woensdag 10 maart 2021

Bespaartips vervolg

Mijn artikel met 35+ bespaartips van een paar jaar geleden is nog steeds heel populair. Inmiddels is ons gezin iets groter geworden (hond erbij, kinderen ouder) dus sommige dingen zijn niet meer relevant voor ons huidige huishouden. Zoals bespaartips voor luiers. 


Toch pas ik nog veel tips toe, eigenlijk automatisch. Het voelt helemaal niet aan als ‘besparen’. Het is een manier van leven die vanzelf gaat. Met grotere kinderen zijn er ook andere uitdagingen dus heb ik inmiddels ook weer andere tips verzameld.

Tips met kinderen

1. Koop gymschoenen/laarzen/slippers/snowboots in unisex kleuren. Zo kunnen alle gezinsleden ermee doen, want dit slijt vaak niet in een seizoen (en je kinderen groeien er wel snel uit).
2. Sportkleding koop ik ook in unisex kleuren. Gelukkig zitten ze bij mij alle drie op voetbal, dus het schuift zo door.
3. Koop af en toe een tweedehands kledingpakket op marktplaats. Goedkope manier om broeken of shirts aan te vullen (en beter voor het milieu dan alles nieuw kopen).
4. Koningsdag blijft een goed moment om spullen voor je kinderen te scoren.
5. Lid worden van de bibliotheek, kinderen tot 18 jaar zijn gratis. Boeken kopen is duur, en ze zijn vaak snel uit.
6. Overbodig speelgoed kun je weer verkopen. Klaar met de duplo of lego? Daar krijg je echt nog wel wat geld voor. Ook games raak je makkelijk kwijt voor wat Euro’s, spelletjes soms ook.
Foto van Jean Scheijen

Tips voor de boodschappen

7. Plant een courgette in je tuin. Je hebt ongeveer 1m2 ruimte nodig, een zaadje en wat plantenvoeding, maar het levert je in de zomermaanden wekelijks meerdere courgettes op. Elke courgette is 0,80 Euro waard.
8. Krap bij kas? Zorg voor een paar favoriete budgetrecepten die je kunt mixen tussen de gewone maaltijden door. Kijk voor mijn tips hier.
9. Het is handig om een weekplanning voor boodschappen te maken. Het kost een beetje tijd maar dan heb je een goed overzicht door de week heen. Zo kun je ook zien of er balans is in de kosten. Dat dure etentje met vrienden kun je een paar dagen later best compenseren. Eet een andere keer pannenkoeken of een soepje met wat brood erbij.
10. Drogisterijartikelen hoef je bijna nooit de volle mep voor te betalen. Vaak is 1+1 gratis om de zoveel weken met jouw producten, of op z’n minst 25% korting. Houd het in de gaten en koop in de aanbieding een voorraadje waar je mee kan doen tot de volgende aanbieding.
11. Kies per week wat jouw voordeligste supermarkt is (vergelijk folders). Wij doen vaak de Aldi+AH combi, en de andere week de Lidl+Jumbo combi. Omdat die bij elkaar zitten. Omdat ik weet wat ik normaal gebruik, koop ik bij elke winkel onze lievelingsproducten voor de gunstigste prijs. Tegenwoordig koop ik ok vaak bij Picnic. Gezeefde tomaten zijn 0,10 Euro per pakje goedkoper bij de Picnic dan bij de andere winkels. Kokosbrood 300 gr. is bij de jumbo 0,25 Euro per pakje goedkoper dan bij andere winkels etc.
12. Vaatwasblokjes kun je doormidden snijden (heel pak kost je nog geen 5 min) en dan doen ze het nog net zo goed. Ik koop altijd de XL-versie van de Lidl. 44 blokjes voor de prijs van 40 stuks. Omdat ik ze doormidden snijd doe ik bijna 3 maanden met zo’n XL pak voor 2,79 Euro.
13. Scheutje (geurende) azijn ipv wasverzachter. Goedkoper en beter voor de wasmachine. 0,49 Euro per fles bij action bijvoorbeeld.
14. Eigen merk/huismerk gebruiken voor zelfzorgproducten. Kijk naar de werkzame ingrediënten en niet naar het merk. Dus in plaats van ‘Panadol’ koop je gewoon huismerk paracetamol, of in plaats van ‘Daktarin’: voetschimmelzalf van het eigen merk, Spierbalsem in plaats van Midalgan etc. 

