donderdag 21 februari 2013

Huizen onder water!

Watersnoodramp, ondergelopen polders of dijkdoorbraak?? Nee hoor, gelukkig niet. 
Toch staan veel huizen ‘onder water’. Oftewel, als je op dit moment je huis zou verkopen is de kans groot dat je er minder voor krijgt dan de afgesloten hypotheek. En dan heb je dus een gat.
Slecht nieuws natuurlijk, iedereen krijgt er de bibbers van. Het goede nieuws is, zolang je niet je huis wilt verkopen, is er niks aan de hand! Je maandlasten blijven gelijk, en als het je lukt zou je kunnen proberen wat extra af te lossen. Zo kom je later minder snel in de problemen.
Normaal gesproken mag je 10% van je lening per jaar kosteloos extra aflossen. De manier waarop maakt meestal niet uit. Je kan elke maand bijv. 100 euro meer storten of eenmalig een bedrag (dit laatste is wel overzichtelijker voor jezelf en je hypotheekverstrekker).

Als je je huis wel wilt verkopen en het staat ‘onder water’ dan is het handig om uit te rekenen wat je minimale verkoopprijs is. En het verschil (tussen verkoopprijs en hypotheekschuld) moet je bij elkaar gespaard hebben om dit op te kunnen vangen.
Ook hier weer goed nieuws. Als jouw huis 10% in waarde is gedaald, zal de woning die je terugkoopt dat ook zijn. Als jij dus een duurder huis wilt terugkopen, ben je in absolute euro’s de winnaar :)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten