging vind ik. Binnenkort meer

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Leuk dat je reageert!