woensdag 28 november 2018

De planner in mij roept om een nieuwe agenda

Vaak ben ik zo lekker bezig dat het lijkt alsof de maanden voorbij vliegen. Het is alweer bijna december, ongelofelijk. De dagen vullen zich razendsnel en ik kom tijd tekort. Misschien hielp de twee weken durende keelontsteking daar ook niet bij, maar toch.

Ik probeer afspraken in te plannen, maar de weken zitten best al vol. Dus voor ik het weet moet ik iets doorschuiven naar januari. Nu zit daar vast een probleempje. Mijn agenda loopt maar tot de eerste week van januari. Dus tot het einde van de kerstvakantie van mijn kinderen. In die tijd heb ik nauwelijks tijd voor persoonlijke afspraken, of de broodnodige tandartsbezoekjes (die ik al heel 2018 aan het uitstellen ben...foei!).


Normaal gesproken vraag ik graag een agenda voor mijn verjaardag ergens in december, maar nu duurt het me echt te lang. Ik heb hem nodig! Dus hup vandaag snel de gewenste agenda besteld. Ik ben er in oktober al weken naar op zoek geweest omdat ik flinke eisen heb. De een na de ander viel af. Ik wil weekenddagen apart, de hele week in een oogopslag, ruimte voor notities, rustige voorkant, mooie binnenkant. Gelukkig iets gevonden toen, dus nu was het een kwestie van snel bestellen. Hij bleek zelfs bijna uitverkocht. Ik zal 'm bespreken als hij binnen is, voor de geïnteresseerden.

Om dit volle leven te leiden heb ik echt een agenda nodig en een flinke planning. Samen met mijn man bespreken we elke week de hele agenda van die week. Halen en brengen, etentje met het werk, buitenlandreisjes, samen avondeten of niet, avonden weg en wie blijft dan thuis, is er oppas nodig en vanaf hoe laat. Dan kijken we ook vast vooruit naar 'uitzonderingen' die handig zijn om al meerdere maanden van tevoren te weten.  

Digitaal
Natuurlijk weet ik van het bestaan van digitale agenda's af, maar ik ben er niet zo van. Noem het ouderwets, dat mag! Mijn man en ik gebruiken onze iPhone agenda ook gezamenlijk, om gezamenlijke afspraken in te zetten waar de ander 'last van heeft'. Heb ik een avondje weg, dan is het handig als hij thuis is en andersom. De ophaaldagen van het huisvuil kun je er ook in downloaden, dat is wel heel handig en daar maak ik graag gebruik van. Toch houd ik niet van die digitale agenda. Ik mis iets.

Want ik zie graag in een oogopslag hoe vol de week zit, waar de ruimte zit en of iets er dus wel of niet bij past. Dat doe ik dus het liefst op papier, heel overzichtelijk voor mij.
In de digitale agenda heb ik toch het gevoel dat het overzicht er niet is. Dus ik pen netjes de afspraken over in mijn papieren exemplaar. Sterker nog, als het niet op papier staat dan vergeet ik het eerder. Die agenda is mijn houvast voor de dagen. Zonder die planning zou mijn leven een stuk minder effectief kunnen zijn, en dat van mijn man ook. Juist omdat we zoveel plannen en proberen te optimaliseren, kunnen we een heel effectief leven leiden. Waarin ruimte is voor elkaar, voor het gezin, voor werk, voor vrijwilligerswerk bij de kerk en voor afspraken met mensen.

Hoe plan jij? Digitaal of op papier? Waarom?
Ik ben heel benieuwd!

6 opmerkingen:

 1. Hier ook al een papieren agenda én papieren gezinsplanner voor 2019 in huis. Werkt hier goed om dezelfde redenen als die jij noemt. Terugkerende zaken zoals groenafval aan de weg zetten hebben we ook in Wunderlist staan zodat we daar een notificatie van krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ook handig om wunderlist daarvoor te gebruiken. Wist niet dat dat kon. Ik gebruik het wel om klusjes in te zetten en af te vinken (jippie!).

   Verwijderen
 2. Manlief heeft een digitale agenda. Via mijn pc vul ik daar mijn afspraken in die voor hem handig zijn om te weten (activiteiten 's avonds, of afspraken die voor ons allebei gelden). Zelf gebruik ik altijd een papieren agenda, de gezinsagenda (D1) van De Hobbit. 'k Vind hem niet erg mooi, maar omdat hij geschikt is voor meerdere personen (6, en ook nog overzichtelijk), heb ik 'm nu toch al voor het 4e jaar. In de meest rechtse kolom (wat eten we vandaag?) zet ik klusjes die ik echt niet moet vergeten. Verder is er ook veel ruimte voor notities, na elke maand en achterin.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Afspraken zet ik in mijn mobiel, de rest doe ik op papier. Op papier vind ik overzichtelijker, maar door het op deze manier te doen, heb ik in ieder geval mijn afspraken altijd bij me.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja zo herkenbaar! Van de zomer had ik zo weinig overzicht dat ik een hele fijne agenda kocht met en weekoverzicht per dag en daarnaast ruimte voor notities, zo blij mee! Gelukkig is hij voor anderhalf jaar, dus ik kan in 2019 nog even door. Mijn . man en ik ook een gezamenlijke digitale agenda met ook alle afspraken van de kinderen er in.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. hier bewust papieren agenda ivm snel wijzigen, snel afspraken erin zetten (werkdagen voor een opvangkindje voor een hele maand gaat een stuk sneller op papier dan met je mobiel steeds weer ... 4 flexkindjes, 1 vast.. dus herhalen is geen optie.. steeds apart erin zetten.. ) heb t geprobeerd, maar hou t bij papier.. (wel lastig soms geen agenda mee.. mezelf aangeleerd dan te zeggen eerst agenda checken daarna laat ik t weten.. wil je een appje sturen (nu) als reminder.. )

  ik heb nu al4 jaar piensplanner.. bovenste vak voor mn werk (passen de namen van opvangkindjes met tijden makkelijk in) daaronder voor mezelf en elk gezinslid een vak .. ideaal. prive en werk lopen door elkaar. zo heb ik goed overzicht. digitaal mis ik het overzicht ontzettend.. alles staat dan door elkaar ipv gesorteerd.. (staat op tijd ipv per persoon ) veel dingen lopen door elkaar (bijv vandaag gaat zoontje pepernoten bakken op school.. staat wel in mn agenda maar conflicteert niet met mn werk.. ) kan zo in 1 opslag zien of afspraken uitkomen of aangepast moeten worden of dat papa of oma ingeschakeld moeten worden bijv. werkt super :)

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je reageert!