woensdag 8 mei 2013

Schulden aflossen en inkomen verhogen

Leningen kosten meestal veel geld. Hoe sneller je ze aflost, hoe beter dus. Soms zit je met je handen in je haar. Wat kan ik doen om het aflossen zo snel mogelijk voor elkaar te krijgen?

Maak een overzicht van je schulden. Bedrag – rentepercentage. Los als eerst de schuld af met de hoogste rente, of kies ervoor een kleine schuld af te lossen. Kies voor een lening, en probeer niet overal tegelijk iets af te lossen. Zo raak je het overzicht kwijt. En bovendien als je je eerste schuld hebt afgelost geeft dat een goed gevoel! Dat motiveert om door te gaan met de volgende schuld.
Kies dus een schuld om sneller af te lossen dan verplicht. Kijk of je extra stortingen mag doen of wat de regels zijn hiervoor. Dit kan per bedrijf verschillen.

Inkomen verhogen

Kijk in je budget wat je kunt besparen/missen om extra af te lossen op die ene schuld. Of verhoog je inkomen (tijdelijk) om dit te doen. Neem je voor om je extra inkomsten ook echt te gebruiken voor aflossing.
- inkomen verhogen kan door een parttime baan (erbij) te nemen, krantenwijkje, iets te verkopen, je diensten aan te bieden in je omgeving (betaald oppassen, schoonmaken oid), workshops te geven in iets waar je goed in bent etc. Zelfs al levert iets geen bakken met geld op, elk tientje is toch de moeite waard.-

Heb je je eerste lening afgelost? Applaus voor jezelf! Ga vol goede moed door met de volgende lening. En het bedrag wat je maandelijks bespaart doordat je die eerste lening niet meer hoeft af te lossen, gebruik je als extra aflossing op je 2e lening. Dit noemen ze ook wel het ‘sneeuwbaleffect’. Want met elke lening die je aflost, houd je meer over om andere leningen af te lossen.

2 opmerkingen:

  1. Nog een tip: standaard een deel van de vakantiegeld, eindejaarsuitkering of 13e maand gebruiken om je schulden af te lossen.

    BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je reageert!