donderdag 31 januari 2013

Impulsen voor de Nederlandse economie

Soms zit ik wel eens te denken over de volgende vraag: wat zou nou een mooie impuls zijn voor onze economie?

- Koop een nieuwbouwhuis (werkgelegenheid en klussen)
- Alle Nederlanders in 2013 'verplichten' in Nederland op vakantie te gaan dit jaar. (geld blijft in eigen land, accommodaties vol, weinig reiskosten per huishouden)
- Schulden aflossen (banken krijgen weer geld en vallen niet om)
- Nederlands design kopen (ipv buitenlands)
- Ons huis verkopen :) Want zo krijgt de makelaar z'n courtage, wij kopen gegarandeerd een ander huis (duurder) en gaan er zeker klussen (bouwmarkten spekken) en dan kunnen de bewoners van dat andere huis ook weer een nieuw huis kopen... en misschien gaan die mensen dan ook weer... opgaande vicieuze cirkel!

Nog meer tips?

Dromen...

Als je zo de berichtgeving volgt is het allemaal drama in de economie. Veel werklozen, lage huizenprijzen, koopkrachtverlies en nog meer bla bla bla. Misschien ben ik een dromer, maar er zou toch iets aan gedaan moeten kunnen worden? Wij met z’n allen, die ervoor gaan.
Al zou het alleen maar alle vrouwen zijn die ervoor kiezen om er iets aan te doen, dat zou al een onwijs verschil moeten maken? Wat dan? (als ik het antwoord echt wist, dan ging ik de politiek in..)
Ik zit zomaar even te denken/dromen/hopen...

Stel dat elke vrouw een eigen 'bedrijfje' begint, gewoon iets simpels. Iets in lijn met haar talenten. Koken, bakken, naaien, haken, oppassen, freelancen of ... Dit doet ze bijv. een avond per week. Zodat iemand het bij z’n gewone taken kan combineren. Zeker fulltime moeders- die verondersteld worden ‘zeeën van tijd te hebben’- zou dat zelfs wel moeten lukken, toch?
Koop je niet liever een handgemaakt iets, dan iets uit de winkel? Handgemaakte kraamcadeaus bijvoorbeeld. Zou je niet liever een koekjes van je buurvrouw kopen dan van de supermarkt? Of een taart bestellen bij een vriendin ipv de bakker?
Zoiets als dit: http://www.etsy.com/shop/jcln of dit: http://www.etsy.com/blog/nl/2013/01/20/mooie-etsy-vondsten-uit-de-lage-landen-gewoon-bij-jou-om-de-hoek/

Zo geef je hen een extra zakcentje, dat geven zij weer uit bij iemand anders en zo blijft het geld rollen (en in Nederland!). Want eerlijk is eerlijk, als je iets bij bijvoorbeeld een Kruidvat koopt, gaat de uiteindelijke winst toch echt naar het moederland van dat bedrijf: China.

Mening? Ik hoor ze graag!

dinsdag 22 januari 2013

Financiele opvoeding

Recentelijk heb ik wat rondgekeken op de website van het NIBUD. Een website om Nederlanders bij te staan in hun omgang met geld. Ze hebben besparingstips, helpen een begroting maken, verkopen boeken over omgaan met geld, tips voor financiële opvoeding voor je kinderen etc. Echt wel een nuttige website voor iedereen die vragen heeft over geld of budget.

In het stuk over kinderen en geld gaat het over ‘financiële opvoeding’ van je kinderen. Weliswaar kwam het een beetje belerend over, alsof ouders daar heel slecht in waren. Leren sparen, plannen en afspraken maken.
Voor mij leken al die zaken heel vanzelfsprekend, maar ik denk dat ik een heel goede financiële opvoeding heb gehad. Mijn moeder liet mij meekijken met hun bezuinigingsmogelijkheden. (bijv. een krant delen met de buren) Vanaf mijn 12e kreeg ik zak- en kleedgeld en daarmee moest ik rondkomen. Ik werd aangemoedigd te sparen, een bijbaantje te nemen. Mijn moeder hielp mij met een kasboek en mijn geldzaken. Toen ik 18 jaar was, kon ik het allemaal prima zelf en kon ik op eigen benen staan.
Nu ben ik benieuwd, is dat onder mijn lezers ook zo? Of ben ik daarin eigenlijk een uitzondering?

Graag je reactie hieronder (mag anoniem uiteraard).

donderdag 17 januari 2013

Besparen op vaste lasten

Soms zijn je vaste lasten zo hoog, dat ze als een te grote druk voelen op je budget . Als een molensteen om je nek (maak dat maar even visueel...) 
Aan sommige dingen kun je niks veranderen, zoals belastingen of je huur. Maar andere zaken kun je best even voor ‘shoppen’.

