donderdag 3 mei 2018

Nieuwe keuken: over budget heen

Zeer binnenkort komt onze nieuwe keuken! Hier ben ik natuurlijk heel blij mee, en enthousiast over. Logisch! Een droom om eindelijk een keuken helemaal naar onze eigen smaak te krijgen.
Al is het bij elkaar genomen wel een flinke klus. Bedenken, uitzoeken, veranderen, nog meer bedenken, offertes opvragen en nalopen, dingen veranderen en plannen. Dan ga je naar de keukenboer (bij ons is het Ikea geworden) en dan moeten er toch nog weer een paar dingen veranderen. Dan intekenen, en dan nogmaals veranderen, omdat het niet kan. Tja... hoort erbij.

In mijn ogen hadden we een flink budget, maar waarschijnlijk gaan we erover heen (gelukkig hebben we een buffer voor zulke dingen). Jammer, maar er was niet zoveel aan te doen.

Een deel was eigen schuld en andere dingen kwamen gewoon wat duurder uit dan verwacht. Op sommige dingen wilden we geen concessies doen, en op andere dingen kon dat wel.
De afzuigkap was duurder 250 Euro duurder, of foeilelijk. Dan weet ik het wel.
De duurdere vaatwasser had de voorkeur, maar we kozen eentje goedkoper om nog wat te besparen. De kokend waterkraan (soort Quooker) kon gelukkig wat goedkoper omdat ik het online bestelde.

Eigen schuld
Omdat we toch iets te laat waren met het bestellen van onze keuken, levert ons dat helaas wat extra kosten op. We moeten een tijdelijk werkblad gaan gebruiken op een plek, omdat het maatwerkblad nog niet klaar kan zijn op het moment van plaatsing. Hierdoor maken we natuurlijk ook twee keer plaatsingskosten, dus dat is jammer. We willen de keuken niet later plaatsen, ivm drukke tijden op mijn werk dus daar valt niks aan te doen. Ik kies dan voor minder stress, en minder geld in dit geval.

We laten de keuken plaatsen door een aannemer, en laten ook meteen wat extra dingen doen. Zoals een andere radiator in de keuken, en omdat we dan toch bezig zijn laten we ook een radiator in de wc plaatsen. Want daar is het heel koud in de winter. Noodzakelijk? Nee natuurlijk niet, maar wel handig om te doen als je toch al je huis in puin hebt liggen en met leidingwerk bezig bent.
Wie weet valt de rekening nog wat lager uit omdat we geen tegels gaan laten zetten. Misschien.

Oude keukenelement met apparatuur

Verkoop oude onderdelen?
Je hoort wel van mensen die hun oude keuken verkopen via Marktplaats. Ik ben daar ook eens naar gaan kijken. Onze huidige keuken is al op leeftijd, maar er zit wel een mooie inbouwkoelkast A-klasse in. Dus ik heb ons losse halfhoge keukenblokje op marktplaats gezet en lijk 100 Euro te gaan krijgen voor de koelkast, vriezer en oven. Bovendien komen ze het ophalen op de dag die ik wil, en hoeven wij het niet af te voeren. Als alles goed gaat natuurlijk.

Verder verwacht ik niet dat we nog ergens geld voor kunnen vangen, maar ga ik wel onze afwasmachine nog gratis af laten halen (als dat lukt). Dat scheelt weer afvoeren. Hij doet het nu weer prima, maar heeft een tijdje wat gehaperd. Geld durf ik er dus niet voor te vragen, maar misschien zoekt iemand een exemplaar wat nog een jaartje of meer meegaat.

Heb jij wel eens een nieuwe keuken gekocht? Heb je de oude keuken zelf gesloopt of aan iemand verkocht?

4 opmerkingen:

 1. Gefeliciteerd met de nieuwe keuken! Ik kan ook niet wachten om onze Ikea keuken te gaan installeren in onze nieuwbouwwoning :). Eindelijk weer een afwasmachine (na zes jaar zonder) haha.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb al twee keer een keuken gekocht (twee verschillende huizen) eerste keer zelf geplaatst ook en tweede keer laten doen. Achteraf kon ik het zelf beter.. :)
  Beide keren zelf de keuken gesloopt..

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja, onze keukenzoektocht... Aangezien wij een nieuwbouwwoning hebben gekocht, is er natuurlijk een projectleverancier. Daar wilden we niet blanco aan tafel gaan natuurlijk, dus we hebben wat andere leveranciers bezocht. Of dat nou zo handig was. Ons idee was natuurlijk om de prijzen te vergelijken en uiteindelijk dan de perfecte onderhandeling te kunnen doen bij de projectleveancier... De praktijk? Bij elke leverancier zagen we weer iets dat we echt heel mooi vonden en onze wensenlijst groeide alleen maar, dus uiteindelijk zaten we bij de projectleverancier aan tafel met een lange lijst van wensen voor onze droomkeuken. Voor ons gevoel hebben we het nu wel allemaal gekregen voor een prijs die we het waard vinden en de keuken was voor ons wel prio 1, maar of we dit nu handig gedaan hebben, ik weet het niet...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. nog niet.. twijfelen wel of we de huidige keuken willen vervangen of niet of alleen de deurtjes of t blad of beide of ... geen idee. zolang we t niet weten, laten we de huidige zitten ;) kost dus niets haha. enige nadeel is dat hij helemala wit is.. blad, kastjes, alles, neit mn smaak.. iets te wit. maar ach het werkt prima, stort niet in elkaar, handige indeling ;) dus we sparen op gemakje verder en gaan ons er ooit wel eens in verdiepen.. lijkt me idd een hoop werk.. kiezen, plannen maken, meten, plannen wijzigen enz :p zoveel mogelijkheden en keuzes..... fijn dat t gelukt is!!

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je reageert!