woensdag 25 november 2015

Kinderen en het huishouden

Als vader of moeder weet je dat het best veel werk is om je huishouden te doen, en zeker als er kinderen zijn. Het is extra veel werk en je hebt er minder tijd voor, of er loopt iemand in de weg. 

Waren de kinderen maar groter zodat ze mee konden helpen...

De tijd vliegt!

Opeens is het zo ver. Ze kunnen al best veel, dus ze kunnen je helpen. Hoera! Maar welke klusjes zijn dan handig? 

Onze oudste heeft bijvoorbeeld als 'taak' om de bekers met sojamelk te vullen bij elk ontbijt en eventueel de lunch. 
De oudste twee moeten ook allebei hun vuile was opruimen in de (juiste) wasmand. Zelf speelgoed opruimen natuurlijk, en hun jassen/schoenen/schoolspullen op de juiste plek achterlaten.
Helaas bleef tafeldekken toch vooral mijn taak. Want in de keuken kunnen ze bijna nergens bij! Dus ik bleef maar heen en weer lopen van de keuken naar de tafel. En gemopper van de kinderen als ik iets vergeten was... (Hongerige kinderen zijn ongeduldig)

Opeens had ik een goed idee. 
Alle kinderspullen in een la onder handbereik. Dan kunnen ze het zelf pakken. Maar waar laat ik al die plastic bakjes dan? 
Even puzzelen, maar het is gelukt! Voortaan kunnen ze zelf hun spullen pakken. Ben benieuwd hoe dat zal gaan. Het inruimen van de la vonden ze al geweldig. 


Heb jij ook handige dingen bedacht om je kinderen mee te laten helpen in het huishouden? 
Vertel! Ik ben heel nieuwsgierig naar tips!4 opmerkingen:

 1. ik vind het nog een uitdaging om mn temperamentvolle (lees gevoelig maar ook extreem eigen willetje, maar ook snel moe van prikkels, veranderingen enz..) dochter uberhaupt op tijd op school te krijgen of aan tafel ;) ik ben gastouder dus ook vaak kleintjes aanwezig.. heel langzamerhand probeer ik dochter wat meer taken te geven.. ze is nu 6. na de zwemles probeer ik haar haar spullen op te laten hangen in de badkamer bijv.. maar ik wil ook graag rekening houden met dat ze dan gewoon bekaf is.. maar langzamerhand wil ik haar idd wat kleine dingen laten doen. merk wel dat t de ene dag super gaat, ze heel behulpzaam is, ook naar opvangkinderen bijv, de andere dag is ze gewoon overprikkeld, moe en hierdoor boos of snel boos, dan laat ik haar wat meer met rust (soms zelfs even alleen eten omdat alles te veel is..) dus echt vaste taken gaat t bij haar niet worden. bij zoontje zullen we nog wel zine, hij is van zichzelf erg behulpzaam maar is pas 3 :) dus nog geen verplichte taken

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Toen mijn zoon nog 3 was hielp hij me ook met tafeldekken en de vaatwasser uitruimen. (lichte dingen) Hij is ook erg behulpzaam van nature.
   Ik snap helemaal dat het nog niet zo van de grond komt met je dochter. Als ze wat gevoeliger is dan moet je gewoon per dag kijken wat kan toch?

   Verwijderen
  2. ja idd, ze is gewoon veel moe, en juist als ze niet moe is, geniet ik weer van haar lieve bui ;) laat t er een beetje bij zitten daardoor, juist omdat ik andere dingen belangrijker vind.. (een dagje geen ruzie/strijd is ook erg fijn ;) )

   Verwijderen
 2. Het systeem van de lage lade met spullen voor de kinderen gebruik ik ook. Alles om het leven wat makkelijker te maken : )

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je reageert!