Huisraad

15. Voor je iets nieuw koopt vraag je even rond bij vrienden of familie. Je zult net zien dat zij een fiets, bed of lamp wegdoen die jij kunt gebruiken. Zo kwamen wij aan een beeldscherm (handig met thuiswerken) en een bed voor de jongste. Ook wat extra beddengoed kregen wij op die manier. Een aantal spulletjes voor de hond ook. Zij ervan af en wij blij.
16. Op facebook heeft bijna elke stad/gemeente wel een ‘Gratis’ groep of hoek. Je kunt hier je overbodige spullen kwijt en je kunt er ook zelf wat vanaf halen. Zo kwamen wij aan onze huidige salontafel, stapeltje boeken voor de kinderen, waterkoker voor op de camping etc. Handig om regelmatig te checken of er iets bijstaat. Niet te vaak, want dan kom je zelf nog om in de spullen..
17. ‘Minder willen’ is een goede manier om niet teveel geld uit te geven. Wanneer je van jezelf uitgebreid moet versieren met kerst of pasen kost het je sowieso meer geld dan iemand die dat niet doet. Elk seizoen andere kussentjes of dekentjes is uiteraard goedkoper dan je hele woonkamer vernieuwen, maar het hóeft helemaal niet. Zelf wissel ik weleens wat af, maar in de loop der jaren is het veel meer basic geworden. Alleen dingen die ik echt mooi vind kies ik. Bovendien kies ik dan liever voor tijdloos mooi dan mee met de hipste zaken.

Huisdieren

18. Ik kan online altijd erg goed slagen voor het voer van onze pup. Ik koop dan gerust twee zakken van 12,5 kg. Natuurlijk omdat het goedkoper (5%)  is, en omdat het dus maar een keer verzonden hoeft te worden. Thuisbezorgen vind ik wel fijn, omdat ik dan minder hoef te sjouwen.
19. Een duur speeltje zoals de Kong, daar doet onze Jack al maanden mee. Goedkoper speelgoed bijt hij binnen een paar minuten of uren stuk. Dat is echt weggegooid geld. Bovendien ook niet zo gezond voor de hond, hij krijgt vaak restjes touwtjes binnen van het goedkope speelgoed.

Foto door B S K

Vervoer

20. Fietsen, fietsen, fietsen! Of lopen, mag ook. Wanneer je dit jezelf aanwent en je kinderen ook, dan is het heel normaal. Wij gaan serieus nooit met de auto naar school. Het is ook maar 1 km ver, maar we kiezen ervoor om te lopen als we niet kunnen fietsen.
21. Wanneer de kinderen naar hun sport gaan is dat ook op de fiets. Nergens voor nodig om voor elk dingetje de auto te pakken. Bovendien zijn hun spieren al lekker opgewarmd als ze aankomen bij de training. Voor onszelf is het ook gezond, zeker nu er nog geen andere mogelijkheden zijn om te sporten.


Zijn er bij jou ook bespaartips ingesleten? Welke bespaartips heb jij voor anderen?

4 opmerkingen:

 1. Ik ben zo blij met het investeren met TD Ameritrade .. Hij heeft echt geholpen nadat ik mijn baan kwijt was. Ik begon met investeren voor slechts $ 200 en nu verdien ik wekelijks meer dan $ 2.500. Zo blij dat je contact met hem kunt opnemen via zijn e-mail: tdameritrade077@gmail.com
  Via whatsapp: (+12166263236)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Vraag een lening aan bij NOVELTY FINANCE (noveltyfinances@gmail.com) met een rentepercentage van 3%.

  Of u nu uw levensstijl een boost wilt geven of u heeft een onverwachte uitgave, een lening van NOVELTY FINANCE is de kosteneffectieve manier om dit te realiseren.

  NOVELTY FINANCE is flexibel: u kunt tot vijf miljoen euro (€ 5.000.000,00) lenen, met passende aflossingsperiodes variërend van 6 maanden tot 30 jaar. Wij bieden een uitgebreid assortiment aan persoonlijke leningen, zakelijke leningen, woningkredieten en schuldconsolidatieleningen die kunnen worden aangepast aan uw veranderende behoeften en omstandigheden tegen een zeer lage rente.

  Wat u krijgt als u zich aanmeldt bij Novelty Finance:
   Onmiddellijke toegang tot uw geld na goedkeuring
   Concurrerende rentetarieven
   Flexibele terugbetalingsvoorwaarden
   De mogelijkheid om uw lening sneller af te betalen
   Gemakkelijke goedkeuring als u extra geld nodig heeft
   U krijgt voldoende tijd om de lening af te betalen.

  Hoe toe te passen:
  Een lening aanvragen is snel en eenvoudig!
  Bedrijven of individuen die geïnteresseerd zijn in het aanvragen van een lening bij Novelty Finance die meer informatie nodig hebben over de leningaanbieding, dienen EEN E-MAIL TE STUREN naar (noveltyfinances@gmail.com) OF neem contact op met Emily Gibbon op WhatsApp / Telegram via +447868796107 voor meer informatie en mondelinge briefings .T & C's zijn van toepassing.

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je reageert!