maandag 16 september 2019

Het lege buffer-syndroom

Van mezelf weet ik dat ik best goed met geld ben. Tuurlijk koop ik wel eens een broodje onderweg terwijl het niet per se hoeft, of gaan we een keertje (of twee) te vaak uit eten. We sparen, we lossen af en we leven.

De afgelopen maanden hadden we natuurlijk een beetje pech gehad. We hadden een vouwwagen gekocht (voor een prikkie) en een andere fiets, maar daarna ging de auto kapot (terwijl hij nog minstens 3 jaar mee moest van ons).
Een andere auto moest er komen, en de inmiddels noodzakelijke trekhaak- vanwege de vouwwagen-was nog 500 Euro extra. Er stond niet genoeg geld op de autorekening dus de buffer ging eraan.

Niks aan de hand toch? Relax, daar heb je zo’n buffer voor!
En toch…merkte ik bij mezelf enige onrust. Soms zelfs wat lichte zorgen. Waarom eigenlijk?

Ik wist dat mijn baan zou stoppen per 1 september, dus het inkomen zou dalen. Ik nam maatregelen. Ik zegde de schoonmaakster op, haalde de kinderen van de naschoolse opvang af, ik vroeg een WW-uitkering aan en sport extra zodat mijn schouder sterker wordt en ik minder pijnklachten zou kunnen krijgen door werken met de computer.

Uitgaven

We keken nog eens kritisch naar onze uitgaven, en er bleek nog wel wat ruimte. De terrasjes en etentjes kunnen wel een tijdje geschrapt. Gratis uitjes zijn ook leuk. Wat vaker op de fiets. Beter opletten bij het boodschappen doen en twee keer nadenken voor je een uitgave doet.
Toch eens naar de vaste afschrijvingen kijken helpt echt. Bijvoorbeeld uit ‘luiheid’ hadden we nog twee goede doelen niet opgezegd maar we vonden het al een tijdje niet nodig om die nog langer te steunen. Begrijp me niet verkeerd, ik geef heel graag aan diverse goede doelen. Maar ze moeten wel bij onze filosofie passen. Gelukkig bleven er nog genoeg doelen over, dus dit was een prima kans om op te zeggen.


Ik merk gewoon dat ik last heb van het ‘lege buffer-syndroom’. Ik houd ervan om een buffer te hebben, maar die hielden we altijd aan de krappe kant omdat we ook houden van aflossen! (en van zonnepanelen)

Het gevolg is dat de buffer nu vrij laag staat omdat er veel uitgaven in korte tijd zijn geweest. Ik vind dit niet prettig. Helemaal niet zelfs. Zonder tweede baan gaat het sparen een stuk langzamer. Logisch, maar wel jammer. Dus even de broekriem aan. Achterstallige declaraties indienen op diverse plekken en tijdens een opruimrondje toch weer wat extra spulletjes op marktplaats gezet. Plus mijn ‘gevoel’ even onderzoeken en realistisch blijven. We hebben het goed, en het komt wel weer goed.

Andere mindset

Gister bleek dat de droger toch echt kapot is, na 8 jaar. Heel jammer natuurlijk. Mijn eerste ingeving was meteen een nieuwe droger te bestellen. Want we gebruiken hem wel 3-4 keer per week, en ik zag een goede aanbieding. Toch gaan we het nu een tijdje zonder doen. De focus ligt echt op het omhoog brengen van de buffer. En voor de toekomst weet ik nu dat ik me prettiger zal voelen bij een wat hogere buffer. Iets meer armslag, is handig.
Aflossen is goed, genieten van het leven is goed, maar het is ook goed om genoeg zekerheid in te bouwen.

Herken jij deze gevoelens? Of zit je zo 'safe' dat dit nooit gebeurt, of leef je juist altijd met weinig spaargeld?

14 opmerkingen:

 1. Ik ben wel bang voor een lege buffer... Mn inkomsten zijn gehalveerd dus aanvullen gaat minder snel nu en in sommige maanden zal sparen uberhaupt niet lukken.. Om die reden laat ik nog meer op de spaarrekening staan dan gepland.. De buffer is vol maar t extra geld durf ik nu niet in aflossen te stoppen oid. Ook omdat we volgend jaar de poort en t zonnescherm willen vervangen.. Als ik dit extra laat staan hoef ik t volgend jaar niet aan te vullen naa t uitgeven.... Angst voor een lagere buffer dus...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik herken het helemaal ja. Gelukkig is de buffer nog vol!

