maandag 20 mei 2019

Hoe groen ben jij & hoe groen zijn wij?

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker. Voor Nederland, voor mijzelf en eigenlijk voor de meeste rijkere landen. Logisch, als we onze aarde ook nog gunnen aan onze kleinkinderen en achterkleinkinderen. We beseffen ons steeds meer dat we op de huidige voet niet kunnen blijven doorleven, omdat we de aarde uitputten. Omdat we per persoon teveel 'nodig hebben'.

Wanneer je dat eenmaal beseft kun je natuurlijk meerdere dingen doen. Gewoon doen alsof je neus bloedt en doorleven. Of je kiest ervoor om jouw steentje bij te dragen aan het milieu.

Samen werken aan een groenere wereld!
Als je mij vraagt of ik groen en/of duurzaam leef zou ik meteen zeggen: nee, niet echt.
Toch zijn er een heel aantal dingen die ik wel doe, vanuit mijn levensovertuiging en voor het milieu. Wanneer je alles op een rijtje zet ben ik misschien best goed bezig. Al is er altijd nog winst te behalen!Enkele inkoppers zijn natuurlijk kort douchen, isolatie, tochtstrips, energiezuinige aparatuur etc. Toch is het wel een interessant rijtje met hopelijk wat tips voor jou.
- Verwarming uit als we niet thuis zijn. Ook als ik een uurtje weg ben, draai ik de thermostaat omlaag. Vaak merk ik het eerste half uur na thuiskomst niet eens dat het niet de normale temperatuur (18,5 graden) is. Dit scheelt zo weer een of twee keer aanslaan van de CV ketel.
- Wij hebben zonnepanelen, sinds februari. Hierdoor hebben we nog maar weinig elektra van de energieleverancier nodig, en op jaarbasis leveren wij zelfs aan het net. (In 3,5 maand wekten wij ruim 960 kWh op)
- Voor onze kinderen gebruiken we wasbare doekjes. Wasbare snoetenpoetsers en wasbare billendoekjes


Stap voor stap, je steentje bijdragen
- Ik gebruik wasbare wattenschijfjes, dit zorgt voor veel minder afval in de badkamer. Bovendien hoef je ook veel minder vaak de prullenbak te legen, wat ook weer afvalzakjes scheelt.
- In plaats van afvalzakjes in de kleine prullenbakken gebruik ik vaak van die dunne plastic zakjes. Toen alle plastic zakken nog gratis waren kreeg je die heel veel. Ik heb er nog steeds genoeg.
- We kopen/krijgen veel tweedehands, maar verkopen/geven ook spullen die nog goed zijn een nieuwe kans. Ik sla mijn slag vaak op Koningsdag.
- In de lente/zomer staat er altijd een extra bak op het aanrecht voor spoelwater. Hiermee kan ik toch een aantal keer per dag een paar liter in de tuin gooien. Zeker met de huidige watertekorten door structureel te weinig regen, is dit heel nuttig. 
- Op de planning staat nog de aanschaf van een regenton. Zoiets als deze regenton. Vanwege andere kosten deze maand heb ik hem nog niet gekocht, maar dit staat hoog op het prioriteitenlijstje.

Welke dingen doe jij om groener bezig te zijn?

7 opmerkingen:

 1. Een regenton heb ik ook direct op mijn lijstje gezet. Maar eerst maar even alle dure klussen afronden. Voorlopig zet ik dit jaar even niks in de tuin maar wordt deze eerst leeggeschept qua struiken/ coniferen en de vijver.
  Weinig douchen/ kort douchen doe ik ook. Elke dag is gewoon zo niet nodig. Daarnaast staan ook isolatie en zonnepanelen en nieuwe (kunststof) kozijnen op mijn lijstje voor het nieuwe huis. De nieuwe apparatuur die ik koop voor de keuken let ik op dat ze iig zuinig zijn. Ik zie namelijk nogal wat afzuigkappen (vooral die!) die echt label g of zo hebben. Ik wist niet eens dat dat nog kon. Ik gebruik tot nog toe idd ook gekregen plastic tasjes als afvalzakken. Vooral op vakantie krijg ik ze nog wel, die zijn ideaal, ik neem ze altijd mee als afvalzakjes. Scheelt weer plastic zakjes/ pedaalemmer zakjes kopen. Ook doe ik de lampen uit als ik me niet in die ruimte bevind. Allemaal van dat soort kleine dingetjes. Afval scheiden ook uiteraard.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk om te lezen! Mooi lijstje voor je nieuwe huis. Ik weet zeker dat jij ook zo stap voor stap groener bezig kunt zijn. Een verhuizing is altijd een mooi moment voor groenere stappen he?

   Verwijderen
  2. Ja nu zorgt de vve voor de buitenkant van het gebouw, dus ook kozijnen zouden dan vanuit hun moeten komen, daarom voelde ik hier ook nooit de behoefte om er iets aan te doen. Ook omdat ik wist dat ik hier toch niet wilde blijven wonen.
   Maar voor het nieuwe huis is er motivatie genoeg! Hoe minder energiekosten hoe beter en mooi meegenomen dat dat het milieu ook weer een handje helpt. Ook de kleine dingetjes kosten weinig moeite, dus dan doe ik het graag. Win win ;)

   Verwijderen
 2. Ik vind mezelf ook niet duurzaam genoeg, al doen wij ook best veel duurzame dingen. Ik pak zelden de auto, zonnepanelen, verwarming zo min mogelijk aan etc. Maar ik wel wat meer in afval willen doen, maar ik vind het ook een hele opgave om afval vrij boodschappen te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat laatste vind ik ook. Heel vaak zitten tomaten in een bakje in een zakje. Tja...wat doe je dan?

   Verwijderen
 3. Ik gebruik de auto zo weinig mogelijk en ga niet op vliegvakantie.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk om te lezen!

  Ik vind mezelf ook nog niet duurzaam genoeg maar wat betreft minder afval zijn we al een stukje op de goede weg.

  https://thuismetdaphne.blogspot.com/2019/05/mei-plastic-vrij-wat-doen-wij-al.html

  Plannen voor meer isolatie en zuinige keukenapparatuur voeren we uit als we gaan verbouwen over ca. 2 jaar.

  BeantwoordenVerwijderen