zaterdag 15 september 2018

Sparen voor zonnepanelen

Elke maand verschijnt er een overzicht met de extra inkomsten die ik heb verdiend die maand.
Dit laat ik bewust zien zodat anderen kunnen meekijken, en zien dat het mogelijk is om wat bij te verdienen op verschillende manieren. 
Bovendien houd het me scherp, en blijf ik er zo bewust mee bezig.

De extra inkomsten gebruik ik om de aflossingsvrije hypotheek mee af te lossen. Ik zet het geld op een aparte spaarrekening en zodra we 1000€ hebben, lossen we het af. 

Veranderen
Hoewel we nog lang niet klaar zijn met het aflossen van onze hypotheken, wil ik het extra verdiende geld van 2019 gaan opsparen voor zonnepanelen. Ik weet dat we op ons dak 9 panelen kwijt kunnen. De kosten daarvoor zullen minstens 3000€ zijn. Wij willen er (uiteraard) geen geld voor gaan lenen. 
Het zou dus een mooie investering zijn om daaraan bij te dragen. Wanneer ik net zoals dit jaar (nu al ruim 600€) een mooie opbrengst bij elkaar kan sprokkelen, is dat mooi meegenomen natuurlijk! Een investering in het milieu, in ons huis en in lagere maandlasten.
Dit past ook goed bij ons grotere doel, oftwel onze 'big picture' voor de toekomst!

Heb jij zonnepanelen of wil je ze? Hoe financierde je ze? 

20 opmerkingen:

 1. Waarom spaar je door tot de 1000??? Wij kunnen per 250 al extra aflossen...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij kunnen volgens mij elk willekeurig bedrag aflossen, (heb een keer 395€ afgelost om een rond bedrag te krijgen) maar het voelt fijn & overzichtelijk om het per 1000 te doen. Ook makkelijk onthouden wat de restschuld is.
   Dus meer een gevoelskwestie en kwestie van gemak dan absolute wijsheid ;)

   Verwijderen
  2. Voor mij meer de sport om zsm die 250 bij elkaar te krijgen. En je betaalt meer rente dan je krijgt, dus wij houden het op kleine bedragen. (Weet de restschuld dus ook niet uit mijn hoofd)

   Verwijderen
 2. Ik vind het wel interessant voor de toekomst om ze ook aan te schaffen, hier heb ik ze niet natuurlijk (want; appartement). Maar ik zou er idd ook gewoon voor sparen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, ja op een appartement gaat het niet. Al hoor je wel eens dat ze met zn allen/VVE het dak vol leggen, dat zou wel weer leuk zijn.

   Verwijderen
 3. Wat grappig, ik heb hetzelfde idee. Ik zet nu alle extra inkomsten op een aparte spaarrekening en de bedoeling is ook om hier zonnepanelen van te gaan kopen. Ik hoop dat we volgend jaar voldoende gespaard hebben, om dat te kunnen realiseren.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is inderdaad heel grappig! Jullie hebben vast een groot dak op het nieuwe huis?

   Verwijderen
 4. Ik zou ook eerder aflossen ivm meer rente besparen.. ;)
  En wil ook wel zonnepanelen Maar vind 't blijkbaar nogal gedoe en twijfel qua opbrengst (financieel)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij denken al een paar jaar over zonnepanelen na. Steeds doen we het toch niet, omdat het te duur is oa. We lossen liever af dan investeren in zonnepanelen etc.
   Als ik er alvast wat voor kan sparen helpt het misschien in elk geval in de kosten-kant.

   Verwijderen
  2. Ik bedoel eerder aflossen dan wachten tot 1000... Hier is t spaargeld er al wel, dus nu mar eens echt in verdiepen. Ngat voor t onbekende denk ik en bang om foute keus te maken ;)
   Onze buffer (ruime buffer.. Combi van buffer en reserveringspotje zegmaar) is komende maand gewoon vol. Echt bizar... Daarna dus geld over.. Voor extra aflossen investeren, beleggen wat dan ook.. Zonnepanelen is dus financieel gezien zeker een optie.. Maar ja.. Twijfels haha

   Verwijderen
  3. Tja, misschien is het ons niet de meest ideale aflosmethode. Maar voor mij werkt het wel. Zo weet ik altijd hoeveel restschuld we nog hebben (op dat leningdeel) en weet ik ook hoeveel ik nog moet sparen om het duizendje 'vol' te hebben op de spaarrekening. Gewoon, mijn tic denk ik..

   Succes jullie met nadenken over de toekomst. Heerlijk als je zo goed gaat!

   Verwijderen
  4. restschuld kan ik simpel nakijken bij de hypotheekverstrekker.. log er trouwens maandelijks sowieso al in om te zien wat de restschuld is.. we hebben een annuitaire hypotheek, dus t deel aflossing en rente verschuift sowieso al elke maand. maar als t zo werkt, is t super! dat is t belangrijkste!! :D

   Verwijderen
 5. Ik wil ze ook heel graag. Al jarenlang. Maar het is zo'n grote investering, dat het er maar niet van komt.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik herken dat wel! Het is een flinke uitgave, en het voelt toch een beetje als 'jammer' omdat je dan andere dingen niet kan doen. Helaas groeit het geld hier niet op de rug, bij jullie zeker ook niet? ;)

   Verwijderen
 6. Mooi plan.
  Het is denk ik ook wel leuk om een keer ander doel voor je extra inkomsten te hebben. Niet dat een dalende hypotheek niet stimulerend is, maar 'verandering van spijs doet eten'.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Kijk ook eens bij collegablogger geldistijd, die heeft daarvoor een tooltje gemaakt. Het rendement is hoger dan je hypotheekrente, maar je moet het geld wel hebben liggen en kunt dan even niet aflossen. Die tijd mis je.

  http://geld-is-tijd.blogspot.com/p/interne-rentevoet.html?m=1

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wij hebben zonnepanelen, zelf gefinancierd, maar wel een flinke mazzel gehad moet ik eerlijk zeggen. Waar ik wel van baal wat betreft de energie si dat die vaste kosten maar blijven stijgen.

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je reageert!