   Verwijderen
 2. Ik hou ook niet van een lege buffer. Die van ons is ook te leeg naar mijn zin en we hebben ook veel uitgaves gehad. Dus ik moet ook weer gaan aanvullen.... maar hoe? ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja hoe?! Wij deden dus wat declaraties en dat bleek bij elkaar toch wel 350 Euro! Mooi meegenomen. (helaas konden we dat weer naar de belastingdienst doorschuiven wegens teveel ontvangen kinderopvangtoeslag, maar toch..)
   En ik probeer wel echt even weer op te letten met boodschappen. Paar keer per week wat 'goedkopere' maaltijden inplannen en geen snacks. MP loopt niet zo vlot helaas, paar euro hier en daar. Heb jij nog ideeën?

   Verwijderen
  2. oja, ik hoop ook nog aan mijn bol.com partner uitbetaling te komen binnenkort. Nog maar 1 Euro aan commissie nodig volgens mij. Heb jij ook nog zulke inkomsten?

   Verwijderen
 3. Ik herken het wel. Mijn buffer heb ik nu letterlijk 2 (of 3?) keer leeg moeten maken, maar dan ook écht leeg de laatste keer. Dat voelt alles behalve relaxed! Ik kon er slecht tegen dat het weer op 0 stond, dus ben weer meteen kleine bedragen die 'over waren' naar de buffer gaan zetten, dus inmiddels staat er net iets meer op dan 5 euro. Stelt nog steeds geen bal voor natuurlijk, maar ik wil hem ook zsm weer verder aanvullen!
  Succes met aanvullen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij jou kan ik het me helemaal voorstellen. Verbouwen voelt altijd al als een bodemloze put voor je geld! Succes met de moed erin houden.

   Verwijderen
  2. Dankje! Dat voelt zeker zo ja. Dacht dat ik wel klaar was met de pech, maar nee. Nu asbest gevonden, daar zitten de oude kozijnen in vast :( Dus daar gaat weer verplicht een paar duizend euro om dat te laten verwijderen voordat de nieuwe kozijnen erin kunnen. Moet dus deels al uitgesteld gaan worden. Maar eens kijken waar we dan de kozijnen kunnen gaan bewaren deze winter.. Want buiten is geen optie.

   Verwijderen
 4. Ik herken het gevoel zeker. Een lege buffer is vreselijk. Bij mijj doet geld uitgeven ook altijd 'pijn', heb je heel lang gespaard tot ene mooie bedrag en dan koop je bijvoorbeeld een auto en daar gaat je geld. AU!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Echt he! Maar als je weet dat je het weer in x maanden aan kunt vullen valt het meer mee toch?

   Verwijderen
 5. Ik houd ook niet erg van een lege buffer!! Voor wat betreft de droger; misschien is het de moeite waard om ook Marktplaats even te checken? Ik heb mijne toen voor iets van 50 euro verkocht, omdat ik ging samenwonen en mijn man ook al een droger had. Die van hem was iets nieuwer, maar die van mij was óók nog vrij nieuw. Kan toch een hoop schelen, terwijl je dan wel het gemak hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor de drogertip. Goeie! Zeker iets om te overwegen als het weer nog wat natter wordt.

   Verwijderen
 6. Lege buffersyndroom zo noem ik het voor mij. Ooit heel krap gezeten. Toen moest ik mijn buffer aanspreken tot dat het 0 was. Net op tijd weer werk kunnen vinden voordat ik echt niets had. Ik kwam in die tijd niet in aanmerking voor een uitkering, omdat ik.....studeerde en dat mocht niet. Tijden veranderen op dat gebied. Wel het lege buffer syndroom overgehouden. Sinds die tijd ook altijd hoe weinig geld achter de hand gehad. Nu is het dat ik 1 jaar voor uit kan zonder dat ik een inkomen heb. Meer aan het denken wanneer te stoppen en dan speelt toch weer het lege buffersyndroom mij parten.......

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat zijn heftige tijden he. Ik kan me voorstellen dat zo'n periode veel indruk maakt en wel een tijdje je financiele gedrag bepaald. Maar uit je naam maak ik op dat je graag eerder wilt stoppen met werken/zzp'er wilt worden? Daar heb je ook wel wat lef voor nodig.

   Verwijderen

Leuk dat je reageert!