dinsdag 29 september 2020

Spaargedrag aanpassingen

Geïnspireerd door Miranda van Taxxlifeblog ben ik ook weer eens gaan kijken naar mijn (ons) spaar-gedrag. Ik heb er al eens eerder over geblogd toen we nog in ons vorige huis woonden, maar nu is het toch wel anders geworden. 

Deels omdat de vaste woonlasten veel hoger zijn (we hebben namelijk een volledige annuïteitenhypotheek, ook is de totale hypotheek hoger). Anderzijds omdat mijn inkomen veel lager is dan een jaar geleden.   

Dit heeft uiteraard gevolgen voor ons spaargedrag. De eerste opvallende verandering: We lossen niet meer extra af. Daar is nu eigenlijk geen ruimte meer voor. Jammer, want dat was juist zo verslavend-leuk! Alleen nog met mijn ‘maandelijkse extra inkomsten’ probeer ik nog een aflossing bij elkaar te sparen. Het scheelt natuurlijk dat we verplicht maandelijks aflossen, dus er is gelukkig minder noodzaak om af te lossen.


De totale hoeveelheid spaarpotjes is ook afgenomen. Zo hadden we vorig jaar zes posten (naast de buffer) waarover we het spaargeld maandelijks verdeelden. Bijvoorbeeld een potje ‘weekendje weg’ waar we 50 Euro per maand voor spaarden. Nu is dat potje er niet meer en wat erin zat is gebruikt voor ons huis. (Best jammer, want ik zou wel een weekendje weg willen.) Ook hadden we een apart potje voor fietsen van 50 Euro. Nu hebben we die samengevoegd met brillen en beugels. We sparen dus wel minder elke maand dan twee jaar geleden.


Welke spaarpotten hebben we nu nog? De bedragen zijn per maand.

 • Zorgkosten (hier sparen we onze eigen risico’s bij elkaar) 100 Euro.
 • Auto (hier sparen we voor een nieuwe auto over 5 jaar of voor grote reparaties buiten de begroting) 100 Euro.
 • Beugels, brillen en fietsen (lijkt me duidelijk toch? Dure spullen voor de kinderen) 50 Euro.
 • Vervanging keukenapparaten (als de koelkast kapot gaat hebben we alvast wat staan) 50 Euro.
 • De verbouwing is een aparte spaarpot, die klaarstaat tot het begint.
 • De buffer is ook een aparte spaarpot, die blijft nu constant.

 

Extra sparen
Onze belastingteruggave ging bijvoorbeeld in het potje verbouwing. We hopen daar nog wel wat extra voor te sparen omdat we liever geen extra lening afsluiten voor de verbouwing. Hopelijk krijgen we nog wat 13e maand in december om dat potje nog wat aan te vullen.

Hoe verdeel jij je spaargeld? Spaar je elke maand of een paar keer per jaar?
Pas jij je spaardoelen regelmatig aan?

6 opmerkingen:

 1. Wij hebben vorig jaar een grote verbouwing aan de benedenverdieping gedaan. Compleet zelf betaald, zonder lening. Toen we belastingaangifte gingen doen konden we de kosten voor de verbouwing niet aftrekken. Als we hadden geleend had dat wel gekund. Achteraf hadden we beter kunnen lenen, terwijl we gewoon het geld hadden en dan direct de lening aflosen. Dat had een hoop geld gescheeld. Misschien iets om even voor jezelf uit te zoeken voordat je gaat verbouwen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je tip. Bij ons ligt het iets ingewikkelder want een groot deel van het geld voor de verbouwing is overwaarde van ons vorige huis (dus die is al aftrekbaar). Ik kan me voorstellen dat het alsnog wel gunstig zou kunnen zijn zoals jij het uitlegt. Ik ga het eens uitzoeken.

   Verwijderen
 2. Je kan tegenwoordig je eigen risico ook gespreid betalen...misschien een optie voor 2021?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb dat ook een tijdje gedaan, alleen als je dan nog eigen risico overhoudt duurt het best lang (tot ergens in april dacht ik) tot je het geld weer terug hebt. Daarom spaar ik het tegenwoordig liever gewoon op mijn eigen rekening :)

   Verwijderen
 3. Leuk artikel en ook fijn om ook eens bij een anders te zien hoe het gaat. En natuurlijk bedankt voor het noemen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk om te lezen hoe jullie het nu doen en welke potjes er nu zijn! Ik spaar eigenlijk elke maand en pas tussendoor ook wel eens mijn doelen of bedragen aan als dat zo uitkomt. Hopelijk ontvangen jullie een mooi bedrag in december!

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je reageert!