dinsdag 1 december 2015

Schuld klinkt niet onschuldig

Het woord 'lening' klinkt behoorlijk onschuldig, toch? Totdat je het vervangt door 'uitstaande schuld'. Oeps, dat klinkt helemaal niet leuk meer.
Hypotheek klinkt ook heel relaxed. Totdat je het hypotheekschuld gaat noemen. Dat klinkt niet tof natuurlijk. Waarschijnlijk noemen we het daarom ook niet vaak zo. Want dan voelt het misschien alsof je er iets mee zou moeten. En dat willen we liever niet.

Ik dacht over een aantal dingen na, en opeens werd het even helder. Bedacht ik me dat het hebben van een aflossingsvrije hypotheek eigenlijk ook best wel ernstig is. Want dit is een schuld die maar blijft staan, en waar je het liefst niet naar kijkt. Mogelijk denk je er ook niet over na dat die schuld van enkele duizenden tot tienduizenden Euro's ook ooit eens afgelost moet worden. Dat komt wel over 30 jaar (of zoals bij ons, nog ongeveer 25 jaar).

Onze hypotheek bestaat uit drie delen, en twee delen daarvan worden uiteindelijk afgelost zonder dat we daar moeite voor hoeven te doen. Check. Maar dat ene deel wat blijft staan... dat deel vreet nu aan me. Want ik wil geen schulden hebben. Ik ben er trots op dat ik geen schulden heb, behalve onze hypotheek. En toch voelt het als een openbaring dat ik hier zo over nadacht. Die aflossingsvrije hypotheek, hmm. Eigenlijk voelt het nu alsof ik al veel eerder dan over 25 jaar hier iets mee zou moeten. Liever zou ik er al eerder vanaf komen. Want deze schuld lijkt onschuldig, maar is het niet. Want zoals het er nu uit ziet doen we hier niks aan. Elke maand betalen we trouw de rente, maar we lossen er niets op af. Dus de schuld blijft al die jaren net zo groot. Vermoedelijk heb ik over 25 jaar niet genoeg geld op de plank liggen om dit bedrag ineens af te lossen, wat dan?

Ik ga nog eens verder nadenken. Welke stappen wil ik ondernemen om hier wat aan te doen? We hebben het er ooit eens over gehad dat we deze schuld wel in 20 jaar afgelost willen hebben. Oké, maar wat is dan het plan? Heb ik de mogelijkheden om nog verder te besparen om ruimte te creëren voor aflossingen op deze hypotheek? Hoeveel zou ik willen aflossen per jaar of per maand?

Heb jij wel eens op deze manier nagedacht over een schuld? Heb je concrete stappen ondernomen of een plan gemaakt? Ik hoor graag van je.

1 opmerking:

  1. Het heeft bij mij ook een paar jaar geduurd, maar denk er nu ook zo over. En hoewel dat minder is (omdat je dus een schuld hebt), geeft het ook een bepaalde vrijheid in de zin van dat ik er nu iets aan kan doen. Stel dat ik deze 'openbaring' pas over 20 jaar had gehad, dan had het allemaal wel eens heel anders kunnen zijn. En nu los ik dus af, zoveel mogelijk. Bovendien heb ik mijn huis te koop gezet, omdat ik graag wat kleiner en goedkoper wil gaan wonen, zodat de stap naar hypotheekvrij leven weer dichterbij komt.

    BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je reageert!