woensdag 25 september 2019

Wanneer je werkloos wordt, heb je extra geld nodig

Hoe WW je maandbalans op de kop zet... en je geld tekort kan komen.

Ik merk dat ik opnieuw moet wennen aan de huidige situatie. Doordat ik niet meer werk krijg ik geen salaris meer op de 25e van de maand. Ook komt er geen kinderopvangtoeslag meer op de 20e van de maand. Onze financiële maand liep sinds mijn werkende leven altijd van de 20e tot de 20e, vanwege de toeslag die komt voor de aankomende maand.
Nu gebeurt er dus niks op de 20e, en is er pas bij mijn mans salaris iets interessants te doen op de betaalrekening. Onze financiële maand loopt dus nu weer van zijn salaris tot zijn salaris. Ongeveer van de 24e af.Voor mij is het nu nog onduidelijk wanneer de WW gestort wordt, en hoeveel dat precies is. Ik heb een bruto-indicatie gehad maar dat kon nog worden aangepast werd erbij gezegd. Bovendien wordt er pas WW uitgekeerd als je een inkomstenverklaring over de voorgaande maand hebt gedaan. Dat kan pas vanaf 1 oktober. Daarna wordt dan binnen een aantal werkdagen je uitkering gestort, heb ik begrepen. Het is handig om hier rekening mee te houden wanneer je werkloos wordt.


WW komt later

De eerste maand waar je uitkering over krijgt (in dit geval september), zal dus pas zo’n 3 weken later uitbetaald worden dan normaal gesproken je salaris (namelijk de eerste week van oktober).

Je moet die eerste periode dus zelf kunnen overbruggen! Want op 1 oktober gaat er alweer hypotheek of huur af, en dan komt je uitkering pas een week later.
Goed om te weten dat je in geval van werkloosheid dus twee tot drie weken langer met je laatste salaris moet doen. In theorie is er wel wat extra ruimte, als je ook nog de laatste vakantie uren of je vakantiegeld uitbetaald krijgt bij je laatste salarisstrookje bijvoorbeeld.  Al ligt dat aan de hoogte van het bedrag. Ik had alleen nog recht op vakantiegeld, en dat leverde netto 200 Euro meer op bij mijn laatste salaris. Daar kan ik natuurlijk niet nog een keer de hypotheek van betalen. Gelukkig hebben wij het salaris van mijn man om alle rekeningen van te betalen. Bovendien probeer ik altijd wat extra online inkomsten te krijgen.

Ik vond het wel weer even een eyeopener om te zien dat je echt wat eigen geld moet hebben voor je werkloos wordt. Ondanks ons goede vangnet in Nederland. Ik pleitte altijd al voor een soort ‘noodfonds’ bij iedereen, maar eigenlijk moet je daarnaast nog minimaal een maand aan uitgaven ook hebben. Liever nog twee of drie maanden, want er kan altijd nog iets misgaan met de uitbetaling of de aanvraag waardoor alles langer duurt. Be prepared!

Zou jij drie weken dubbele lasten (of langer) kunnen overbruggen?

12 opmerkingen:

 1. Als je nog wel kinderopvang afneemt, heb je nog 3 maanden recht op kinderopvangtoeslag vanaf de dag dat je werkloos bent geworden. Wist je dat? Je moet wel direct melden dat je werkloos bent.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik wist dat inderdaad wel. Maar voor 3 kinderen ben ik elke maand bruto net zoveel aan naschoolse opvang kwijt, als ik vermoedelijk aan uitkering krijg. Dat leek me niet handig ;)

   Verwijderen
 2. Goed artikel, al is het maar om bewustwording te creëren.
  Ja, wij kunnen die weken overbruggen, juist door een buffer aan te houden.
  Succes met de zoektocht naar een nieuwe baan!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja dat zouden wij gelukkig wel kunnen overbruggen, ik heb zelf een vast bedrag weg gezet waar we bijna een 9 maanden (was een jaar) one vaste lasten van zouden kunnen betalen. Goed stuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Op dit moment niet! Maar toen ik vorige keer werkloos werd heb ik ervoor gezorgd dat ik 6 maanden mijn vaste lasten kon betalen. Omdat mij beloofd was dat ik daarna weer terug kon komen. Uiteindelijk 2 weken later dan beloofd, kon ik toch terug komen zoals beloofd, dus dat pakte in dit geval wel goed uit, maar een volgende keer zou ik toch liever wat meer geld wegzetten nog!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Had je geen recht op een uitkering? Ik neem aan toch wel minstens bijstand oid. Maar ik kan me voorstellen dat de volgende keer een groter potje wel handig is.

   Verwijderen
 5. Ik heb het zelf gehad toen ik ziek was en met een burnout thuis kwam te ziten voor een paar maanden. Ik werk in België en daar ga je na één maand terug naar 70%. Toen daalde mijn inkomsten tot onder bijstandsniveau. Bijstand aanvraag is veel papierwerk aanleveren en het duurt lang voor de aanvraag rond was en je uitgaven lopen door.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wow, dat is snel omlaag. Hier ga je meestal na een jaar naar 70%, dus dat scheelt wel, maar is ook wennen. Meestal hoor je pas een paar maanden van tevoren dat het zo is, en ben je toch nog wat verrast erdoor.
   Jammer he, dat het aanvragen zo lang duurt.
   Dank je wel voor je reactie. Goed om te horen hoe het daar zit!

   Verwijderen
 6. Goed dat je dit zegt. In het verleden meegemaakt dat het toen 2 maanden duurde voordat je geld gestort kreeg en soms nog maar een voorschot. Toen ik het wist heb ik altijd voldoende achter de hand gehad. Nu inmiddels meer dan 1 jaar kan ik vooruit.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hallo en welkom bij Spotcap Global Loan Services, mijn naam is Claudia Klein, ik ben een geldschieter en ook een leningadviseur.

  Heeft u dringend financiële versterking nodig? heb je een lening nodig voor verschillende doeleinden? als uw antwoord ja is, zal ik u adviseren contact op te nemen met mijn bedrijf via | spotcapglobalservices@gmail.com | of stuur ons een bericht op WhatsApp: +4915758108767 | en binnen 24 uur een lening op uw rekening hebben, omdat we uitstekende leendiensten over de hele wereld bieden.

  We bieden allerlei soorten leendiensten aan (persoonlijke lening, zakelijke lening en nog veel meer), we bieden zowel langlopende als kortlopende leningen aan en u kunt ook tot 15 miljoen euro lenen. Mijn bedrijf helpt u bij het bereiken van verschillende doelen met een breed scala aan leenproducten.

  We weten dat het verkrijgen van een legitieme lening altijd een groot probleem is geweest Voor mensen die een financieel probleem hebben en er een oplossing voor nodig hebben, vinden veel mensen het zo moeilijk om een ​​lening met eigen vermogen van hun lokale banken of andere financiële instellingen te krijgen vanwege hoge rente tarief, onvoldoende onderpand, verhouding schuld / inkomen, lage credit score of andere redenen.

  Geen wachttijden of stressvolle bankbezoeken meer. Onze service is 24/7 beschikbaar - u kunt een lening krijgen en uw transacties voltooien waar en wanneer u die nodig heeft.

  Wij bieden 24-uurs lening van wereldklasse. Voor vragen / vragen? - Stuur een e-mail naar | spotcapglobalservices@gmail.com | of stuur ons een bericht op WhatsApp: +4915758108767 | & Ontvang in een oogwenk een reactie.

  Uw familie, vrienden en collega's hoeven niet te weten dat u weinig geld heeft, schrijf ons gewoon en u ontvangt een lening.

  BeantwoordenVerwijderen