woensdag 17 oktober 2018

Hoe blijf je gemotiveerd (als het misgaat)?

Of je nou zo snel mogelijk je schulden wilt aflossen, aan het sparen bent voor een buffertje of een spaardoel hebt voor een nieuwe keuken/tuin/auto. We herkennen vast allemaal het moment dat je de motivatie kwijtraakt.

Je bent lekker op dreef, doet al een paar maanden je best om wat extra's binnen te harken en je uitgaven zoveel mogelijk te beperken. Je doet een heleboel dingen niet (meer). Hierdoor ben je goed bezig en dat geeft je een prettig gevoel. Nog zoveel maanden of jaren om je doel te bereiken. Jippie!
En dan.. gaat je oven kapot, of de wasmachine. Of allebei. Je baalt omdat je geld moet uitgeven aan dingen waar je niet echt op had gerekend. Je had gehoopt dat het niet zo snel zou zijn, of niet tegelijk. Het grotere doel lijkt weer een stuk verder weg.


En als je dan toch geld aan het uitgeven bent, dan ligt de verleiding op de loer. Want wat maakt het nu nog uit? Deze maand is toch al 'verpest' qua sparen. Dan kan ik net zo goed die nieuwe laarzen ook kopen, of toch de eettafelstoelen vervangen of eens lekker shoppen voor de kinderen.
Hoe blijf je dan toch gemotiveerd?

1. Kijk niet naar je uitgaven, maar naar je doel
Wat is geweest, dat is geweest. Die uitgaven waren nodig, en daar is niks meer aan te doen. Focus op de toekomst. Waar doe ik het voor? Als je dat plaatje weer voor ogen hebt, kun je weer doorgaan. Schrijf het ergens op, of visualiseer het met plaatjes. Leef je uit, maak jezelf weer enthousiast.

2. Pak je plan erbij
Je had een strategie voordat het 'mis' ging. Wat deed je? Verkocht je extra spullen, nam je extra klusjes aan, werkte je overuren of pinde je contant geld voor de wekelijkse boodschappen? Heb je nog nieuwe ideeën? Zet al die dingen op een rijtje.

3. Ga het doen
Pas je plan toe. Ga die dingen weer doen en indien nodig, zelfs een tandje harder. Praat erover met iemand. 'In real life' is het beste, maar als dat niet lukt kun je ook hulp vragen aan vrienden op afstand of sluit je aan bij gelijkgestemden. Als iemand je af en toe kan vragen: hoe staat het hiermee? Dat helpt. 

Zelf heb ik er ook wel eens last van hoor. Recent moest onze stofzuiger vervangen worden en het wasrek was kapot. Ik besloot opnieuw een vergelijkbaar model Bosch stofzuiger te kopen, omdat de vorige het dus ruim 11 jaar had uitgehouden. Blijkbaar zeer goede Duitse kwaliteit. Ook het wasrek was zo'n 10 jaar meegegaan dus dat was echt niet slecht. Maar toch! Bam, een hoop geld weer bij elkaar. Terwijl we aan het sparen zijn voor zonnepanelen, met enige haast, want de offerte is al geaccepteerd.

Ik heb soms ook even die reminder nodig. Hoe gaan we weer door na een tegenslag. Ik hoop dat jij er ook wat aan hebt!

Wat zijn jouw tips?

4 opmerkingen:

 1. Zelf zou ik ook tip 1 hanteren. Ons huis wordt bijna opgeleverd en ik ben bijna uitgerekend, dus het geld vliegt de laatste weken ook de deur uit. Toch probeer ik steeds in mijn achterhoofd te houden wat het grotere doel is, en of bepaalde uitgaven ‘wel echt noodzakelijk’ zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bij mij helpt het het beste om dan een plan te maken om de boel weer recht te trekken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja ik vind onverwachte uitgaven ook altijd zo balen. Dat was helemaal niet de bedoeling! Als het eenmaal betaald is ben je het ook zo weer vergeten, maar toch!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Herkenbaar . Hier is de buffer bijna vol gespaard... En deze maand erg veel extra kosten... Zo veel dat er gewoon niets naar de spaarrekening komt en dat terwijl er ook nog eens 500 extra per maand binnen komt van iemand die een lening terug betaald.... Dat maken we niet vaak meer mee (iets met een rijke bubbel...) ga t zeker positief zien.. We hoeven niets van de spaarrekening te halen, t betekent alleen dat we later beginnen met extra aflossen. Totaal geen ramp omdat t al een annuïtaire hypotheek is. Maar merk wel dat t wat met me doet, gelukkig Zo belachelijk veel geld extra uitgeven in een maand.... Bizar soms

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je reageert!