vrijdag 18 december 2015

Rente voor je spaargeld

Afgelopen maand kregen we op onze IN.G spaarrekening de eerste rente. Het belachelijk lage bedrag van 20 Euro. Poeh, heb je daar voor nou je best gedaan? Geen idee waarom deze bank op 1 dec de rente uitkeert, maar ze doen het. Andere banken doen het meestal in de eerste week van januari. Onze internetspaarrekening ergens anders ook. Ook daar verwacht ik geen hoog bedrag, misschien hetzelfde?

Ik herinner me nog dat een aantal jaar geleden ik 4,5% rente op een spaarrekening kreeg. In die jaren kwam er regelmatig 100-150 Euro aan rente binnen. Dat was nog eens leuk!
Die tijd lijkt voorbij. Oké, ik geef toe dat mijn hypotheekrente nu ook wat lager is dan toen, maar helaas scheelt het geen 3,5%, terwijl dat voor mijn spaarrekening wel zo is.
Ik vermoed dat de rente op je spaargeld bewust laag gehouden wordt, zodat het verleidelijker is om het uit te geven. Want dankzij de inflatie is je geld aan het eind van het jaar minder waard, en het wordt niet gecompenseerd door de spaarrente.

Toch raad ik wel aan om een beetje spaargeld te hebben. Een buffer tussen de 1000-5000 Euro is zeker aan te raden.

Mocht je zin hebben om iets meer rente te vangen voor je spaargeld, dan zou je een bedragje in een deposito kunnen stoppen. Hier zet je het voor minimaal een jaar tot een paar jaar weg, tegen een van tevoren vastgelegde rente. Nadeel is dat je er niet zomaar bij kan. Zet dus nooit al je spaargeld in een deposito!
Een andere spaarrekening openen kan ook aantrekkelijk zijn. Sommige kleinere banken hebben hogere rentepercentages, en tegenwoordig is het simpel om een internetspaarrekening te openen. Kijk eens rond of dat wat is. Je geld is sowieso gegarandeerd tot 100.000 Euro in Nederland, dus je hoeft niet bang te zijn dat je het kwijtraakt als de bank failliet gaat.

Heb jij nog ergens een mooie rente lopen?

2 opmerkingen:

  1. mooie rentes helaas niet.. wel leuke bedragen erop staan (die de komende maanden minimaal gehalveerd worden door alle verbouwingskosten ;) ) en ik verwacht wel een bedragje aan rente.. maar niet veel. juist door de lage rente wil ik juist meer sparen omdat t neits meer oplevert, maar we wel wat achter de hand willen hebben, dus moeten we meer zelf sparen omdat t minder groeit

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Niet echt nee... Kreeg vandaag ook bericht dat de rente bij Moneyou weer omlaag gaat, naar 0,9%. Ik denk erover om een deposito te nemen, maar ik houd ook weer niet echt van geld vastzetten... Als het goed is krijg ik tegen het einde van de maand (MY is altijd op tijd) zo rond de €45 aan rente. Dat is toch weer gratis geld. Maar met de percentages van een paar jaar geleden was het gewoon 5x zoveel geweest.

    BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je reageert!