donderdag 2 april 2015

Waar doen ze dat toch van?

Het lijkt wel alsof het in de mens gebakken zit, een beetje jaloezie. Vaak genoeg praten mensen over andere mensen, en zijn ze in werkelijkheid een beetje jaloers. 'Waar doen ze dat toch van?' is een veelgehoorde opmerking.

Buren in onze oude wijk, besteedden absoluut geen geld aan de inrichting van hun huis. Overal hingen spaarlampen aan een draadje, en alleen de hoognodige dingen werden nieuw gekocht. Toch hadden ze een mooie auto, en gingen twee keer per jaar naar een ver land op vakantie. Als je nooit binnen zou zijn geweest, zou je kunnen denken 'Waar doen ze dat toch van?'. Maar eenmaal binnen, besef je je dat het gewoon een kwestie is van keuzes maken. Je kunt niet alles doen, je moet kiezen.

Bij ons denken mensen ook wel eens, 'waar doen ze het van?' Zij werkt niet, en toch een mooi huis in een goede wijk kunnen kopen. Regelmatig voel ik me ook onwijs bevoorrecht als ik ons huis binnenstap. Ik ben nog jong, maar mag al wel in zo'n mooi huis wonen. Voor veel mensen misschien een toekomstdroom.
Uiteraard, mijn man heeft een prima baan en kan ons gezin goed onderhouden. Dus dat is een mooi begin. Maar wij zijn altijd zuinig geweest als stel. Onze vakanties zijn weinig buitensporig geweest. In mijn studententijd had ik een bijbaan zodat ik niet hoefde te lenen. Ik spaarde zelfs. Na mijn studie zijn we redelijk op hetzelfde niveau blijven leven als daarvoor. Toen ik werkte en we nog geen kinderen hadden spaarden we mijn salaris helemaal, omdat onze droom was om ooit een huis in een betere buurt te kopen. Ook nu kiezen we ervoor om niet alle kleding van de kinderen nieuw te kopen. Ik word heel blij van een paar schoenen voor twee euro, of een espressoapparaat van vijf euro. Voor onszelf hoeft ook niet alles nieuw te zijn, maar dat is wat lastiger merken we.

Het is een kwestie van keuzes. Keuzes die je vroeger hebt gemaakt, en keuzes die je nu maakt. Zelfs als je er vroeger een potje van hebt gemaakt, kun je vandaag nog beginnen om goede keuzes te maken! Dus probeer het gewoon. Begin nu met het maken van goede keuzes, en je zult er over een paar jaar heel tevreden op terugkijken.

2 opmerkingen:

  1. Mooi stuk en heel herkenbaar. Jullie uitgavenpatroon lijkt hierin op de onze. Keuzes maken en prioriteiten stellen staan voorop!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Goed geschreven. Bij ons is het er in de jonge jaren wel doorheen gevlogen, maar op een gegeven moment anders gaan leven. Wat wij toen per week opmaakten, leefden we later een hele maand van. Daardoor veel kunnen sparen en aan de kant leggen. Ja, ook ik ben trots als ik binnenstap. Weliswaar zijn wij ouder dan jullie, maar ons huis is straks hypotheekvrij en daar ben ik heel blij mee.

    BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je reageert!