woensdag 29 september 2021

Besparen tijdens je verbouwing

Het concept van besparen op je uitgaven van alle dag, is inmiddels zo vanzelfsprekend geworden dat het voelt alsof ik er weinig nuttigs over kan zeggen. Wanneer je genoeg op je (vaste) uitgaven hebt bespaard in de loop van de tijd, geeft dat ruimte. Die ruimte kun je opvullen met andere gewenste uitgaven, of met sparen voor een lange termijn doel (eerder met pensioen) of voor een korte termijn op de spaarrekening zetten (voor een vakantie, zorgkosten of nieuwe keuken).


Nu we al sinds april in het stof zitten vanwege de verbouwingen, begint het einde een klein beetje te naderen. Over een week of 2 is de aannemer klaar met vrijwel alle zaken. Op details na, vermoedelijk. Dan moeten wij nog ongeveer 2 weken wachten voordat alles goed genoeg is gedroogd om vloeren te kunnen leggen bijvoorbeeld. Iets eerder kunnen we gelukkig wel starten met aflakken van de kozijnen of de afwerking van muren en plafonds.
Omdat we uiteraard met een budget werken voor de afwerking, willen we daar graag binnen blijven. Dus zaak om goed op de kosten te letten.

Besparen
Minder uitgeven kan makkelijk, wanneer je niet alles tegelijk wilt kopen! We hadden mooi laminaat gezien, dat was die ene week met 50% korting te krijgen. Ja, toch maar inslaan dan. Uiteraard ligt dat nu in de weg in onze woonkamer… haha.  Ander laminaat was nu 30% korting, dus dat was ook netjes vergeleken met de weken ervoor toen er slechts 15-25% korting werd gegeven. Verf of behang was nog niet erg in de aanbieding, dus dat kochten we nog niet.
Badkamermeubel met de ene en de andere winkel scheelde ook veel geld, net als de douche zelf (30-50%). Echt, het loont om te kijken welk product je waar kan kopen. Soms moet iets verzonden worden, dan is het handig om te kijken wat je daar nog meer kan bestellen en dan scheelt het je een ritje en overbodige verzendkosten. Soms is iets bij een webwinkel standaard goedkoper dan bij de bouwmarkt, bijvoorbeeld voor elektrische apparaten geldt dat vaak. Gewoon even kijken wat je langs ziet komen als je jouw product zoekt.
 

Badkamer in wording + nieuwsgierige hond


Omdat de kosten van een verbouwing altijd tegenvallen, moet je soms bereid zijn concessies te doen. Enkele voorbeelden:
- Qua geluidsisolatie kozen wij voor medium, omdat de beste echt te duur zou worden.
- Wij gaan onze oude gordijnen hergebruiken, en hoeven dan alleen een nieuwe gordijnrail aan te schaffen.
- De werkkamer krijgt nog even geen Velux rolgordijn, om die kosten uit te stellen tot later.
- In onze slaapkamer komt niet meteen de gewenste kastenwand, maar plaatsen we eerst een kast die we krijgen van mijn ouders.  
- Zelf plafonds verven geeft waarschijnlijk niet het allermooiste resultaat, maar scheelt enorm in de kosten.
- Laminaat laten leggen kost 800 Euro, zelf doen kost alleen vrije tijd.

Oja, het kost wel tijd om alles uit te zoeken. Tijd die je niet kunt besteden aan bloggen bijvoorbeeld ;)


Nu ben ik benieuwd: Waar zou jij nooit op willen besparen bij een verbouwing?

2 opmerkingen:

 1. Zo leuk om te lezen dit. Ons tweede huis was een jaren 30 huis,een bouwval. Twee en half jaar bezig geweest met verbouwen, alles gedaan inclusief de vloerbalken. Ik kan niet echt zeggen waar ik op zou besparen tijdens een verbouwing (behalve de sloopkosten ;) ) maar ik heb wel geleerd wat wel handig is en wat niet.

  En een tip beter iets langer en netjes dan iets afraffelen en voor altijd spijt hebben dat je er niet iets langer over hebt gedaan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mooi antwoord. Inderdaad, beter genoeg tijd erin stoppen dan afraffelen!

   Verwijderen

Leuk dat je reageert!