woensdag 28 oktober 2020

Verbouwing: offertes aanvragen (Tips)

Kun je je voorstellen dat je weet wanneer je verbouwing gaat beginnen, hoe het gaat worden en welke aannemer het gaat doen. Maar dat je nog niet weet hoeveel het gaat kosten? Heel onhandig vind ik!
Sinds september weten we dat onze aanbouw in februari gaat beginnen, en ook welke aannemer. Het gaat ongeveer drie maanden duren om het bijgebouw helemaal neer te zetten. Daarna moeten we zelf nog aan de slag met het leggen van vloeren, sauzen van de wanden, kasten plaatsen etc. Intussen weten we nog steeds niet precies hoeveel zal gaan kosten. Pfff...het geeft mij wel een beetje de zenuwen. 

Offerte #3
Aannemers zijn niet altijd even goed in offertes heb ik gemerkt. Voor de komende verbouwing klopte de eerste offerte niet op diverse punten en we hebben daarna de tekeningen van de uitbouw nog een beetje laten veranderen (= de uitbouw groter gemaakt). De tweede offerte was veel te hoog, en klopte niet met de afspraken van dat moment. Daarna duidelijke nieuwe afspraken gemaakt en zouden we een nieuwe offerte krijgen om te tekenen.
Deze offerte was absurd hoog, en totaal onacceptabel voor ons. Hoe kan dit nou als de aannemer ons verzekerde dat het maar 5000 Euro meer zou worden?


Wij hebben echt punt voor punt de offerte nagelopen en op meerdere plekken foutjes gezien. Zo wilden wij 2 dakramen, en stonden er 3 op. Tevens zat hier een rekenfout in, want volgens de offerte zouden de drie dakramen incl. plaatsing 12.000 Euro kosten! Dat kon natuurlijk nooit (voor dat geld kan je twee dakkapellen van 3 meter plaatsen). Op internet zagen we al snel dat de ramen die we wilden rond de 700 Euro per stuk kosten, en dan nog de plaatsing erbij. Dat kan dan nooit meer dan 3500 Euro totaal worden.

Dat hebben we natuurlijk ook besproken met de beste man. Wat bleek? de aannemer had een foutje gemaakt (3 ipv 2 dakramen) maar ook had zijn computerprogramma een fout gemaakt. Ook zaten er nog een paar kleine dingen in die hij was vergeten aan te passen. Gelukkig hebben we het ontdekt, en niet zomaar getekend. Dat gaat flink geld schelen. In ons geval zelfs duizenden Euro's!

 

Mijn tips voor je offertes

1. Loop alle offertes na voor je tekent, staat alles erop?
2.  Kijk niet alleen naar de prijs, maar ook naar wanneer iemand kan beginnen, hoe lang het duurt, waar hij zijn personeel vandaan haalt etc.
3. 
Zelfs als je goede mondelinge afspraken hebt gemaakt, zorg dat je ze zwart wit krijgt.
4.  Weet je niet precies wat ergens mee bedoeld wordt? Vraag het na. (Dat is niet dom, maar slim!)
5. Reken zelf even logisch na of iets klopt, kijk op google naar richtprijzen.
6. 
Wanneer je na de offerte nog grote dingen wilt aanpassen of toevoegen krijg je een extra of ‘meerwerk’ offerte.

 

Wat zijn jouw ervaringen met offertes? Viel het achteraf mee of tegen?

3 opmerkingen:

 1. Goede tips! We hebben een paar jaar geleden een offerte aangevraagd voor wat dingen op de zolder, die was zo hoog, dat we er niet eens serieus op in zijn gegaan. Nu begint het toch wel weet te kriebelen, misschien gaan we zelf aan de slag.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat klinkt niet fijn inderdaad. Sowieso is meerdere offertes aanvragen wel een aanrader! Bovendien merkte ik ook in elk gesprek dat de aannemer weer andere ideeën en tips had die ik dan weer kon gebruiken voor een volgend gesprek.

   Verwijderen
 2. Ik ben zo blij met het investeren met TD Ameritrade .. Hij heeft echt geholpen nadat ik mijn baan kwijt was. Ik begon met investeren voor slechts $ 200 en nu verdien ik wekelijks meer dan $ 2.500. Zo blij dat je contact met hem kunt opnemen via zijn e-mail: tdameritrade077@gmail.com
  Via whatsapp: (+12166263236)

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je reageert!