Vergeet niet om elk jaar je verzekeringen of energieleverancier te checken. Soms blijk je zo een paar tientjes per maand te kunnen besparen. En dat is mooi meegenomen natuurlijk.
Veel mensen zijn verzekerd voor de tandarts bijvoorbeeld, maar komen er 1 of 2x per jaar. Je kan dan uitrekenen of het nuttig is om daarvoor verzekerd te zijn. Een tandarts bezoekje per jaar, zonder bijzonderheden kost ongeveer 40 euro. Een verzekering kost minstens 10 euro per maand. Tel uit je winst..

Ook telefonie kun je vaak op besparen. Neem een jaartje sim-only als je gsm nog goed is. Dat scheelt vaak zo’n 30% op je kosten (of meer). Of kijk eens welke services je niet gebruikt maar wel voor betaald? Zo betaalde ik nog 5 euro per maand voor Blackberry Service, terwijl ik geen BB meer heb. Even een online chat met de klantenservice van mijn provider en het is opgezegd. Handig toch?

dinsdag 8 januari 2013

Nog meer besparen?


Dit moet me nog even van het hart: die rijst was perfect. Nog heel erg warm, lekker fluffy en precies de goede smaak. (Als je denkt, waar heeft ze het over? zie vorige blog)

 Ik heb nog wat bespaartips:

1.      Vraag nuttige cadeaus voor je verjaardag (of van je man/kinderen) Liever een keer een 'suffe pyama' dan drie bossen bloemen, toch? Als je ergens voor spaart kun je ook een bijdrage daarvoor vragen natuurlijk.

2.      Carpoolen. Kinderen om de beurt naar school brengen met de auto, of ergens anders heen met elkaar meerijden.

3.      Bepaalde winkels zoals Kruidvat en Blokker, hebben regelmatig vette opruiming. 30-50% korting. Ga dan vast eens kijken voor verjaardagscadeaus, of theedoeken, of mutsen. Voor vriendjes/vriendinnetjes van je kinderen heb je dan vast wat in huis. Of voor je eigen vriendinnen. (oorbellen, kaarsen, homedecoration)

4.      Ruilbeurs. Voor kinderkleding, dameskleding, zwangerschapskleding?

5.      Heb je iets nodig, zet een ‘oproep’ op facebook/twitter/hyves (bestaat dat nog?) Er zijn vaak wel mensen die iemand kennen, die iemand kennen die nog een magnetron heeft staan of een stofzuiger. Of soms mag je iets een tijd lenen. Scheelt weer geld.

6.      Veilingwebsites voor een dagje weg. (of zelfs voor de aankoop van een huis..) Bieden en zo kiezen wat jij max wilt betalen. Kost vaak wel even tijd, want je bent zeker niet de enige die dit doet.

7.      Nogmaals, marktplaats is ideaal. Zelf verkopen wat je niet nodig hebt, en aankopen voor een lage prijs wat je wel nodig hebt. iLike J

vrijdag 4 januari 2013

Nieuw jaar!!

Vakantie gehouden, dus ook niet geblogd en getweet. Lekker rustig voor iedereen. Maar nu weer tijd om aan de slag te gaan.

In de tweets van de afgelopen week zag ik ergens deze mooie quote langskomen: “Beter een jaar vol goede keuzes, dan vol goede voornemens”.
Dus, geen goede voornemens dit jaar voor mij. Maar ik ga wel andere keuzes maken.

Een aantal van mijn tips kun jij misschien gebruiken als je nadenkt over besparen:
-         Vaker met de fiets (auto laten staan).
-         Iets beter op ‘kleintjes’ letten bij boodschappen, vaker aanbiedingen kopen.
-         Gezonder eten, geen snacks in huis.
-         Pot thee zetten. Dus niet steeds nieuw theezakje/waterkoker opnieuw aan.
-         Water drinken; gezond en goedkoop alternatief voor frisdrank.
-         Verwarming half graadje lager, merk je bijna niet. En anders sloffen/vest/dekentje. Is wel zo knus in huis :)
-         In huis Wifi aan op je gsm, scheelt vast op je telefoonrekening.
-         Wat ik bespaar gaat naar de spaarrekening.
-         Marktplaats weer updaten en wat dingen verkopen die ik niet gebruik.

Gelukkig Nieuwjaar allemaal!

p.s. Weet je nog die ‘gekke’ besparingstip uit een oude blog van mij? Rijst kort koken en dan in je bed zetten. Die probeer ik nu even uit. Gewoon voor de lol!