maandag 27 november 2017

De belangrijke zaken in het leven

Pas zag ik de documentaire op Netflix, 'Minimalism: a documentary about the important things'.

We zouden allemaal wel eens wat meer stil mogen staan bij de belangrijke dingen van het leven natuurlijk. Dus ik keek 'm met genoegen.
Hij duurde wel wat lang, maar er kwamen erg veel mensen aan het woord.

Eigenlijk ging de docu heel erg over alle reclame die we over ons heen krijgen, van jongs af aan al. Over alle 'eisen' van de maatschappij waar je aan zou moeten voldoen. Over het meedoen in de ratrace van altijd maar 'meer, meer, meer'. Meer spullen, grotere auto's en huizen, betere banen, meer eten en meer luxe. We wonen in kasten van huizen, maar zijn vooral in een of twee ruimtes te vinden. De rest vullen we op met spullen. Die baan is veeleisend, en kostbaar, zelfs noodzakelijk voor je levensstijl.
Als je daar gelukkig van wordt, tuurlijk ga ervoor!

Maar als je er niet gelukkig van wordt, als je het gevoel hebt dat je wordt geleefd door verwachtingen van anderen. Tijd om het roer om te gooien!En dan kijk ik erna rond in ons huis, en zie echt wel wat dingen die overbodig zijn. Of iets te overvloedig aanwezig. Het kan wel wat minder. Dan lees ik op een facebookgroep hoeveel mensen per kind aan sinterklaas uitgeven, en dan word ik gewoon verdrietig. Bedragen van 50-125 Euro per kind zijn niet absurd (blijkbaar). Ik dacht van wel, eerlijk gezegd.
Soms is dat dan nog naast de kerstcadeaus of cadeaus van opa en oma op het feest. Schoencadeautjes van 25 Euro. Ik begrijp dat echt niet meer.
Geen wonder dat mensen geen geld kunnen sparen. Geen wonder dat iedereen het gevoel heeft dat er niet op te boksen valt tegen zulke cadeaus.

Dit is niet houdbaar op lange termijn! Zoveel geld uitgeven aan troep kan niet goed zijn voor je kind, voor je omgeving, voor het milieu en voor je portemonnee. Hoe kunnen kinderen leren wat tevredenheid is als je om de haverklap cadeaus krijgt? Welk kind gaat nog werken op z'n 15e voor 3 Euro per uur, want daar kan je toch niks voor kopen? Je 'moet' wel lenen want anders kan je niet mee met de rest.

Uiteraard, iedereen moet het zelf weten. Toch wil ik nadenken over wat ik kan minderen. Wat kan ik minimaliseren? Welke dingen hoef ik eigenlijk niet te kopen, ook al vind ik het aantrekkelijk, leuk of doet iedereen het. Wat kan tweedehands, om het milieu te sparen? Wat heb ik echt nodig?

Interessante vraagstukken om mee bezig te zijn. Heb jij de docu gezien? Hoe denk je hierover?

8 opmerkingen:

 1. Ik denk dat je je vergist over hoeveel kinderen er nog gaan werken als ze 15 zijn. Zoon en dochter hebben een ruime vriendenkring en allemaal werken ze, sommigen hebben zelfs meerdere baantjes. Dit zijn geen kinderen die uit minimalistische ouders komen. Een vriend van zoon kreeg vorig jaar een playstation 4 voor kerst (met tig spellen erbij en nog meer cadeautjes) maar hij werkt meerdere dagen bij de Subway. Zoon wil dat soort cadeaus ook wel maar kan de kast op.
  Ilse

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ooh die docu ga ik toevoegen aan mijn watchlist. Zelf ben ik ook erg bezig geweest met wat we nu echt 'nodig' hebben en wat gewoon meedoen is. We konden een grote tweekapper kopen met een volledige hypotheek maar hebben een leuke hoekwoning gekocht op 1 salaris. Want al die extra, lege kamers hebben we toch helemaal niet nodig. Tegen de trend in (vrienden kopen allemaal grotere huizen) maar ik ben er heel gelukkig mee!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat je reageert Financefitgirl. Tof dat jullie ook doen wat goed voelt voor jullie, zelfs al is het tegen de trend in!

   Verwijderen
 3. Ik raad hun podcast aan. De documentaire is alleen maar een introductie. Minder hebben is alleen het eerste stap. Het gaat om dat je waardvoller leeft. Dus alle bezettingen hebben een doel en zijn niet een last. Maar niet iedereen moet dit op dezelfde manier het volgen. Ik raad ook de "becoming minimalist" pagina op Facebook.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor de tip! Ik wist niet dat ze er ook een podcast van hebben. Ik volg wel wat minimalist-groepen op fb, maar niet degene die je hier noemt. Hoe doe jij het zelf?

   Verwijderen
 4. Mijn man heeft de docu volgens mij wel gekeken, ik ben er een keer aan begonnen maar kwam er niet doorheen. Vond hem erg Amerikaans en overdreven aandoen.
  Wie weet geef ik hem nog eens een kans ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tja dat Amerikaanse moet je soms even doorheen. Dat vind ik in boeken en films ook ;) Toch zijn er vast ook vormen die jou wel meer aanspreken denk ik, als je dit een leuk thema vindt dan. Bovenstaande reactie zegt dat er ook een podcast is en een fb-pagina.

   Verwijderen

Leuk dat je reageert!