maandag 23 juli 2018

Moestuinieren 2018

Vol enthousiasme zaaide ik mijn vierkante meter moestuin vol, begin mei. Deels nieuwe aarde, bemesting etc. Met sla, zonnebloemen, courgettes, spinazie, violen, rucola en nog meer. Ongeveer 12 verschillende zaden gebruikte ik voor de 16 vakjes.

Inmiddels is duidelijk te zien wat er is opgekomen. Rucola en een courgetteplant. That's it! De rest is allemaal niet opgekomen. Ondanks de natte maand die mei was, en de besproeiing in de laatste droge periode. Grappig genoeg zijn er wel tomatenplanten opgekomen. Die ik dit jaar niet had gezaaid! Ik denk van zaad van vorig jaar wat toch is opgekomen.

Gelukkig kreeg ik wat stekjes van een vriendin, die heb ik in grote potten gedaan. Ook hier groeit nu dus wat eetbaars in. Namelijk komkommer en in een andere pot cherrytomaten.
Daarnaast doet de druif het erg goed, en zal het wel een flinke oogst gaan opleveren. Als we de vogels op afstand kunnen houden. Vorig jaar hadden we een net, maar ze waren echt slim genoeg om er toch bij te komen. Volgens mijn jongste zoon kwamen er steeds 'duivels' (duiven) om onze vruchten op te eten ;)

Ons wildernisje met voedsel

Nu hebben we al vier komkommers kunnen eten, twee keer rucola en vijf courgettes. Ik verwacht dat er nog meer courgette gaat komen, en ook de komkommer heeft nog wat vruchten aan zijn plant.

Besparen of hobby?
Zorgt het voor een besparing op de boodschappen? Nou, dat valt wat tegen. Het is vooral extra lekker en speciaal. Wij kunnen er nog geen hele maaltijd van maken. Blijkbaar zijn mijn moestuin-skills toch niet zo goed. Of had ik toch voor moeten zaaien in een kasje. Wie weet heb ik daar volgend jaar wel tijd voor.

Heb jij eetbare planten in je tuin of balkon?

3 opmerkingen:

 1. Hier valt het ook altijd tegen. We hebben alleen de tomaten overgehouden. Wortelen en radijsjes zijn volledig mislukt. Nu wachten tot de tomaten rood zijn ;) Oja en we hebben nog ene prachtige appelboom. Dit gaat wel goed gelukkig!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja, mijn man doet bij ons de moestuin. Hij vindt dat erg leuk om te doen. We eten nu bijna elke dag sperciebonen, want plannen vindt hij lastig....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Grappig! De rucola is nu op. Er is bij ons alleen courgette en komkommer. De courgette is over een weekje goed denk ik, de volgende komkommer over een paar dagen. Plannen is lastig met een moestuin. Oja, en elke dag een handje bramen beschikbaar.

   Verwijderen

Leuk dat je reageert!