dinsdag 24 november 2015

Noodpotje, is dat nodig?

Het is heel persoonlijk, hoeveel buffer iemand nodig heeft. Oftewel een noodpotje. Het ligt helemaal aan je gezinssituatie, en ook een beetje aan je uitgavenpatroon.

Ben je alleen, heb je een huurwoning en geen auto? Dan is een buffer voor vervanging van je apparaten en een paar weken 'eetgeld' vaak wel voldoende. Wil je wat meer op safe spelen, spaar dan ook nog een maand of twee huur bij elkaar.

Heb je een gezin, huurwoning en een auto? Dan heb je al wat meer nodig. Voor de auto een extra bedrag, voor de vervanging van je apparaten en wat meer leefgeld.

Heb je een gezin, koopwoning en auto? Dan mag je buffer al een behoorlijk stukje hoger zijn. Want met een koophuis moet je nu eenmaal het onderhoud zelf regelen. Komt er een paar uurtjes een loodgieter langs, dan heb je zo een rekening van 500 Euro. Plus de reparatiekosten van je auto, een potje voor kapotte apparaten en geld om van te leven.

Een gezin waar twee ouders werken, heeft misschien minder behoefte aan een hoge buffer, omdat je vaak niet allebei tegelijk je baan kwijtraakt. Als je eenverdiener bent voelt het misschien wat fijner om wat extra geld apart te zetten voor geval van werkloosheid. Natuurlijk krijg je meestal een uitkering, maar dat kan soms 6 weken duren voordat er ook werkelijk iets gestort is.

Ik kan niet in jouw portemonnee kijken, dus niet zien wat voor jou nodig is. Wil je hier meer over weten? Op www.nibud.nl kun je een berekening uitvoeren over wat jouw handige buffer zou zijn. En je kunt het ook een beetje vergelijken met andere mensen in Nederland. Ook leuk ;)

1 opmerking:

  1. ons potje is nu heel veel maar dat gaat allemaal in t huis zitten wat we willen kopen.. ;)

    BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je reageert!